A1 (Frankrijk): verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (geactualiseerd)
Regel 91: Regel 91:
 
{{exit}} 1 Ronchin
 
{{exit}} 1 Ronchin
  
{{KP}} {{FR A|25}} {{FR N|356}} → Dunkerque / Gent
+
{{KP}} {{FR A|25}} {{FR D|656}} → Dunkerque / Gent
  
 
}}
 
}}

Versie van 12 jun 2013 12:41

A1 FR.svg
FR A1.svg
A1
Begin Paris
Einde Lille
Lengte 211 km
Route

→ Porte de la Chapelle

Knooppuntsymbool.svg Périphérique → Metz / Rouen

Tunnel.svg Tunnel du Landy

Afslagsymbool.svg 2 St. Denis

Afslagsymbool.svg 3 Sarcelles

Afslagsymbool.svg 4 Stains

Knooppuntsymbool.svg A86 FR.svg → Nanterre

Afslagsymbool.svg 5 Le Blanc-Mesnil

Knooppuntsymbool.svg A3 FR.svg → Reims / Lyon

Knooppuntsymbool.svg A104 FR.svg → Laon / Reims

Tunnel.svg Tunnel de Roissy 800m

Afslagsymbool.svg 6 Aéroport Charles de Gaulle

Afslagsymbool.svg 7 Chantilly

Afslagsymbool.svg Parc Astérix

Afslagsymbool.svg 8 Senlis / Creil

Tol.svg Péage de Chamant

Brug.svg Riviersymbool.svg L'Oise

Afslagsymbool.svg 9 Pont Ste. Maxence

Afslagsymbool.svg 10 Compiègne

Afslagsymbool.svg 11 Montdidier

Afslagsymbool.svg 12 Chauny

Knooppuntsymbool.svg A29 FR.svg → Amiens / St. Quentin

Afslagsymbool.svg 13 St. Quentin

Brug.svg Riviersymbool.svg La Somme

Afslagsymbool.svg 13.1 Péronne

Knooppuntsymbool.svg A2 FR.svg → Valenciennes - Bruxelles

Afslagsymbool.svg 14 Bapaume

Afslagsymbool.svg 15 Arras

Brug.svg Riviersymbool.svg La Scarpe

Knooppuntsymbool.svg A26 FR.svg → Calais / Reims

Tol.svg Péage de Fresnes-les-Montauban

Afslagsymbool.svg 16 Douai

Afslagsymbool.svg 16.1 Hénin-Beaumont

Afslagsymbool.svg 17 Noyelles-Godault

Knooppuntsymbool.svg A21 FR.svg → Lens / Douai

Brug.svg Riviersymbool.svg Canal à Grand Gabarit

Afslagsymbool.svg 17.1 Dourges

Afslagsymbool.svg 18 Carvin

Afslagsymbool.svg 19 Seclin

Afslagsymbool.svg 20 Faches-Thumesnil

Knooppuntsymbool.svg A27 FR.svg A22 FR.svg → Bruxelles / Gent

Afslagsymbool.svg 1 Ronchin

Knooppuntsymbool.svg A25 FR.svg Sjabloon:FR D → Dunkerque / Gent

De A1 is een autoroute in het noorden Frankrijk, die in een rechte lijn loopt vanaf de Boulevard Périphérique in Paris naar Lille in het noorden van het land. De snelweg is 211 kilometer lang en grotendeels een tolweg. De A1 heet de Autoroute du Nord.

Routebeschrijving

De A1 is een snelweg in het noorden van Frankrijk. De weg gaat vrijwel kaarsrecht van Lille naar Parijs, door een vlak en leeg landschap, grotendeels parallel aan de TGV-lijn Parijs-Lille. Toch staat de A1 over het algemeen niet zo heel slecht bekend. Het feit dat de weg over de gehele lengte minimaal 2x3 rijstroken heeft en asfalt als een biljartlaken zorgt ervoor dat de 211 kilometers vlot voorbijgaan.

De meeste reizigers proberen op weg naar het zuiden het deel over de A1 zo snel mogelijk te passeren. Onterecht, zo zal de folder van de lokale VVV zeggen, maar in de praktijk heeft het deel van Picardië waar de A1 doorheen loopt vrij weinig bijzonders te bieden, afgezien van wat Eerste Wereldoorlog-gerelateerde zaken en een mooi bos bij Compiègne.

De weg begint in Lille, iets westelijker dan de meeste kaarten suggereren, in het verlengde van de D656 en de A25. Na een kort stukje naar het oosten buigt de weg naar het zuiden richting Parijs. Na een karakteristiek stukje met hoge bomen aan weerszijden van de weg volgt een druk, tolvrij stuk door een dichtbevolkte regio met veel industrie. Vanaf Carvin loopt het TGV-spoor parallel aan de weg en loopt de route langs het knooppunt met de A21, dat de aandacht vooral trekt door een grote mijn vlak achter deze kruising.

