A6 (Ethiopië)

A6 Ethiopia.svg
Ethiopia A6 map.png
A6
Begin Jimma
Einde Mizan Teferi
Lengte 219 km

De A6 is een trunk road in Ethiopië. De weg vormt een oost-westroute in het zuidwesten van het land, vanaf Jimma tot Mizan Teferi. De A6 is 219 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A6 is een voortzetting van de A5 in de zuidwestelijke stad Jimma. De A6 vormt een bochtige route door de hooglanden, die hier voor een aanzienlijk deel met bos bedekt is. De weg varieert van 1.800 tot 1.200 meter boven zeeniveau. Eindpunt Mizan Teferi is een kleine plaats op 100 kilometer van de grens met Zuid-Sudan. De primaire doorgaande route in dit gebied is echter de B53 die noordwaarts naar Metu voert.

Geschiedenis

De A6 is vermoedelijk pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld als een verbeterde wegverbinding. Onder Italiaans bestuur eindigde de verbeterde weg vanuit Addis Ababa in Jimma. Later werd de weg als de Route 7 genummerd die van Addis Ababa via Jimma en Mizan Teferi naar Metu verliep. Omstreeks 2013 is een nieuwe wegnummering ingevoerd. De corridor Addis Ababa - Metu werd toen de A5, die echter ten westen van Jimma een andere route volgde. Toen is de oude route van de Route 7 van Jimma naar Mizan Teferi als de A6 genummerd. De A6 is het laagste wegnummer van een trunk road die niet in Addis Ababa begint.

Referenties


  Hoofdwegen in Ethiopië  

          

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa