Aansluiting Dordrecht 1: verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎Kenmerken: linkfix)
k
Regel 26: Regel 26:
 
[[Categorie:Aansluitingen N3]]
 
[[Categorie:Aansluitingen N3]]
 
[[Categorie:Ongenummerde Aansluitingen|Dordrecht 1]]
 
[[Categorie:Ongenummerde Aansluitingen|Dordrecht 1]]
 +
[[Categorie:Zuid-Holland]]

Versie van 15 jul 2017 22:24

Afslagsymbool groot.png
Dordrecht 1
AS Wijk 8.png
Weg NLN003.svg
Kruisende wegen Copernicusweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1993

De aansluiting Dordrecht 1 is een ongenummerde aansluiting in de N3 ten zuidoosten van Dordrecht in de provincie Zuid-Holland. De aansluiting bedient onder andere de wijk Sterrenburg. Rijkswaterstaat hanteert de naam "Dordrecht 1" voor deze aansluiting. Op de bewegwijzering langs de N3 is alleen het wijknummer van Wijk 8 vermeld.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een haarlemmermeer waarbij de N3 met 2x2 rijstroken over de Copernicusweg heen die hier begint en in oostelijke richting langs de wijken loopt. De Copernicusweg heeft gescheiden rijbanen en een vrijliggend fietspad. De kruisingen zijn ongeregeld. De aansluiting ligt pal tegen de spoorlijn Dordrecht-Breda die aan de westzijde parallel langs de N3 loopt. In noordoostelijke richting op de N3 is de aansluiting verweven met de aansluiting Dordrecht 2.

Geschiedenis

De aanleg van de huidige N3 startte midden jaren 60. Als eerste kwam in 1967 het noordelijke deel gereed vanaf de Merwedestraat. In 1970 is de route verlengd in zuidelijke richting tot de aansluiting met de Laan der Verenigde Naties dat voorlopig ook het eindpunt zou zijn van de weg. De route was destijds de Secundaire weg 43 en aangelegd door de provincie Zuid-Holland. Wel liep er een tijdelijke ontsluitingsweg voor de wijk Sterrenburg in zuidelijke richting tot aan de Copernicusweg over het tracé dat later gebruikt zou gaan worden voor de N3.

In 1988 werd door het Rijk besloten tot de aanleg van de N3 tussen de A15 bij Papendrecht en de A16 bij de aansluiting 's-Gravendeel. Het zuidelijke deel vanaf de Laan der Verenigde Naties kwam in 1993 gereed als onderdeel van de N3 waarbij ook het al bestaande noordelijke deel onderdeel werd van deze rijksweg. In 1993 werd ook de aansluiting Dordrecht 1 in zijn volledige huidige vorm opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N3

Papendrecht (A15)PapendrechtDordrecht-Centrum/De StaartDordrecht 3Dordrecht 2Dordrecht 1's-Gravendeel