A3 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 9 apr 2022 om 11:41
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3 Ethiopia.svg
Ethiopia A3 map.png
A3
Begin Addis Ababa
Einde Gondar
Lengte 762 km
Route

Centrum.svg Addis Ababa A1 Ethiopia.svg A2 Ethiopia.svg A4 Ethiopia.svg

Centrum.svg Shufune

Centrum.svg Fiche

Centrum.svg Gohatsion

Centrum.svg Burie

Centrum.svg Addis Kidan

Centrum.svg Dangla

Centrum.svg Bahir Dar

Centrum.svg Adis Zemen

Centrum.svg Gondar

De A3 is een trunk road in Ethiopië. De weg vormt een verbinding van de hoofdstad Addis Ababa naar Gondar in het noordwesten van het land. De A3 is 762 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A3 vormt een slinger door het midden, westen en noordwesten van Ethiopië, vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot de stad Gondar in het noordwesten. De weg vormt niet de kortste verbinding tussen beide steden. De route ontsluit de Ethiopische Hooglanden en verloopt rond het Lake Tana. De belangrijkste geografische feature is de kruising van de canyon van de Blue Nile, waar de weg 1.500 meter afdaalt en daarna weer 1.500 meter stijgt. De A3 is vrijwel volledig een eenvoudige, enkelbaans verharde weg. Alleen in Addis Ababa zelf telt de weg 2x2 rijstroken. Direct ten noorden van Addis Ababa bevindt zich een ruim 2.800 meter hoge bergpas. Elders varieert de weg van 1.800 tot 3.000 meter boven zeeniveau. Behalve Addis Ababa en Gondar liggen er geen andere grote steden op de route.

Geschiedenis

De weg is begin 20e eeuw aangelegd en in de periode 1936-1940 onder Italiaans bestuur verbeterd tot één van de primaire wegen van Ethiopië. Gondar was van oudsher een belangrijk centrum in het noordwesten van Ethiopië, alhoewel het indertijd geen grote stad was. De weg is in de 20e eeuw niet veel verder verbeterd.

Op 10 september 2008 opende de nieuwe Blue Nile Bridge voor het verkeer. Deze verving een oudere brug en was de eerste tuibrug in Oost-Afrika.[1]

De weg was oorspronkelijk als de Route 3 genummerd, die volgens sommige bronnen verder tot de grens met Eritrea verloopt tot Adwa. In het nieuwe wegnummeringsyssteem dat circa 2013 is ingevoerd verloopt de A3 alleen tot Gondar en is de rest van de route als de B30 genummerd.

Referenties

Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

A1 Ethiopia.svgA2 Ethiopia.svgA3 Ethiopia.svgA4 Ethiopia.svgA5 Ethiopia.svgA6 Ethiopia.svgA7 Ethiopia.svgA8 Ethiopia.svgA9 Ethiopia.svgA10 Ethiopia.svg

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa