A1 (Namibië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1 NA.svg
A1 Namibia map.png
A1
Begin Windhoek
Einde Okahandja
Lengte 50 km
Route

Afslagsymbool.svg Windhoek-West (C28)

Afslagsymbool.svg Windhoek-Northwest

Afslagsymbool.svg Windhoek-North

Afslagsymbool.svg Katutura

Afslagsymbool.svg Brakwater

Afslagsymbool.svg Döbra

De A1 is een freeway in Namibië. De snelweg moet vanaf de hoofdstad Windhoek naar Okahandja lopen over 50 kilometer.

Routebeschrijving

De A1 is een onderdeel van de nationale weg B1 op de plekken waar deze als freeway is uitgebouwd. Dit is het geval vanaf de hoofdstad Windhoek, waar de A1 begint als bypass van de hoofdstad, en dan als autosnelweg met 2x2 rijstroken is uitgebouwd tot aan de rivier de Döbra. Uiteindelijk moet de snelweg verder lopen naar de stad Okahandja.

Geschiedenis

De weg is oorspronkelijk aangelegd als de B1, de primaire noord-zuidroute van het land. Oorspronkelijk was een 16 kilometer lang traject als autosnelweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen uitgebouwd, vanaf de westkant van Windhoek (C28) tot ten noorden van Windhoek nabij Brakwater. Wanneer dit is aangelegd is niet bekend, maar satellietbeelden van 1984 laten zien dat de freeway indertijd al in gebruik was.[1] Circa 1987-1988 is het enkelbaans deel van de Western Bypass van Windhoek aan de zuidwestkant van de stad aangelegd.

In 2014 begon de verlenging van de snelweg rond Windhoek naar het noorden. Op 19 april 2017 opende 10 kilometer ten noorden van Windhoek tot de brug over de rivier de Dobra.[2][3] Dit deel kostte N$ 335 miljoen. Bij openstelling van dit deel is bekend gemaakt dat freeways in Namibië met een A-nummer bewegwijzerd gaan worden, en tevens blauwe bewegwijzering wordt toegepast.

Toekomst

In januari 2016 begonnen werkzaamheden om de snelweg ten noorden van de rivier de Döbra te verlengen, waarbij in juni 2017 een 7 kilometer lange nieuwe rijbaan richting zuiden opende. In december 2019 moet de snelweg tot Omakunde gereed zijn. Later ging ook het deel verder tot aan Okahandja in aanbouw, dat medio 2022 moet worden geopend.[4]

In de toekomst moet ook de zuidelijke helft van de bypass van Windhoek verbreed worden naar 2x2 rijstroken. In 2016 begonnen werkzaamheden om de zuidelijke ringweg van Windhoek te verbreden en oostwaarts te verlengen naar de B6.

Referenties

Flag of Namibia.svg Hoofdwegen in Namibië Flag of Namibia.svg

freeways:

A1

National roads:

B1B2B3B4B6B8B10