A2 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 8 apr 2022 om 18:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2 Ethiopia.svg
Ethiopia A2 map.png
A2
Begin Addis Ababa
Einde Aksum
Lengte 1.013 km
Route

Centrum.svg Addis Ababa A1 Ethiopia.svg A3 Ethiopia.svg A4 Ethiopia.svg A5 Ethiopia.svg

Centrum.svg Sendafa

Centrum.svg Debre Birhan

Centrum.svg Ataye

Centrum.svg Kombolcha

Centrum.svg Dessie

Centrum.svg Mersa

Centrum.svg Woldia

Centrum.svg Kobo

Centrum.svg Mekele

Centrum.svg Adigrat

Centrum.svg Adwa

Centrum.svg Aksum

De A2 is een trunk road in Ethiopië. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot nabij de grens met Eritrea bij Aksum. De A2 is 1.013 kilometer lang, daarmee is het de langste genummerde weg van Ethiopië.

Routebeschrijving

De A1 verloopt vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot het noordelijk grensgebied, niet ver van Eritrea. Een groot deel van de route verloopt op de oostelijke hellingen van het Ethiopisch Hoogland. De weg is volledig geasfalteerd maar is grotendeels wel een eenvoudige weg, grote delen van de route volgen de contouren van het terrein en zijn daardoor bergachtig. De route kan opgedeeld worden in het zuidelijk deel tussen Addis Ababa en Kombolcha, die meer in noordoostelijke richting voert en een alternatieve transitroute naar Djibouti is, het primaire noord-zuid traject van Kombolcha naar Adigrat, dat een wat meer secundair karakter heeft omdat er behalve Dessie aan het begin geen andere grote steden op de route meer liggen. Het noordelijkste deel verloopt oost-west, van Adigrat tot Adwa en volgens officiële bronnen nog iets verder tot Aksum. Dit is een bochtig traject met forse hoogteverschillen.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk de doorgaande route van Addis Ababa naar Asmara en de havenstad Massawa aan de Rode Zee. De weg is voornamelijk tijdens het Italiaanse bestuur in de periode 1936-1940 ontwikkeld. Ongeveer een derde van de Ethiopische handel met het buitenland verliep oorspronkelijk via de haven van Massawa en tweederde via de haven van Assab. Het zuidelijke deel van de huidige A2 bediende beide verkeersstromen, die zich splitsen bij Kombolcha. Na de Eritrese onafhankelijkheid in 1991 bleef dit patroon nog enige tijd bestaan, tot er een groter conflict tussen beide landen uitbrak dat resulteerde in het sluiten van de grens in 1998. Het grenstraject is niet meer onderhouden en er is geen formele grensovergang aangelegd.

De weg was oorspronkelijk als de Route 1 genummerd. In 2013 is een nieuwe wegnummering vastgesteld die recht deed aan de nieuwe realiteit van de gesloten grens met Eritrea. De A2 verliep toen niet verder noordwaarts dan Adigrat en buigt daar naar het westen af, tot Aksum. Het noordelijkste deel tussen Adigrat en de Eritrese grens is toen als de B20 genummerd. Deze weg is ook geasfalteerd.

In de eerste decennia van de 21e eeuw richtte de upgrade van de route zich vooral op het verkeer naar de haven van Djibouti. Dit was meer de A1 dan de A2, alhoewel het zuidelijk deel van de A2 traditioneel ook onderdeel was van de route naar Djibouti. Vanwege het vlakkere terrein kreeg de A1 echter prioriteit.

Upgrades in Addis Ababa

De grootste upgrades aan de A2 volgden in Addis Ababa. De weg is als een integraal project in de periode 2008-2010 verbreed naar een dubbelbaans weg met grote verkeerspleinen in het oosten van het stedelijk gebied van Addis Ababa. Dit viel samen met grote nieuwe uitbreidingswijken. Er is hier een 13 kilometer lang deel van de A2 opgewaardeerd, ten oosten van de Ring Road, maar niet met ongelijkvloerse elementen. Het oudere deel tussen het centrum en de Ring Road had al langer gescheiden rijbanen. Hier zijn in 2013-2015 twee tunnelbakken onder verkeerspleinen aangelegd.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

A1 Ethiopia.svgA2 Ethiopia.svgA3 Ethiopia.svgA4 Ethiopia.svgA5 Ethiopia.svgA6 Ethiopia.svgA7 Ethiopia.svgA8 Ethiopia.svgA9 Ethiopia.svgA10 Ethiopia.svg

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa