A4 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NLA004.svg
300px
A4 (A29)
Begin Amsterdam
Einde Ossendrecht (grens België)
Lengte 102 km
Lijst van Nederlandse autosnelwegen
Route

Knooppuntsymbool.svg De Nieuwe Meer NLA010.svg

Afslagsymbool.svg 1 Amsterdam-Sloten s107

Knooppuntsymbool.svg Badhoevedorp NLA009.svg

Tunnel.svg Schipholtunnel

Afslagsymbool.svg 2 Luchthaven Schiphol

Knooppuntsymbool.svg De Hoek NLA005.svg

Afslagsymbool.svg 3 Werkzaamheden.svg Hoofddorp NLN201.svg

Afslagsymbool.svg 3a Werkzaamheden.svg Hoofddorp-Zuid

Afslagsymbool.svg 4 Nieuw-Vennep NLN207.svg

Knooppuntsymbool.svg Burgerveen NLA044.svg

Brug.svg Ringvaartaquaduct

Afslagsymbool.svg 5 Roelofarendsveen NLN445.svg

Afslagsymbool.svg 6 Hoogmade NLN446.svg

Brug.svg Werkzaamheden.svg Brug over de Oude Rijn - Aquaduct Oude Rijn

Afslagsymbool.svg 6a Werkzaamheden.svg Zoeterwoude-Rijndijk NLN011.svg

Afslagsymbool.svg 7 Werkzaamheden.svg Zoeterwoude-Dorp NLN206.svg

Afslagsymbool.svg 8 Leidschendam NLN014.svg

Knooppuntsymbool.svg Prins Clausplein NLA012.svg

Knooppuntsymbool.svg Ypenburg NLA013.svg

Afslagsymbool.svg 9 Rijswijk-Centrum

Afslagsymbool.svg 10 Industrierrein Plaspoelpolder

Afslagsymbool.svg 11 Rijswijk

Afslagsymbool.svg 12 Den Haag-Zuid NLN211.svg NLN222.svg

Afslagsymbool.svg 13 Den Hoorn NLN223.svg

Tunnel.svg Gaag-aquaduct

Afslagsymbool.svg 14 Delft-Zuid NLN470.svg

Werkzaamheden.svg Voltooiing ontbrekend stuk. Gereed 2015


Knooppuntsymbool.svg Kethelplein NLA020.svg

Afslagsymbool.svg 16 Vlaardingen-Oost

Tunnel.svg Beneluxtunnel

Afslagsymbool.svg 17 Pernis

Knooppuntsymbool.svg Benelux NLA015.svg


NLA029.svg → Rotterdam

Afslagsymbool.svg 22 Numansdorp NLN487.svg

Brug.svg Haringvlietbrug

Knooppuntsymbool.svg Hellegatsplein NLN059.svg

Brug.svg Volkerakbrug

Afslagsymbool.svg 23 Willemstad

Knooppuntsymbool.svg Sabina NLA059.svg

Afslagsymbool.svg 24 Dinteloord NLN259.svg, NLN268.svg


Afslagsymbool.svg 26 Halsteren NLN286.svg

Afslagsymbool.svg 27 Bergen op Zoom-Noord

Knooppuntsymbool.svg Zoomland NLA058.svg

Afslagsymbool.svg 28 Bergen op Zoom

Afslagsymbool.svg 29 Bergen op Zoom-Zuid

Afslagsymbool.svg 30 Hoogerheide NLN289.svg

Knooppuntsymbool.svg Markiezaat NLA058.svg

Flag of Belgium.svg A12 BE.svg → Antwerpen

De Rijksweg 4, ook wel A4 is een autosnelweg in Nederland. De snelweg vormt een noord-zuidroute door de Randstad en het zuidwesten van het land, vanaf knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam tot aan de grens met België bij Ossendrecht. De snelweg heeft drie onderbrekingen; tussen Delft-Zuid en knooppunt Kethelplein, tussen knooppunt Benelux en de overgang vanaf de A29 bij Klaaswaal, en tussen Dinteloord en Halsteren. Het wegvak vanaf Klaaswaal naar Dinteloord is als A29 bewegwijzerd, maar is onderdeel van de Rijksweg 4. De snelweg is in totaal 102 kilometer lang.

