A1 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1-RO.svg
RO A1 map.png
A1
Begin Bucureşti
Einde Nădlac (RO/H)
Lengte 620 km
Route

Centrum.svg Bucureşti

Afslagsymbool.svg Centura Bucureşti CB RO.png

Afslagsymbool.svg Ciorogârla

Afslagsymbool.svg Bolintin-Deal

Afslagsymbool.svg Găiseni

Afslagsymbool.svg Vânătorii Mici

Afslagsymbool.svg Titu

Afslagsymbool.svg Olteni

Afslagsymbool.svg Petreşti DN61.svg

Afslagsymbool.svg Ioneşti

Afslagsymbool.svg Teiu

Afslagsymbool.svg Căteasca

Afslagsymbool.svg Cireşu

Afslagsymbool.svg Oarja

Afslagsymbool.svg Piteşti-Sud DN65B.svg

Afslagsymbool.svg Piteşti-Centru DN7.svgDN73.svg

Afslagsymbool.svg Piteşti-Nord DN7.svg


Piteşti - Boița (gepland)


Afslagsymbool.svgWerkzaamheden.svg Boița (2023)

Afslagsymbool.svg Sibiu-Sud DN1.svgDN7.svg

Afslagsymbool.svg Sibiu-Est

Afslagsymbool.svg Sibiu-Nord DN14A.svg

Afslagsymbool.svg Sibiu-Vest

Afslagsymbool.svg Săliște DN1.svgDN7.svg

Afslagsymbool.svg Miercurea Sibiului

Afslagsymbool.svg Cunța DN1.svgDN7.svg

Afslagsymbool.svg Sebeş-Est DN1.svgDN7.svg

Afslagsymbool.svg Sebeș-Nord DN1.svg

Afslagsymbool.svg Sebeș-Vest DN7.svg

Afslagsymbool.svg Orăştie DN7.svg

Afslagsymbool.svg Simeria DN66.svg

Afslagsymbool.svg Deva DN76.svg

Afslagsymbool.svg Ilia DN7.svg

Afslagsymbool.svg Dobra DN68A.svg


Werkzaamheden.svg


Afslagsymbool.svg Margina DN68A.svg

Afslagsymbool.svg Dumbrava DN68A.svg

Knooppuntsymbool.svgA6-RO.svg → Lugoj

Afslagsymbool.svg Topolovățu Mare

Afslagsymbool.svg Timişoara-Est / Izvin DN6.svg

Afslagsymbool.svg Timişoara-Nord

Afslagsymbool.svg Ortişoara

Afslagsymbool.svg Arad-Sud DN69.svg

Afslagsymbool.svg Arad-Sudvest

Afslagsymbool.svg Aeroport Arad

Afslagsymbool.svg Arad-Vest DN7.svg

Afslagsymbool.svg Pecica DN7.svg

Afslagsymbool.svg Nădlac DN7G.svg

Flag of Hungary.svg M43.png → Szeged

De A1 is een autostradă in Roemenië. De snelweg vormt een oost-westverbinding, tussen de hoofdstad Bucureşti (Boekarest) en de Hongaarse grens bij Nădlac. De A1 verloopt via Pitești, Sibiu, Deva, Timișoara en Arad over een geplande lengte van 620 kilometer. Momenteel is 450 kilometer opengesteld.

Routebeschrijving

Bucureşti - Piteşti

De snelweg begint momenteel aan de westkant van Bucureşti, aan de ringweg, de Centura București. De snelweg loopt dan naar het westen, later het noordwesten door een redelijk vlakke regio die Walachije heet. Het grootste gedeelte van het terrein tot Piteşti bestaat uit vlak tot licht glooiend gebied, waarbij de hoogte oploopt van zo'n 80 meter boven zeeniveau tot rond 275 meter bij Piteşti. De snelweg telt 2x2 rijstroken over dit traject en doet verder geen grotere plaatsen aan. Het landschap is vrij kaal, met maar op een paar plekken wat kleine bossen. Dit is onderdeel van de grote Donauvlakte, alhoewel die rivier nog wel zo'n 80 tot 100 kilometer zuidelijker stroomt. Onderweg zijn een aantal tankstations en het wegdek is van goede kwaliteit en de route kan zich meten met snelwegen in West Europa. Langs Piteşti is een nieuwe randweg aangelegd, zodat het doorgaande verkeer niet meer door de 168.000 inwoners tellende stad hoeft.