Even later bij Arras komt het eerste tolstation en gaat de weg, voorzien van zeer antiek aandoende lijnverlichting, verder als tolweg, met direct erna een splitsing met de A26. Hier wordt het lange-afstandsverkeer gesplitst, waarbij de richting Parijs/Bordeaux rechtdoor gaat, en Reims/Lyon eraf. Bij Combles voegt de A2 uit de richting Brussel zich bij de A1, wat tot meer verkeer op deze weg leidt. Samen met de spoorlijn loopt de A1 nu door een meer verlaten regio met weinig afritten en weinig afwisseling in het landschap door naar het zuiden.

Het is dan ook opvallend dat er bij Deniécourt opeens een enorm infrastructureel knooppunt volgt, midden in een soort niemandsland. De A29 (Amiens-St.Quentin) kruist hier de A1 en ten noordwesten van het knooppunt is het enorme TGV-station Haute-Picardie te vinden. Daarna volgt weer een stuk van zo’n 50 km zonder noemenswaardige punten, totdat de TGV de weg kruist nabij Compiègne.

Enigszins verrassend wordt het landschap daarna nog fraai ook. Door het Oisedal gaat de A1 door diverse bossen en heuvels. Daarna passeert de weg het tolstation bij Senlis en het pretpark Parc Astérix. Vervolgens begint de drukte van de regio Parijs. Eerst is er de aansluiting op de Francilienne in oostelijke richting en daarna volgt vliegveld Charles-de-Gaulle in Roissy met 2 korte tunnels. Kort achter elkaar volgen twee grote knooppunten met rondwegen om Parijs, de A104 (de Francilienne) en de A3/A86. Bij le Blanc Mesnil volgt een fraaie, futuristische overkapping om de overlast voor omwonenden te verminderen en de omgeving wordt steeds voller als de weg Parijs nadert. Kronkelend arriveert de steeds bredere A1 via een lang viaduct bij Saint-Denis door de dichte bebouwing op de Boulevard Périphérique bij Porte de la Chapelle.

Geschiedenis

De A1 is één van de oudere snelwegen in Frankrijk en is voornamelijk in de jaren 50 en 60 aangelegd. Het eerste deel opende op 23 oktober 1954 tussen Carvin en Lille. In april 1958 opende het deel tussen Fresnes en Carvin, waarbij nadruk gelegd werd op het belang van de industriële regio in het noorden van Frankrijk. Op 30 december 1964 opende het eerste deel bij Paris, tussen Le Bourget en Senlis. Op 29 november 1965 werd dit deel noordwaarts verlengd naar Roye. Op 17 december 1965 opende het deel tussen Paris en St. Denis, het zuidelijkste deel van de A1. In Augustus 1966 volgde het deel van St. Denis naar Le Bourget, waarmee het Parijse deel voltooid was. Later dat jaar, op 16 december 1966, opende de verlenging van Roye naar Bapaume, waarmee de A1 steeds meer vorm begon te krijgen als lange-afstandssnelweg. Op 10 februari 1967 opende het knooppunt met de Boulevard Périphérique in Paris. Op 29 november 1967 opende het laatste deel tussen Bapaume en Fresnes, waarmee de A1 in zijn huidige vorm voltooid was.

In de jaren 90 is de A1 over de gehele lengte naar minimaal 2x3 rijstroken verbreed.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Carvin Lille (A25) 18 km 23-10-1954
Fresnes Carvin 18 km 00-04-1958
Le Bourget Senlis 35 km 30-12-1964
Senlis Roye 59 km 29-11-1965
Paris-Porte de la Chapelle (BP) Saint-Denis-Porte de Paris 2 km 17-12-1965
Saint-Denis N186 Le Bourget 5 km 00-08-1966
Roye Bapaume 45 km 16-12-1966
Saint-Denis-Porte de Paris Saint-Denis N186 1 km 21-12-1966
Bapaume Fresnes 27 km 29-11-1967

Toekomst

Voor de A1 zelf zijn voorlopig geen spectaculaire plannen, afgezien van het uitbreiden van de overkapping in de voorsteden bij Parijs.

Er wordt wel gesproken over alternatieven voor de A1. Tussen Parijs en Amiens loopt al een goed alternatief in de vorm van de A16. Omdat deze bij Amiens afslaat naar het westen, wordt er gestudeerd op een nieuwe snelweg parallel aan de A1 die vanaf de A16 bij Amiens richting de Belgische grens even ten westen van Lille zou moeten gaan lopen.

Verder zijn er een aantal plannen bij Parijs die de A1 kunnen ontlasten. Zo wordt er gepraat over het afmaken van de A16 tot aan de Francilienne. Deze weg zal het makkelijker maken van de A1 naar de A16 te gaan, en andersom. Deze werkzaamheden zijn waarschijnlijk in 2016 afgerond.