Routebeschrijving

Noord-Holland

De A4 begint op het knooppunt De Nieuwe Meer, aan de zuidwestkant van Amsterdam, aan de ringweg A10. Vanaf de A10 gaan 2x4 rijstroken door tot de aansluiting Sloten, waarna er sprake is van 2x3 doorgaande rijstroken. In de middenberm loopt een spoorlijn. Na een paar kilometer volgt het knooppunt Badhoevedorp, waar men de A9 kruist, de zuidelijke bypass van Amsterdam die richting Haarlem loopt. Hierna liggen 2x6 rijstroken, met 2x4 doorgaande rijstroken bij Schiphol. De snelweg verloopt hier via een tunnel onder een landingsbaan en taxibaan van de luchthaven door. Deze tunnel telt in totaal 16 rijstroken, inclusief parallelwegen. Aan de zuidkant van Schiphol volgt het knooppunt De Hoek, waar de A5 eindigt, die een bypass naar Haarlem vormt vanaf de A4. Hierna telt de snelweg 2x5 rijstroken door de polders. In de omgeving liggen grotere voorsteden, zoals Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Bij de aansluiting Nieuw-Vennep is ook het knooppunt Burgerveen, waar de A44 aftakt, en parallel richting Leiden en Den Haag loopt.

Zuid-Holland

De grens tussen Noord-Holland en Zuid-Holland bevindt zich even ten zuiden van knooppunt Burgerveen, in het Ringvaartaquaduct. Recentelijk is het tweede aquaduct geopend en het eerste gerenoveerd. Sinds eind 2010 zijn er voor beide rijrichtingen 3 rijstroken beschikbaar. Hierna liggen even 2x3 rijstroken waarna er opnieuw een 2x2 deel volgt langs Leiden, inclusief een lage brug over de Oude Rijn. Aan de zuidkant van Leiden eindigt de N11 uit Alphen en de richting Utrecht op de A4. Hierna zijn weer 2x3 rijstroken beschikbaar en loopt de snelweg een aantal kilometer door de polders, voordat men het bebouwde gebied rond Den Haag bereikt.

De snelweg splitst zich bij Leidschendam in een parallelsysteem met in totaal 10 rijstroken. Hier begint de N14, een korte randweg naar het noorden van Den Haag. Hierna volgt het knooppunt Prins Clausplein, het enige echte sterknooppunt van Nederland. Men kruist hier de A12, die vanaf het centrum van Den Haag richting Zoetermeer en Utrecht loopt. Tot aan het knooppunt Ypenburg, dat een paar kilometer verder ligt, bevinden zich ongelijkvloerse weefvakken, die in totaal 4x4 rijstroken tellen. Bij Ypenburg begint de A13, die naar Rotterdam loopt. Het doorgaande verkeer dient van de A13 gebruik te maken. Hierna eindigt het parallelsysteem en gaan 2x3 rijstroken verder langs Rijswijk, een belangrijke voorstad van Den Haag. De snelweg loopt met een boog langs Delft, en bedient tevens het Westland. Vanaf Wateringen zijn 2x2 rijstroken beschikbaar tot het einde van de snelweg bij Delft-Zuid. Vlak voor het einde bevindt zich nog een aquaduct onder de Gaag.

De A4 is hierna voor 6,5 kilometer onderbroken, waarbij de aardenbanen nog in het landschap en op luchtfoto's duidelijk zichtbaar zijn. Ook in de voorstad Schiedam is ruimte vrijgehouden voor de A4. Bij het knooppunt Kethelplein begint de A4 weer als onderdeel van de Ring Rotterdam, aan de westzijde van Rotterdam. Hier kruist men de A20, de noordelijke oost-westsnelweg langs Rotterdam. De snelweg telt hier 2x4 rijstroken dat zich splitst in een parallelbaansysteem, en vervolgens via 5 buizen door de Beneluxtunnel gaat, onder de rivier de Maas door. Aan het zuidelijke einde van de tunnel komen de rijstroken weer samen en lopen er 2x5 rijstroken door tot het knooppunt Benelux, waar de A4 weer eindigt en op de A15 uitmondt, de oost-westsnelweg langs de zuidkant van Rotterdam.

Het derde deel van de rijksweg 4 is als A29 bewegwijzerd, waarbij de overgang in de ruime bocht bij Klaaswaal zit, met een ontbrekende schakel van een kleine 11 kilometer. De rijbanen van de A29 lopen hier ver uit elkaar, en de westbaan loopt hier zelfs verhoogd door het landschap, wat wijst op de vroegere planning voor een knooppunt. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en steekt dan via de Haringvlietbrug de Haringvliet over, een ingedamde rivier waar de Maas en Waal uiteindelijk in uitmonden. Hierna volgt het knooppunt Hellegatsplein, met de N59 die richting Zierikzee loopt.

Noord-Brabant

De snelweg steekt dan de Volkeraksluizen over, en is hier feitelijk een driedubbelnummering van rijksweg 4, A29 en A59. Hierna volgt het knooppunt Sabina, waar de A59 in oostelijke richting afslaat naar Den Bosch. De snelweg loopt dan naar het zuidwesten en steekt het riviertje de Dintel over, waarna hij bij Dinteloord eindigt op de N259 die verder naar Steenbergen en Bergen op Zoom loopt.

