A24 (Griekenland)

A24-GR.png
A24 Greece map.png
A24
Begin Thessaloniki
Einde Nea Moudania
Lengte 70 km

De A24 is een autokinetodromos in Griekenland. De autosnelweg verloopt vanaf Thessaloniki naar Nea Moudania in het noorden van het land en is 70 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint aan de noordkant van de grote stad Thessaloniki op de A2 en vormt dan de oostelijke bypass van de stad, die langs de voet van een gebergte loopt. De snelweg bedient Thessaloniki met diverse aansluitingen. Langs de stad telt de A24 2x3 rijstroken. Aan de zuidkant van Thessaloniki moet men afslaan om de A24 te volgen.

Het deel van Thessaloniki naar Nea Moudania verloopt in zuid-zuidoostelijke richting en is een snelweg met 2x2 rijstroken. De snelweg voert voornamelijk door vlak kustgebied, alhoewel er oostelijker wel wat bergen zijn. De snelweg loopt langs de luchthaven van Thessaloniki en ontsluit een kustregio die veel verspreide bebouwing kent. De snelweg eindigt bij de stad Nea Moudania en gaat over in een weg over het schiereiland van Pallene.

Geschiedenis

De snelweg heeft in de geschiedenis onder diverse nummers bekend gestaan. Sinds 2015 is de snelweg als de A24 genummerd. Daarvoor was de snelweg een onderdeel van de A25, maar ook pas sinds 2008. Oorspronkelijk werden de bypass van Thessaloniki en de snelweg van Thessaloniki naar Nea Moudania als twee aparte snelwegen gezien, het knooppunt aan de zuidkant van Thessaloniki waarbij doorgaand verkeer moet afslaan reflecteert dit ook. De bypass van Thessaloniki is oorspronkelijk ook als A16 genummerd geweest, dit was afgeleid van de EO16.

Er is niet veel bekend over de geschiedenis van de A24. De snelweg was al in of voor de jaren '90 gereed.

Referenties


Autosnelwegen in Griekenland