Piteşti - Sibiu

Na Piteşti eindigt de snelweg en moet men via hoofdwegen met soms slecht wegdek verder naar de Hongaarse grens. Na Piteşti begint een heuvelachtig gebied met bossen. Men stijgt naar ongeveer 550 meter hoogte voordat men afdaalt naar het dal rond Râmnicu Vâlcea, een stad met 108.000 inwoners. Men hoeft maar een kort stukje door de stad, daar het grootste gedeelte van Râmnicu Vâlcea op de westoever van de rivier de Olt ligt en de weg over de oostoever loopt. Na Râmnicu Vâlcea begint een mooi gedeelte dat door het steeds smaller wordende dal van de Olt gaat, door de Zuidelijke Karpaten. De toppen reiken hier tot ruim boven de 2.000 meter. Men hoeft geen hoge bergpas over, want men komt dan op de Transsylvanische hoogvlakte. Rondom sommige dorpen zijn rondwegen met meerdere rijstroken aangelegd. Men bereikt dan de toeristische stad Sibiu, die 175.000 inwoners telt. De snelweg eindigt net ten westen van Sibiu.

Sibiu - Nădlac

De A1 tussen Timişoara en Arad.

Na Sibiu draait de route naar het westen en gaat men door een vrij vlak gebied naar het westen. De snelweg loopt daarbij over het Aciliu Viaduct. Veel grote plaatsen liggen hier niet op de route. Naar het zuiden heeft men continu uitzicht op de Zuidelijke Karpaten. Bij het stadje Sebes gaat de DN 1 naar het noorden, richting Cluj-Napoca, en gaat de snelweg langs de DN 7 verder naar het westen. Men komt dan door het stadje Deva, waar het gebied wat bergachtiger is, zowel naar het noorden als het zuiden zijn bergketens. Men komt van tijd tot tijd door kleine dorpjes en de route naar Timişoara is vrij lang. De DN 7 loopt rechtstreeks naar de stad Arad, maar de A1 maakt een omweg via Timişoara en Lugoj om ook die steden aan te sluiten op het snelwegennet. Timişoara is een vrij grote stad met 307.000 inwoners, niet ver van de Servische grens. Mogelijk komt hier een knooppunt met een snelweg van Timişoara naar Beograd (Belgrado). Vanaf Timişoara loopt de route pal naar het noorden. Men bereikt dan de stad Arad, die 173.000 inwoners telt. Na Arad draait de snelweg dan pal naar het westen om bij het plaatsje Nădlac de grens met Hongarije over te steken. Hier sluit de Hongaarse M43 naar Szeged aan zodat verkeer daar de M5 naar Budapest op kan.

Geschiedenis

Voordat de A1 werd aangelegd was de DN7 de belangrijkste verbinding tussen Bucureşti (Boekarest) en de Hongaarse grens ten westen van Arad. Deze weg was grotendeels tweestrooks en is als één van de belangrijkste wegen in het land met prioriteit gerenoveerd in de jaren 2000.

In het westen van Roemenië wijkt de A1 op een belangrijk onderdeel af van de DN7. Tussen Deva en Arad volgt deze niet de vallei van de rivier de Mureș, maar is een zuidelijker route gekozen die ook de steden Lugoj en Timișoara aandoet. Dit deel van de A1 is niet parallel aan de DN7 aangelegd, maar langs de DN68A, DN6 en DN69. Het nadeel van deze route is een lage bergpas ter hoogte van Coșevița, de route langs de Mureș zou vlakker zijn geweest. Deze bergpas bleek uiteindelijk ook het meest vertraagde en lastigste deel te zijn van de A1 in West-Roemenië.

Bucureşti - Piteşti

De A1 tussen Bucureşti (Boekarest) en Piteşti is de oudste snelweg van Roemenië en is in de jaren 60 aangelegd door het communistische regime van Gheorghe Gheorghiu Dej. De snelweg heeft toen decennia lang zeer slecht wegdek gekend, met veel gaten in de weg. Snelwegsnelheden waren hier onmogelijk, de toestand van het wegdek was vergelijkbaar met die van de Poolse A4 voor 2003, en de Duitse A13 voor 2001. In 2000 is het wegdek van de A1 volledig gerenoveerd, en derhalve beschikt de A1 nu over een uitstekend wegdek van West-Europese kwaliteit. In 2007 is de bypass van Piteşti opgeleverd, zodat het doorgaand verkeer niet meer door deze stad hoeft.