De ontbrekende schakel rond Steenbergen is hemelsbreed zo'n 11 kilometer lang, en de A4 begint weer bij Halsteren, aan de N286, de weg naar Tholen. De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt door een bosgebied rondom de stad Bergen op Zoom. Bij het knooppunt Zoomland voegt de A58 uit Roosendaal en Breda in, waarna een dubbelnummering langs Bergen op Zoom begint. De A4 loopt eerst richting zuiden, maar buigt bij Woensdrecht naar het westen af. Hierna volgt het knooppunt Markiezaat, waar de A58 rechtdoor gaat richting Goes en Vlissingen en de A4 naar het zuiden afslaat richting Antwerpen. Hierna loopt de A4 nog een kort stukje op Nederlands grondgebied, zonder een aansluiting. Vlak voor de Belgische grens begint dan de afrit naar de aansluiting Zandvliet, die in België ligt. De Belgische A12 gaat dan verder naar de stad Antwerpen, die feitelijk direct na de grens begint.

Geschiedenis

Voorlopers

Reeds in de jaren 30 werd begonnen met hoogwaardige wegen die de voorloper was van de huidige A4. Eind jaren 30 werden diverse stukken in gebruik genomen, zoals de 2x2 weg tussen Amsterdam en Sassenheim, waarvan het tracé in 1966 verlaten is. In 1938 werd ook begonnen met het aankopen van de benodigde gronden voor de aanleg van de rijksweg 4A van Burgerveen naar Leidschendam. In 1939 werd begonnen met de aanleg van de aardenbanen bij Leidschendam, maar deze werkzaamheden zijn in 1942 stopgezet, zoals dat op meer plekken in Nederland en Duitsland gebeurde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Tevens werd in 1939 begonnen met het verkeersplein Ypenburg.

Aanleggeschiedenis

In 1957 werd de A4 geopend met 2x2 rijstroken tussen de knooppunten Ypenburg en Leidschendam, en in 1958 van Hoogmade naar knooppunt Leidschendam, dat later hernoemd zou worden als Prins Clausplein. In 1960 en 1961 opende het deel vanaf knooppunt Burgerveen naar Hoogmade, inclusief het Ringvaartaquaduct. Een stuk zuidelijker werd in 1964 de eerste rijbaan van het deel tussen Klaaswaal en het Hellegatsplein geopend, in 1965 volgde de tweede rijbaan.

Een belangrijk jaar was 1966, toen een nieuw tracé van de A4 opende tussen Amsterdam en Hoofddorp, direct met 2x3 rijstroken. Een jaar later, in 1967, werd het knooppunt Badhoevedorp geopend, het eerste klaverblad met rangeerbanen in Nederland. In 1972 volgde het noordelijke einde in Amsterdam bij het knooppunt De Nieuwe Meer.

Bij Rotterdam werd in 1967 het deel tussen knooppunt Kethelplein en Pernis geopend, met de toltunnel Beneluxtunnel. In 1972 opende het deel tot aan knooppunt Benelux en in 1980 werd de Beneluxtunnel tolvrij.

In 1971 en 1976 opende het deel tussen het Hellegatsplein en Dinteloord in twee fases, eerst als rijksweg 19, en vanaf 1976 als A29. Tussen 1973 en 1976 opende het deel wat dubbelgenummerd is met de A58 rond Bergen op Zoom.