Verkeersdrukte

De A1 is een belangrijke snelweg, en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. In de zomer kunnen toeristen bijdragen aan de drukte. Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de A26 bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Parijs steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Parijs is enorm filegevoelig.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 128.200 voertuigen door Saint-Dénis ten noorden van de A86, wat eerst daalt naar 117.200 voertuigen bij La Courneuve om daarna te stijgen naar 187.800 voertuigen bij Le Bourget. Bij Le Blanc-Mesnil rijden 180.000 voertuigen.[1] Het drukste punt ligt voor de luchthaven Charles-de-Gaulle met 240.700 voertuigen per etmaal. De intensiteiten dalen ten noorden van Paris van 93.000 naar 42.000 voertuigen bij Arras. Voor Lille stijgt dit weer naar 128.000 voertuigen per etmaal.

Alternatieven

Direct langs de A1 loopt de tolvrije N17 (deels D1017) naar Parijs. Een route door dorpjes door een saai landschap, die veel tijd kost. Een ander alternatief is de N2 tussen het Belgische Mons, via Maubeuge, Laon en Soissons naar Parijs. Deze route is iets minder saai, iets vlotter en daarmee een iets beter alternatief. Weer een ander idee kan zijn om vanuit België via Valenciennes over de A2 naar de A1 te rijden. Deze weg is echter (zoals vele wegen in het departement Nord) van matige kwaliteit, en de route leidt langs het drukke Brussel.

Een echt goed alternatief is de A16. Deze route is landschappelijk fraai, een zeldzaamheid in Noord-Frankrijk, en gaat via Dunkerque, Calais, Boulogne en Abbeville naar Amiens, vanwaar de weg rechtstreeks naar Parijs loopt. Verkeer met een bestemming in het (zuid)westen van Frankrijk kan overigens beter afslaan bij Abbeville en de A28 naar Rouen en verder nemen.

Voor verkeer naar het (zuid)oosten van Frankrijk, is het aantrekkelijk om vanaf Arras de A26 te nemen, via Reims naar Troyes en verder naar Lyon. Deze route kent veel minder verkeersdrukte dan de A1-A6 via Parijs en is meestal simpelweg het beste alternatief voor dit verkeer.

Voor verkeer op de A1 zelf, is er op diverse plaatsen de mogelijkheid om bij drukte of incidenten te switchen naar de parallelle A16. De eerste mogelijkheden doen zich al voor bij Carvin en Arras, bij de afritten 18 en 16 en het knooppunt met de A21 om naar Arras te rijden en aansluitend de N25 naar Amiens. Dit is wel een route die enige tijd kost, dus alleen bij serieuzere vertraging op de A1 interessant.

Wat dat betreft is het een echt vlot alternatief vanaf afrit 14 en 13.1, waar de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen. Of even verderop via de snelweg A29 naar Amiens. En vervolgens de A16 naar Parijs. Via afrit 10, kan het via de N31 naar de A16, vanaf afrit 9 via de D200.

In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6, 8, 9 en 12, maar is het minder interessant zolang de A24 nog niet is aangelegd.

Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar Parijs-Centrum moet, kan de TGV nog een sneller alternatief zijn.

Tol

De A1 is een tolweg op het gedeelte tussen Arras en de aansluiting op de Francilienne. De A1 is in het beheer van Sanef.[2] In de praktijk is zowel in het noorden als het zuiden alleen het laatste stukje tolvrij.

Variabele tol

Op de A1 geldt een variabel toltarief op zondagen en feestdagen voor verkeer richting Paris, als men tussen 14.30 en 16.30 of tussen 20.30 en 23.30 tol betaald krijgt men een korting van 25%, maar tussen 16.30 en 20.30 geldt een toeslag van 25%. Buiten deze tijden geldt het normale toltarief. Men wil hiermee de drukte van het terugkerend verkeer naar Paris spreiden.[3]

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken lengte
Knooppuntsymbool.svg Boulevard Périphérique Knooppuntsymbool.svg A86 2x4 2 km
Knooppuntsymbool.svg A86 Le Bourget 2x3 6 km
Le Bourget Knooppuntsymbool.svg A3 2x4 4 km
Knooppuntsymbool.svg A3 Roissy 4+3+3+4 6 km
Roissy Knooppuntsymbool.svg A27 2x3 188 km
Knooppuntsymbool.svg A27 Knooppuntsymbool.svg A25 2x5 2 km

Externe links

Referenties

Autoroutes in Frankrijk

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A16A19A20A21A22A23A25A26A27A28A29A30A31A33A34A35A36A38A39A40A41A42A43A45A46A47A48A49A50A51A52A54A55A57A61A62A63A64A65A66A68A69A71A72A75A77A79A81A82A83A84A85A86A87A88A89

A103A104A105A106A115A120A126A131A132A133A134A139A140A150A151A154A186A203A211A216A304A311A313A314A315A320A330A340A344A350A351A352A355A391A404A406A410A411A412A430A432A450A466A480A500A501A502A507A515A516A517A520A551A552A557A570A620A621A623A624A630A631A641A645A660A680A709A710A711A712A714A719A750A811A813A837A844