Sibiu - Deva

Op 1 december 2010 opende de 17 kilometer lange bypass van Sibiu. Tussen 2011 en 2013 is een 34 kilometer lang deel tussen Orăștie en Deva aangelegd. In december 2012 opende het westelijke 15 kilometer lange deel bij Deva en in mei 2013 opende aansluitend nog eens 19 kilometer vanaf Orăștie.

Het deel van Orăştie tot Sibiu is 82,1 kilometer lang, en sloot aan op de reeds opengestelde A1 rond de stad Sibiu. De aanlegkosten van dit deel bedroegen € 824 miljoen, de bouw is in juni 2011 begonnen en op 19 december 2013 openden een aantal deeltrajecten voor het verkeer, een verlenging vanaf Sibiu tot Săliște, en verderop van Cunţa tot Orăștie. Bij Săcel bevindt zich de eerste snelwegtunnel van Roemenië. Alleen het deel van Săliște tot Cunţa ontbrak nog en is uiteindelijk op 14 november 2014 opengesteld.[1] Een groot kunstwerk is het bijna 1 kilometer lange Aciliu Viaduct. De A1 is tussen Săliște en Cunța in september 2015 echter weer afgesloten voor het verkeer vanwege ernstige verzakkingen. De snelweg is hier metersdiep afgegraven en is pas weer op 10 oktober 2016 opengesteld.[2][3]

Deva - Lugoj

Het deel van Deva naar Lugoj was het lastigste deel om te bouwen in het westen van Roemenië en vereiste de bouw van twee tunnels van 1.675 meter en 290 meter lengte. Dit deel is 99,5 kilometer lang en was opgedeeld in 4 lots (deeltrajecten). In 2013 is hiervan lot 1 van 27,4 kilometer lengte opengesteld tussen Dumbrava en Lugoj. Lot 2 (28,6 km) van Dumbrava naar Coșevița was opgedeeld in twee subtrajecten. Het westelijk deel van Margina naar Dumbrava van 15,5 kilometer lengte is op 6 maart 2017 opengesteld.[4]

Lot 3 was een 21,4 kilometer lang deel van Ilia tot een tijdelijke aansluiting bij Holdea. Dit deel ging in 2014 in aanleg en is op 23 december 2019 provisorisch geopend.[5] Lot 4 van Șoimuș naar Ilia was 22,1 kilometer lang, de bouw was opgedeeld in twee delen van 11 kilometer, waarvan het westelijk deel al langere tijd gereed was, maar het oostelijk deel vertraagd was vanwege een instabiele helling. Dit deel is op 14 augustus 2019 opengesteld zonder toestemming van de aannemer.[6]

Lugoj - Arad

Op 17 december 2011 opende het 32 kilometer lange traject tussen Timişoara en Arad met 2x2 rijstroken voor het verkeer en de aansluitende bypass van Arad provisorisch met 1x2 rijstroken over 12 kilometer.[7]

Op 23 december 2013 opende 17 kilometer van de A1 tussen Dumbrava en het knooppunt met de A6 ten noorden van Lugoj. Nog eens 10,5 kilometer ten westen daarvan was gereed, maar nog niet berijdbaar omdat er geen aansluiting was bij het tijdelijke einde, dit deel opende tegelijkertijd met het 25,5 kilometer lange deel verder tot Timișoara op 23 december 2015.

Arad - Nădlac

De A1 bij Arad.

Dit traject vanaf de Hongaarse grens bij Nădlac en de stad Arad is 38,9 kilometer lang, en kostte € 147 miljoen. De aanleg begon op 28 juni 2011[8] en had in 2013 opengesteld moeten worden.[9] Tegelijkertijd werd aan Hongaarse zijde ook de M43 tussen Makó en de Roemeense grens aangelegd.