In 1985 werd het knooppunt Leidschendam omgebouwd tot knooppunt Prins Clausplein als een sterknooppunt. In 1985 en 1986 opende ook het deel van knooppunt Ypenburg tot Plaspoelpolder, als autoweg N4. In 1999 opende het deel tussen Den Haag-Zuid en Delft-Zuid voor het verkeer en in 1993 werd het zuidelijkste gedeelte tussen knooppunt Markiezaat en de Belgische grens opengesteld.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening[1] opmerking
Knooppuntsymbool.svg De Nieuwe Meer Knooppuntsymbool.svg Burgerveen 19 km 25-06-1938 tracé tot Hoofddorp in 1966-1972 vervangen
Knooppuntsymbool.svg Prins Clausplein Knooppuntsymbool.svg Ypenburg 3 km 31-08-1957
Hoogmade Knooppuntsymbool.svg Prins Clausplein 17 km 11-02-1958
Roelofarendsveen Hoogmade 6 km ??-??-1960
Knooppuntsymbool.svg Burgerveen Roelofarendsveen 5 km 28-01-1961 inclusief Ringvaartaquaduct
Klaaswaal Knooppuntsymbool.svg Hellegatsplein 9 km 01-04-1965 1e rijbaan in 1964
Schipholweg Hoofddorp 7 km 02-09-1966
Amsterdam-Sloten Schipholweg 2 km 09-11-1966
Knooppuntsymbool.svg Kethelplein Pernis 5 km 05-06-1967 inclusief Beneluxtunnel
Willemstad Knooppuntsymbool.svg Sabina 3 km 18-09-1971
Knooppuntsymbool.svg Sabina Dinteloord 5 km 05-11-1971
Knooppuntsymbool.svg De Nieuwe Meer Amsterdam-Sloten 2 km 27-06-1972
Pernis Knooppuntsymbool.svg Benelux 1 km 27-12-1972
Knooppuntsymbool.svg Zoomland Hoogerheide 6 km ??-??-1973
Hoogerheide Knooppuntsymbool.svg Markiezaat 3 km 16-05-1975 tot Rilland als A58
Knooppuntsymbool.svg Hellegatsplein Willemstad 3 km 02-07-1976
Knooppuntsymbool.svg Ypenburg Plaspoelpolder 1 km ??-??-1985 als autoweg N4
Plaspoelpolder Rijswijk 2 km 20-11-1986 als autoweg N4
Rijswijk Den Haag-Zuid 2 km 29-04-1988
Knooppuntsymbool.svg Markiezaat Belgische grens 6 km 04-03-1993
Den Haag-Zuid Delft-Zuid 4 km ??-??-1999
Halsteren Knooppuntsymbool.svg Zoomland 5 km 21-12-2007 1e rijbaan Bergen op Zoom-Noord - KP Zoomland in 1990

Latere aanpassingen

De 2x5 A4 met plusstrook ter hoogte van Den Ruygen Hoek.

In 1988 is het deel tussen Badhoevedorp en Hoofddorp verbreed naar 2x4 rijstroken en in 1998 werden nieuwe buizen van de Schipholtunnel geopend, en in 2003 werd een plusstrook geopend tussen Hoofddorp en knooppunt Burgerveen, waardoor dit wegvak over 2x5 rijstroken beschikt.

Zuidelijker werd het knooppunt Leidschendam omgedoopt tot knooppunt Prins Clausplein in 1985, en geopend als een sterknooppunt. In 1998 is het deel tussen Zoeterwoude en Leidschendam verbreed naar 2x3 rijstroken en in 1999 het deel van Leidschendam naar het Prins Clausplein naar 2x5 rijstroken. Om de toenemende verkeersdruk van en naar het Westland, en de grootschalige woningbouw aan de zuidkant van Den Haag te faciliteren werd in 1998 het deel tussen knooppunt Ypenburg en Den Haag-Zuid verbreed naar 2x3 rijstroken. In 2006 werd het deel tussen Hoogmade en Roelofarendsveen verbreed naar 3 rijstroken richting Amsterdam.

In 1997 startte men met de bouw van de tweede Beneluxtunnel in Rotterdam. Op 11 mei 2002 werd dit project opgeleverd met 4x2 rijstroken plus een wisselstrook, zodat hier 5 rijstroken in de spitsrichting beschikbaar zijn.

Ontbrekende schakels

Delft-Zuid - Kethelplein

Al decennia ontbreekt de A4 tussen Delft en Rotterdam over ongeveer 6,5 kilometer. Het doorgaande verkeer dient van de parallele A13 gebruik te maken, die daardoor sterk overbelast is met 160.000 tot 180.000 voertuigen per etmaal op 2x3 rijstroken, en regelmatig van begin tot eind vaststaat. Pogingen om de A4 aan te leggen zijn voorheen keer op keer gestrand.

Geschiedenis

De eerste geschiedenis van dit deel van de A4 is de Rijksweg 19, die in 1957 opgenomen werd in het Rijkswegenplan. In 1965 werd het tracébesluit genomen om de rijksweg 19 aan te leggen en in 1968 is begonnen met de aanleg van de aardenbanen tussen Delft en Rotterdam. In Schiedam en Vlaardingen is voor de komst van de snelweg ruimte vrijgehouden; op het tracé ontbreekt bebouwing over een breedte van ongeveer 200 meter. Ook het knooppunt Kethelplein is voorbereid op de doortrekking van de A4, als klaverblad met directe verbindingsboog. Zelfs de brugpijlers die de A4 over de A20 moeten dragen zijn hiervoor gebouwd. Het tracé kruist in Schiedam twee wegen, en in het buitengebied eveneens twee wegen.

In 1973 begon de gemeente Schiedam de aanleg tegen te werken en in 1976 werd een motie om de aanleg stop te zetten met één stem verschil aanvaard. De rest van de jaren 70 gebeurde er weinig, evenals de eerste helft van de jaren 80, maar eind 1985 stemde de Tweede Kamer in met de aanleg van de ontbrekende schakel. In 1992 werd gestart met de MER-procedure en in 1993 is een startnotitie uitgebracht. In 1996 werd de trajectnota opgesteld, en datzelfde jaar werd het kabinetsstandpunt vastgesteld; aanleg op maaiveld. Eind jaren 90 werden vele politieke discussies gevoerd en in 1998 werden de beschikbare gelden overgeheveld naar spoortunnels, waardoor er geen geld meer was voor de aanleg.

Huidige planning

Vanaf 2000 werd opnieuw een poging gedaan om de snelweg na al die jaren alsnog aan te leggen. In 2003 hervatte Rijkswaterstaat de trajectstudie en in datzelfde jaar werd € 475 miljoen voor de aanleg opgenomen in de begroting. In 2004 werd een nieuwe startnotitie gepubliceerd, maar later dat jaar werd duidelijk dat jurisprudentie betreffende luchtkwaliteit het project zal vertragen. In 2006 is het A4-convenant ondertekend, ook door de gemeenten Schiedam en Vlaardingen. In 2007 werd bekend dat de kosten inmiddels opgelopen waren tot € 670 miljoen, onder meer door een verdiepte ligging en de bouw van een tunnel bij Schiedam. In 2009 werd het ministersstandpunt genomen; aanleg Delft - Schiedam met 2+3 rijstroken. In maart 2010 volgde het Ontwerp-Tracébesluit. Inmiddels zijn de kosten van het project opgelopen naar € 891 miljoen.

Op 2 september 2010 is door minister Eurlings het tracébesluit ondertekend, en op 6 juli 2011 verklaarde de Raad van State alle beroepen, voor zover ontvankelijk, ongegrond.[2] Dit betekent dat de aanleg van de snelweg na 54 jaar planvorming kan beginnen.

Ontwerp

De A4 krijgt in principe 2+3 rijstroken, 3 rijstroken richting noorden en 2 richting zuiden. Ter hoogte van de aansluiting Delft zijn 2x2 doorgaande rijstroken, de 3e rijstrook valt hier af. De maximumsnelheid wordt 100 km/h. De tunnel ter hoogte van Schiedam krijgt in zuidelijke richting 2+1 rijstroken, waarbij de afrit naar het knooppunt Kethelplein al voor de tunnelmond afslaat, en daarna door de tunnel parallel loopt aan de 2 doorgaande rijstroken tot het Kethelplein. Er is in zuidelijke richting een ruimtereservering voor 3 rijstroken. De tunnel krijgt in noordelijke richting 4 rijstroken, omdat verkeer vanaf de A20 naar het noorden in de tunnel samenkomt met de hoofdrijbaan, en invoegen in de tunnel niet gewenst wordt geacht. De 4e rijstrook valt ten noorden van de tunnel af, waarna 3 rijstroken doorgaan naar Delft.[3]

Op het knooppunt Kethelplein komen 3 doorgaande rijstroken richting noorden en 2 richting zuiden. De A4 wordt over een lengte van 2,0 kilometer lange landtunnel aangelegd, de tunnel Schiedam. De tunnelbuis is richting zuiden iets langer dan richting noorden. De A4 wordt over 2,6 kilometer halfverdiept aangelegd (NAP -4,6 m) en over 1,4 kilometer verdiepet (NAP -10,2 m).[4] De minimale doorrijhoogte wordt bij alle kunstwerken 4,6 meter, behalve in de landtunnel Schiedam, waar 4,7 meter de doorrijhoogte wordt.[5]

Benelux - Klaaswaal

Tussen het knooppunt Benelux en een toekomstig knooppunt Klaaswaal ontbreekt ongeveer 11 kilometer snelweg. Het verkeer wordt nu via de A15 en A29 geleid, via de Heinenoordtunnel.

Geschiedenis

De planning van de A4 op dit tracé gaat terug tot begin jaren 60, toen in 1961 een tracébesluit werd genomen om de rijksweg 19 aan te leggen, ook wel bekend als de Zoomweg. Hieronder viel het deel tussen het knooppunt Benelux en Klaaswaal. De A29 maakt hier een opvallende bocht, waarbij de rijbanen uit elkaar buigen, wat duidt op een gepland knooppunt voor de A4. De plannen werden echter nooit uitgevoerd, alhoewel langs de Vondelingenweg wel brugpijlers zijn gebouwd om de A4 verder naar het zuiden te dragen. De Vondelingenweg loopt half door het knooppunt Benelux.

Huidige ontwikkelingen

In 2005 is het tracé opgenomen als ruimtereservering in de Nota Mobiliteit. In 2007 werd begonnen met een marktverkenning, maar in 2008 werd bekend dat een tolweg A4 met publiek-private samenwerking (PPS) niet mogelijk was. Wel wordt de A15 tussen knooppunt Benelux en knooppunt Vaanplein verbreed naar 2x5 rijstroken. Tevens wordt een vierde rijstrook gepland op de A29 tussen het Vaanplein en de aansluiting Barendrecht. De Heinenoordtunnel is met 4+3 rijstroken redelijk adequaat uitgebouwd. Ten zuiden van Oud-Beijerland liggen echter 2x2 rijstroken.

Met de huidige ontwikkelingen voor de A15 is het stroomlijnen van het A4-verkeer via de A15 en A29 het meest waarschijnlijke scenario voor de komende jaren. Het aanleggen van deze ontbrekende schakel op korte termijn lijkt dan ook niet waarschijnlijk.

Het tracé is altijd vrijgehouden van bebouwing, zo is er tussen Hoogvliet en Poortugaal een vrije strook van ongeveer 300 meter breed. Voor de eventuele aanleg van de A4 zijn twee grotere oeververbindingen noodzakelijk, over of onder de Oude Maas en het Spui. Bij Spijkenisse en Oud-Beijerland is eveneens ruimte vrijgehouden voor de eventuele aanleg van de snelweg. Voor knooppunt Benelux geldt dat de A4 hier waarschijnlijk over het hoogste niveau zou moeten lopen, daar de A15 op maaiveld loopt, met daarover twee fly-overs op niveau +1 en +2.

Dinteloord - Halsteren

Tussen Dinteloord en Halsteren ontbreekt een stuk A4 van hemelsbreed 11 kilometer, maar een omleiding om Steenbergen zal de snelweg waarschijnlijk een paar kilometer langer maken.

Geschiedenis

De geschiedenis van deze ontbrekende schakel begint in het begin van de jaren 70, toen in januari 1971 een tracébesluit werd genomen om de rijksweg 19 aan te leggen van Dinteloord tot aan de Belgische grens. In november datzelfde jaar werd de snelweg tussen knooppunt Sabina en Dinteloord opengesteld als rijksweg 19, vanaf 1976 als A29. In de jaren daarna is ook het deel rond Bergen op Zoom opengesteld, en in 1990 werd een 2x1 deel opengesteld tussen Bergen op Zoom-Noord en knooppunt Zoomland. In 1993 opende het deel tussen knooppunt Markiezaat en de Belgische grens, zodat van het oorspronkelijke tracébesluit uit 1971 alleen nog het deel tussen Dinteloord en Bergen op Zoom ontbrak.

Huidige ontwikkelingen

In 1995 werd de trajectnota gepubliceerd voor het wegvak van Dinteloord naar Bergen op Zoom. In 2004 ziet minister Peijs niks in de PPS-constructie, waarmee de aanleg werd opgeschort. In 2005 werd het aanlegbudget defintief gedekt, deels door Verkeer en Waterstaat, en deels door de provincies. In 2006 werd de aanleg tussen Halsteren en Bergen op Zoom aanbesteed en op 21 december 2007 opende de A4 tussen Halsteren en knooppunt Zoomland voor het verkeer. Hiervoor werd ook het stukje tussen Bergen op Zoom-Noord en knooppunt Zoomland verbreed naar 2x2 rijstroken.

In 2007 werd het ministersstandpunt vastgelegd, met de aanleg van de A4 ten westen van Steenbergen. In 2008 werd dit nog eens bevestigd, waarbij minister Eurlings koos voor een brug over het riviertje de Steenbergse Vliet, tenzij de provincie zelf de meerkosten van een aquaduct voor zijn rekening neemt. Op 2 maart 2010 werd het ontwerp-tracébesluit genomen, en op 21 februari 2011 is het defintieve tracébesluit genomen.[6] Vanaf 2011 moet dan de aanleg tussen Klutsdorp en Halsteren beginnen en in 2012 het deel tussen Dinteloord en Klutsdorp, zodat de A4 in 2013 voltooid moet zijn.

Overige plannen

De Nieuwe Meer - Badhoevedorp

Tussen de knooppunten De Nieuwe Meer en Badhoevedorp in het zuidwesten van Amsterdam is de A4 sterk overbelast met 180.000 voertuigen per etmaal op 2x3 rijstroken. Om de verkeersdruk in de spitsuren te verlichten, zijn spitsstroken gepland, in combinatie met spitsstroken op de A10 tot aan knooppunt Amstel.

In het voorjaar van 2010 is het wegaanpassingsbesluit (WAB) ter inzage gelegd, waarbij in de zomer van 2010 de werkzaamheden zijn begonnen. In april 2011 moeten de spitsstroken dan in gebruik genomen worden. Er worden pechhavens aangelegd.

