Aansluiting Dordrecht-Sterrenburg

(Doorverwezen vanaf Aansluiting Dordrecht 1)
Afslagsymbool groot.png
5 Dordrecht-Sterrenburg
AS Wijk 8.png
Weg NLN003.svg
Kruisende wegen Copernicusweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1993

De aansluiting Dordrecht-Sterrenburg is een aansluiting in de N3 ten zuidoosten van Dordrecht in de provincie Zuid-Holland en heeft het afritnummer 5. De aansluiting bedient onder andere de wijk Sterrenburg.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een haarlemmermeer waarbij de N3 met 2x2 rijstroken over de Copernicusweg heen die hier begint en in oostelijke richting langs de wijken loopt. De Copernicusweg heeft gescheiden rijbanen en een vrijliggend fietspad. De kruisingen zijn ongeregeld. De aansluiting ligt pal tegen de spoorlijn Dordrecht-Breda die aan de westzijde parallel langs de N3 loopt. In noordoostelijke richting op de N3 is de aansluiting verweven met de aansluiting Dordrecht-Krispijn.

Geschiedenis

De aanleg van de huidige N3 startte midden jaren 60. Als eerste kwam in 1967 het noordelijke deel gereed vanaf de Merwedestraat. In 1970 is de route verlengd in zuidelijke richting tot de aansluiting met de Laan der Verenigde Naties dat voorlopig ook het eindpunt zou zijn van de weg. De route was destijds de Secundaire weg 43 en aangelegd door de provincie Zuid-Holland. Wel liep er een tijdelijke ontsluitingsweg voor de wijk Sterrenburg in zuidelijke richting tot aan de Copernicusweg over het tracé dat later gebruikt zou gaan worden voor de N3.

In 1988 werd door het Rijk besloten tot de aanleg van de N3 tussen de A15 bij Papendrecht en de A16 bij de aansluiting 's-Gravendeel. Het zuidelijke deel vanaf de Laan der Verenigde Naties kwam in 1993 gereed als onderdeel van de N3 waarbij het al bestaande noordelijke deel onderdeel werd van deze rijksweg. Tegelijkertijd werd de aansluiting Dordecht-Sterrenburg in zijn volledige huidige vorm opengesteld.

Rijkswaterstaat hanteerde voorheen de naam "Dordrecht 1" voor deze aansluiting. Op de oude bewegwijzering langs de N3 stond alleen het wijknummer van Wijk 8 vermeld. In het najaar van 2020 is de N3 gerenoveerd en is erNBA geplaatst. Hierbij is de naam van de aansluiting veranderd in Dordrecht Sterrenburg.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N3

Papendrecht (A15)PapendrechtDordrecht-Centrum/StaartDordrecht-StadspoldersDordrecht-KrispijnDordrecht-Sterrenburg's-Gravendeel