A7 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 17 sep 2021 om 10:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A7-RO.svg
RO A7 map.png
A7
Begin Ploieşti
Einde Siret (UA)
Lengte 440 km
Route

Centrum.svg Ploiești A3-RO.svg

Centrum.svg Mizil

Centrum.svg Buzău A14-RO.svg

Centrum.svg Râmnicu Sărat

Centrum.svg Focșani

Centrum.svg Adjud

Centrum.svg Bacău A13-RO.svg

Centrum.svg Roman

Centrum.svg Târgu Neamţ A8-RO.svg

Centrum.svg Fălticeni

Centrum.svg Suceava

Centrum.svg Siret

Flag of Ukraine.svg M19 UA.svg

De A7 is een grotendeels geplande autostradă in Roemenië. De autosnelweg moet de primaire noord-zuidverbinding van het oosten van het land vormen, vanaf Ploiești via Buzău, Bacău en Suceava naar de grens met Oekraïne bij Siret. De geplande lengte is circa 440 kilometer, waarvan 16 kilometer is opengesteld langs Bacău.

Routebeschrijving

De A7 moet bij Ploiești op de A3 beginnen en loopt dan eerst oostwaarts naar Buzău, waar de snelweg de DN1B volgt. Vanaf Buzău tot de Oekraïense grens volgt de A7 de DN2 en blijft daarbij ten oosten van de Karpaten. De weg voert door de vrij vlakke streek Moldavië en Bukovina. Grotere plaatsen op de route zijn verder Focșani, Bacău en Suceava. Na Siret volgt de grens met Oekraïne waarna de Oekraïense M19 verder gaat naar Chernivtsi.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

Het zuidelijk deel van de route, tussen Ploiești en Focșani, was oorspronkelijk gepland als een snelweg naar Moldavië, genummerd als A5. Later werd deze snelweg min of meer geheel geschrapt, en werd het nummer A5 toegekend aan de route van București naar Bulgarije. De A7 kwam er voor in de plaats.

Aanleggeschiedenis

Op 22 december 2018 werd het contract getekend voor de 30,8 kilometer lange omlegging van Bacău, waarvan 16,3 kilometer op autosnelweg-profiel is aangelegd.[1] Dit project is een jaar voor op schema opgeleverd en op 2 december 2020 voor het verkeer geopend.[2] Dit was het eerste stuk autosnelweg in de noordoostelijke regio Moldova.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Bacău-Sud Bacău-Nord 16,3 km 02-12-2020

Toekomst

De A7 zal de relatief goed uitgebouwde, maar onveilige DN2 vervangen. Op enkele punten zijn al rondwegen aangelegd. De DN2 is één van de belangrijkste wegen van Roemenië.

Op 6 augustus 2020 werden contracten gegund voor de planuitwerking van de twee noordelijkste delen, die als drum expres worden aangelegd.[3] Dit betreft 61 kilometer tussen Pașcani en Suceava en 41 kilometer tussen Suceava en Siret bij de Oekraïense grens.

Ploiești - Buzău

In 2021 is de zuidelijkste 324 kilometer van de A7 tussen Ploiești en Pașcani opgenomen in het herstelplan van Roemenië dat in aanmerking komt voor fondsen van de Europese Unie.[4]

De eerste drie contracten omvatte in totaal 63 kilometer A7 tussen de A1 bij Dumbrava en Buzău. Bij de aanbesteding was een zeer groot aantal biedingen van Turkse bouwbedrijven.[5]

lot traject lengte contract opening
Lot 1 Dumbrava (A1) - Mizil 21,0 km
Lot 2 Mizil - Pietroasele 28,4 km
Lot 3 Pietroasele - Buzău 13,9 km

Referenties

Autostrăzi in Roemenië

A0-RO.svg A1-RO.svg A2-RO.svg A3-RO.svg A4-RO.svg A5-RO.svg A6-RO.svg A7-RO.svg A8-RO.svg A9-RO.svg A10-RO.svg A11-RO.svg A12-RO.svg A13-RO.svg A14-RO.svg A15-RO.svg