Badhoevedorp

Vanwege de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp wordt ook het knooppunt Badhoevedorp met de A4 aangepast. Het is de bedoeling dat de A9 vanaf het knooppunt met een boog om Badhoevedorp heen loopt, waardoor de indeling van het knooppunt aangepast wordt. De uitvoering hiervan zal naar verwachting in februari 2012 beginnen.

Hoofddorp - Hoofddorp-zuid

In 2010 wordt gestart met het aanleggen van parallelrijbanen aan beide zijden van de weg van elk 2 rijstroken ten behoeve van de aanleg van de nieuwe N201. Tussen de naar het zuiden te verleggen aansluiting Hoofddorp en een nieuwe aan te leggen aansluiting Hoofddorp-zuid, welke laatste op de Nieuwe Bennebroekerweg moet aansluiten, zullen de parallelrijbanen aansluiting geven. De parallelbanen lopen van de verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek tot de aansluiting Schiphol. Deze werkzaamheden zijn gepland om eind 2011 afgerond te worden. In de toekomst is het mogelijk om het parallelbaansysteem uit te breiden van de aansluiting Nieuw-Vennep/N207 tot en met het knooppunt Badhoevedorp.

Burgerveen - Leiden

De 2x5 A4 ging ter hoogte van knooppunt Burgerveen over in 2x2 rijstroken. Alhoewel de A44 hier verkeer van de A4 afvangt, was dit toch een belangrijk knelpunt met 100.000 voertuigen per etmaal in het Ringvaart Aquaduct, dat bovendien geen vluchtstroken kende. Verder naar het zuiden is de brug over de Oude Rijn een knelpunt met eveneens 2x2 rijstroken. Hierna zijn weer 2x3 rijstroken beschikbaar. Reeds in 2005 is de rijbaan richting Amsterdam verbreed naar 3 rijstroken tussen Roelofarendsveen en Hoogmade.

Rijkswaterstaat gaat dit hele wegvak verbreden naar 2x3 rijstroken. De lage brug over de Oude Rijn wordt vervangen door een aquaduct, waarbij de A4 tevens verdiept komt te liggen over 1.400 meter. Tevens is er een tweede Ringvaartaquaduct aangelegd bij Roelofarendsveen. Op 31 juli 2010 is dit nieuwe aquaduct opengesteld, waarna het bestaande aquaduct uit 1961 gerenoveerd werd. Op 24 november 2010 zijn de 2x3 rijstroken opengesteld. De files waren hiermee verdwenen. Op 13 december 2010 heeft minister Schultz het nieuwe aquaduct formeel opengesteld.[7]

Sinds 2010 wordt zuidelijker aan een nieuw aquaduct met een verdiepte ligging ter hoogte van Leiden gewerkt, tussen de afritten Zoeterwoude-Dorp en Hoogmade. Hier komt een nieuw aquaduct dat in twee fases gebouwd wordt; eerst zal in 2012 het nieuwe aquaduct naast de bestaande A4 in gebruik worden genomen, direct met 6 versmalde rijstroken,[8] waarna de oude A4 afgebroken wordt en het tweede aquaduct gebouwd worden. In 2014 zullen dan 2x3 volwaardige rijstroken beschikbaar zijn. Het aquaduct heeft ruimte voor 2x5 rijstroken.

Prins Clausplein - Delft

Eind 2011 zal een voorkeursalternatief gekozen worden voor een aanpassing van de A4 ten zuiden van Den Haag. Aangezien de verkeersdruk op het deel rond Delft en tussen de knooppunten Ypenburg en Prins Clausplein verder zal toenemen door de ruimtelijke ontwikkelingen in zowel de regio Rotterdam als Den Haag, is een aanpassing noodzakelijk. Welke dit wordt zal in de loop van 2011 bekend worden. Tevens zijn er plannen voor inprikkers naar Den Haag om de stad minder afhankelijk te maken van de A12. Ook hier zal eind 2011 over beslist worden.[9]

Maximumsnelheid

Van Naar Vmax Opmerkingen
Knooppuntsymbool.svg De Nieuwe Meer Knooppuntsymbool.svg De Hoek 100 km.svg
Knooppuntsymbool.svg De Hoek Knooppuntsymbool.svg Burgerveen 120 km.svg trajectcontrole
Knooppuntsymbool.svg Burgerveen Delft 100 km.svg
Knooppuntsymbool.svg Kethelplein Knooppuntsymbool.svg Benelux 100 km.svg
Halsteren-Noord Belgische grens 120 km.svg

Verkeersintensiteiten

A4 intensiteiten 2006.png

Onderstaande intensiteiten gelden ten zuiden van de betreffende aansluiting.