In november 2012 zijn de contracten voor het westelijke deel (Nădlac - Pecica) geannuleerd vanwege de geringe voortgang van de werkzaamheden. Na een heraanbesteding zijn de werkzaamheden in februari 2014 hervat, en op 19 december 2014 is een groot deel geopend tussen Pecica en Nădlac.[10] Het deel van Pecica tot Arad werd door Alpine Bau uitgevoerd en lag wel op schema, maar Alpine ging in juni 2013 failliet, waarna de contracten ook voor dit deel ingetrokken werden. De aanleg is daarna opnieuw aanbesteed en de werkzaamheden zijn op 25 september 2014 hervat. De openstelling van de A1 tussen Arad en Pecica is daarmee vertraagd, en is uiteindelijk op 11 juli 2015 opengesteld. Tevens is de westelijkste 3 kilometer bij de Hongaarse grens op 11 juli 2015 opengesteld, waarmee de eerste snelwegverbinding tussen Roemenië en de rest van Europa een feit was.[11][12]

Openstellingsgeschiedenis

De A1 bij Sebeș.
De grens tussen Hongarije en Roemenië bij Nădlac.
Van Naar Lengte Opening
București Pitești-Est 96 km 00-00-1972
Pitești-Est Pitești-Nord 15 km 20-11-2007
Sibiu-Sud Sibiu-Vest 17 km 01-12-2010
Timișoara-Nord Arad-Sud 32 km 17-12-2011
Arad-Sud Arad-Vest (1e rb) 12 km 17-12-2011
Arad-Sud Arad-Vest (2e rb) 12 km 06-06-2012
Izvin Timișoara-Nord 10 km 23-10-2012
Simeria Deva 15 km 21-12-2012
Orăștie Simeria 19 km 30-05-2013
Cunța Orăștie 44 km 19-12-2013
Sibiu-Vest Săliște 16 km 19-12-2013
Dumbrava Knooppuntsymbool.svg A6-RO.svg 17 km 23-12-2013
Săliște Cunța 22 km 14-11-2014
Pecica Nădlac 28 km 19-12-2014
Arad-Vest Pecica 10 km 11-07-2015
Nădlac grens Hongarije 3 km 11-07-2015
Knooppuntsymbool.svg A6-RO.svg Izvin (Timișoara) 36 km 23-12-2015
Margina Dumbrava 15 km 06-03-2017
Devia Ilia 22 km 14-08-2019
Ilia Holdea 21 km 23-12-2019

Kwaliteitsproblemen

De A1 heeft te kampen met kwaliteitsproblemen. Kort na openstelling ontstonden grote scheuren en gaten op de A1 ten westen van Arad. In 2015-2016 is het deel tussen Săliște en Cunța een jaar lang afgesloten geweest vanwege problemen met de bodemstabiliteit. De snelweg is hier metersdiep afgegraven en weer herbouwd. In 2016 ontstond bij Aciliu een steeds grotere verschuiving op een helling naast de A1.[13] Aan weerszijden van de A1 ten westen en oosten van het Aciliu Viaduct zijn grootschalige stabilisatiewerkzaamheden aan de hellingen uitgevoerd, maar deze hebben niet overal het gewenste resultaat bereikt.

Toekomst

De A1 bij Pitești.

In de komende jaren moeten de resterende delen van de A1 aangelegd en opengesteld worden. Het deel door de Karpaten van Sibiu tot Pitești zal naar verwachting echter wat langer op zich laten wachten.

Lugoj - Deva

Tussen Lugoj en Deva was de bouw opgedeeld in 4 lots, waarvan er in de periode 2013-2019 lot 1, 3 en 4 volledig zijn geopend, en lot 2 voor de helft. Het enige ontbrekende deel is nog het 13,5 kilometer lange deel tussen Holdea en Margina. Dit deel omvat twee tunnels en moet nog in aanleg gaan. De bouw hiervan is al meermaals uitgesteld. Sinds 2019 was dit nog het enige ontbrekende deel van de A1 tussen Sibiu en de grens met Hongarije.

Sibiu - Pitești

Het deel van Sibiu tot Pitești is het lastigste deel van de A1 om aan te leggen. Gepoogd is om dit in 2009 via een PPS-constructie aan te besteden, maar door de wereldwijde financiële crisis indertijd is dat mislukt. Dit segment was gepland als 116,6 kilometer lang en sluit aan op de bestaande A1 van Piteşti tot de hoofdstad București. De kosten van dit stuk als PPS project met een lange looptijd zijn destijds geschat op € 3,246 miljard, of circa € 28 miljoen per kilometer, meer dan 4 keer zo hoog als gemiddeld in Roemenië. De pure aanlegkosten liggen rond € 1,7 miljard. In 2013 is gekozen om de transkarpatencorridor tussen Braşov en Ploieşti prioriteit te geven, waardoor de kans klein werd dat de A1 tussen Sibiu en Piteşti voor 2020 opengesteld zou worden.

In 2015 werd een technische studie gestart,[14] die leidde tot een vaststelling van het tracé van 123 kilometer lengte op 21 november 2016.[15] In januari 2019 werden hiervoor bouwvergunningen verleend.[16] Op 14 april 2019 werd een contract getekend voor een 13,2 kilometer lang deel tussen Sibiu en Boița.[17] De bouw hiervan begon op 30 maart 2020.[18] Dit deel moet in april 2023 worden geopend.

Op 11 mei 2020 werd een contract gegund voor de bouw van een 30,3 kilometer lang traject tussen Curtea de Argeș en Pitești.[19] De bouw van dit deel wordt tussen mei 2021 en mei 2025 uitgevoerd.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 48.000 voertuigen ten westen van București, dalend naar 25.000 voertuigen halverwege Piteşti en 36.000 voertuigen bij de stad Piteşti. Rond Sibiu reden 20.000 voertuigen.

Externe links

Video

Referenties

 1. Lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, de 22 de kilometri, a fost inaugurat de Ioan Rus | mediafax.ro
 2. CNADNR a reziliat contractul cu Salini Impregilo, firma care a realizat lotul 3 din Autostrada Orăştie-Sibiu | jurnalul.ro
 3. Autostrada A1 Saliste-Cunta a fost redeschisa traficului, la peste un an de cand a fost inchisa si demolata partial | hotnews.ro
 4. Traficul pe cei 15 km din autostrada Lugoj-Deva se deschide, luni după-masă | click.ro
 5. Autostrada A1 Lugoj - Deva: s-a deschis traficul pe Lotul 3, dar cu limită de viteză și restricții de tonaj. 21 de km interziși TIR-urilor | hotnews.ro
 6. A fost deschisă circulația pe Lotul 4 al autostrăzii Lugoj - Deva, însă fără acordul unuia dintre constructori. Alți 21 de kilometri rămân închiși în continuare | hotnews.ro
 7. Autostrada Arad - Timisoara va fi deschisa circulatiei sambata. Vezi cum arata si pe unde trece noua autostrada | hotnews.ro
 8. Start la autostrada Nădlac-Arad, care va măsura 38,9 kilometri | adevarul.ro
 9. Tronsonul Nădlac - Arad | cnadnr.ro
 10. O porţiune de 28 de kilometri din autostrada Nădlac-Arad a fost deschisă traficului | mediafax.ro
 11. Eveniment istoric pentru orasul Timisoara: in doua saptamani va fi legat direct la reteaua europeana de autostrazi | opiniatimisoarei.ro
 12. The second batch of Nadlac-Arad highway will be inaugurated in July | thediplomat.ro
 13. Tragedia Aciliu – Mai este doar un pas! | construim-romania.ro
 14. Feasibility study for Sibiu-Pitesti motorway is estimated at 6.5 million Euro | thediplomat.ro
 15. Avizarea traseului autostrăzii Sibiu-Piteşti | cnadnr.ro
 16. Environment agency issues permits for Pitesti-Sibiu motorway | romania-insider.com
 17. AU FOST SEMNATE CONTRACTELE PENTRU NOI PROIECTE DE INFRASTRUCTURĂ | mt.ro
 18. A început construcția autostrăzii Sibiu – Pitești ! | cnadnr.ro
 19. CNAIR a semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu - Pitești! | cnadnr.ro
Autostrăzi in Roemenië

A0-RO.svg A1-RO.svg A2-RO.svg A3-RO.svg A4-RO.svg A5-RO.svg A6-RO.svg A7-RO.svg A8-RO.svg A9-RO.svg A10-RO.svg A11-RO.svg A12-RO.svg A13-RO.svg A14-RO.svg A15-RO.svg