Hoofdmenu openen
A24 KZ.svg
A24 KZ map.svg
A-24
Begin Aktobe
Einde Yaysan (RUS)
Lengte 102 km

De A24 is een hoofdweg in Kazachstan, gelegen in het noordwesten van het land. De weg vormt een oost-westroute vanaf Aktobe tot de grens met Rusland bij Yaysan. De route is 102 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A24 begint in de stad Aktobe, het belangrijkste knooppunt in West-Kazachstan. Hier kruist men naast de belangrijke M32 ook de A25 en A27. De route voert vanaf Aktobe noordwestwaarts langs de rivier de Ilek. De omgeving bestaat uit glooiende steppe, met wat gecultiveerd gebied langs de rivier de Ilek. Na ongeveer tweederde volgt het plaatsje Martuk en vlak voor de grens met Rusland Yaysan, de enige twee plaatsen op de route buiten Aktobe. Aan Russische zijde gaan lokale wegen verder naar Orenburg.

Geschiedenis

De A24 werd in 2011 gecreëerd en verving een oude Sovjetroute met een onbekend nummer van Aktobe naar Orenburg. De weg is van regionaal belang. Op 7 oktober 2013 was de reconstructie van de weg afgerond over de gehele lengte van Martuk tot Aktobe.[1] Op 1 november 2013 opende de noordelijke rondweg van Aktobe, die 2x2 rijstroken telt.[2]

Referenties