A1 (Srpska)

A1-BIH.svg
A1 Srpska map.png
A1
Begin Gradiška (BIH/HR)
Einde Banja Luka
Lengte 39 km

De A1 is een autoput in de entiteit Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de grens met Kroatië bij Gradiška naar Banja Luka. De weg is een deel van de Europese weg E661 en staat ter plekke ook bekend als de E661.

Wegnummer

Sinds 31 oktober 2019 heeft dit stuk snelweg officieel als wegnummer A1.[1] Het is echter de vraag in hoeverre dit administratieve nummer in de praktijk gebruikt gaat worden.

Routebeschrijving

De snelweg begint een paar kilometer ten zuiden van de rivier de Sava, die de grens met Kroatië vormt, ten westen van de grensstad Gradiška. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert zuidwaarts door vlak gebied. Men passeert de luchthaven van Banja Luka, waarna een aantal tunnels volgen, het landschap wordt hier wat bergachtiger. Het meest indrukwekkend is het halve sterknooppunt Mahovljani, ten noorden van Banja Luka. De snelweg eindigt in het noorden van Banja Luka.

Geschiedenis

De aanleg van de snelweg tussen Gradiška en Banja Luka begon in 2004. Als eerste werd de vierstrooks M16, thans M101 tussen Laktaši en Banja Luka verbreed naar 2x2 rijstroken met snelwegprofiel over 6 kilometer. Tevens is toen een klein deel van 6 kilometer al over nieuw tracé aangelegd bij Laktaši, dat op 30 april 2011 werd opengesteld. De rest van de snelweg tussen Gradiška en Laktaši werd op 30 november 2011 opengesteld over 27 kilometer.[2] De snelweg is daarmee 39 kilometer lang.

Toekomst

In de toekomst moet de snelweg verlengd worden naar de Kroatische A3, zodat Banja Luka met het snelwegennet van Europa verbonden wordt. De ontbrekende schakel is circa 13 kilometer. Er is een nieuwe brug over de rivier de Sava benodigd. Via twee trompetknooppunten moet de snelweg aansluiten op de A3. Dit project wordt door de Kroatische regering uitgevoerd, maar wanneer is nog niet bekend.

Tol

Sinds 16 maart 2015 wordt er tol geheven. Dit was tot oktober 2019 een open tolsysteem met een tolstation op de snelweg tussen Gradiška en Banja Luka bij Jakupovac.

In oktober 2019 is een gesloten tolsysteem ingevoerd tezamen met de A2 en er wordt per kilometer betaald.[3]

Referenties

Hoofdwegen in de Republika Srpska

   

  -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -  

  -   -   -   -   -   -   -   -   -  

Europese wegen in Bosnië-Herzegovina

E65E73E661E761E762