Locatie 2006[10] 1975[11]
Knooppuntsymbool.svg De Nieuwe meer 182.000
Sloten 190.000
Knooppuntsymbool.svg Badhoevedorp 184.000
Schiphol 146.000
Knooppuntsymbool.svg De Hoek 183.000
Hoofddorp 174.000
Nieuw-Vennep 163.000
Knooppuntsymbool.svg Burgerveen 107.000
Roelofarendsveen 100.000
Hoogmade 107.000 35.000
Zoeterwoude-Rijndijk 124.000
Zoeterwoude-Dorp 125.000 43.000
Leidschendam 135.000
Knooppuntsymbool.svg Prins Clausplein 207.000
Knooppuntsymbool.svg Ypenburg 113.000
Plaspoelpolder 102.000
Rijswijk 71.000
Den Haag-Zuid 32.000
Den Hoorn 27.000
-
Knooppuntsymbool.svg Kethelplein 123.000
Vlaardingen-Oost 124.000
-
overgang A29 50.000
Numansdorp 45.000
Knooppuntsymbool.svg Hellegatsplein 34.000
Willemstad 31.000
Knooppuntsymbool.svg Sabina 14.000
-
Knooppuntsymbool.svg Zoomland 59.000
Bergen op Zoom 63.000
Bergen op Zoom-Zuid 54.000
Hoogerheide 50.000
Knooppuntsymbool.svg Markiezaat 25.000

Rijstrookconfiguratie

Exclusief reguliere weefvakken, inclusief lange weefvakken.

Van Naar rijstroken
Knooppuntsymbool.svg De Nieuwe Meer Knooppuntsymbool.svg Badhoevedorp 2x3
Knooppuntsymbool.svg Badhoevedorp Knooppuntsymbool.svg De Hoek 2x4
Knooppuntsymbool.svg De Hoek Knooppuntsymbool.svg Burgerveen 2x5
Knooppuntsymbool.svg Burgerveen Hoogmade 2x3
Hoogmade Zoeterwoude 2x2
Zoeterwoude Leidschendam 2x3
Leidschendam Knooppuntsymbool.svg Prins Clausplein 2+3+3+2
Knooppuntsymbool.svg Prins Clausplein Knooppuntsymbool.svg Ypenburg 4x4
Knooppuntsymbool.svg Ypenburg Den Haag-Zuid 2x3
Den Haag-Zuid Delft-Zuid 2x2
Knooppuntsymbool.svg Kethelplein Vlaardingen-Oost 2x4
Vlaardingen-Oost Beneluxtunnel 4x2+1
Beneluxtunnel Knooppuntsymbool.svg Benelux 2x5
overgang A29 Dinteloord 2x2
Halsteren Belgische grens 2x2

Externe links

Referenties

 1. dossier A4 op autosnelwegen.nl
 2. Rijkswaterstaat mag rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam aanleggen | raadvanstate.nl
 3. plankaarten tracébesluit A4 Delft - Schiedam
 4. Artikel 1 aanpassingsmaatregelen tracébesluit A4 Delft - Schiedam (p. 1)
 5. Tabel 1 Besluittekst tracébesluit A4 Delft - Schiedam (p. 9)
 6. Minister zet krabbel voor Tracébesluit A4 | BNDeStem.nl
 7. nieuswbericht opening Ringvaart aquaduct op rijksoverheid.nl
 8. nieuwsbericht 6 rijstroken Aquaduct Oude Rijn 2012
 9. kamerstuk rijksstructuurvisie A4 passage en Poorten en Inprikkers Haaglanden (16-12-2009)
 10. Rijkswaterstaat INWEVA
 11. Nota betreffende tracestudies voor een wegverbinding tussen Leiden en Bodegraven. Auteur onbekend. Circa 1976.
Flag of the Netherlands.svg Autosnelwegen van Nederland Flag of the Netherlands.svg

NLA001.svg NLA002.svg NLA003.svg NLA004.svg NLA005.svg NLA006.svg NLA007.svg NLA008.svg NLA009.svg

NLA010.svg NLA012.svg NLA013.svg NLA015.svg NLA016.svg NLA017.svg NLA018.svg NLA020.svg NLA022.svg NLA024.svg NLA027.svg NLA028.svg NLA029.svg NLA030.svg NLA031.svg NLA032.svg NLA035.svg NLA037.svg NLA038.svg NLA044.svg NLA050.svg NLA058.svg NLA059.svg NLA065.svg NLA067.svg NLA073.svg NLA074.svg NLA076.svg NLA077.svg NLA079.svg NLA080.svg

NLA200.svg NLA205.svg NLA208.svg NLA256.svg NLA261.svg NLA270.svg NLA325.svg NLA326.svg NLA348.svg