Aansluiting Oude-Wetering

Uit Wegenwiki
Versie door Omaylie (overleg | bijdragen) op 16 jul 2017 om 18:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
1 Oude-Wetering
AS Oude-Wetering.png
Weg NLA044.svg
Kruisende wegen Lisserweg / Kaagweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1938

De aansluiting Oude-Wetering is aansluiting nummer 1 in de A44 gelegen in de Noord-Hollandse gemeente Haarlemmermeer en bedient de plaatsen Oude-Wetering in Zuid-Holland en Weteringbrug dat in Noord-Holland ligt. De plaatsjes zijn gescheiden door de ringvaart om de Haarlemmermeer die ook de provinciegrens vormt.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een aangepaste haarlemmermeer waarvan de verbindingswegen aan de noordzijde aansluiten op de Lisserweg door middel van een ongeregelde kruising. De A44 heeft 2x2 rijstroken en gaat met een krap viaduct over de Lisserweg heen. Vanwege het krappe viaduct zijn er geen vluchtstroken en de scheiding van de rijbanen is uitgevoerd met een betonnen barrier. De afrit vanuit het oosten is gecombineerd met de toerit vanaf de aansluiting Nieuw-Vennep in de A4 door middel van een lange weefstrook. De afrit vanuit het westen sluit aan op de Kaagweg terwijl de toerit richting knooppunt Burgerveen weer aftakt van de Lisserweg. De Lisserweg loopt naar Weteringbrug en gaat daarbij zonder aansluiting onder de A4 door. De aansluiting is net zoals de meeste aansluitingen in de A44 krap bemeten om historische redenen.

Geschiedenis

De geschiedenis van rijksweg 44 maakt deel uit van die van rijksweg 4 en gaat terug tot voor de oorlog. In 1938 kwam rijksweg 4 tussen Amsterdam en Sassenheim gereed welke afboog ter hoogte van het huidige knooppunt Burgerveen en gepland was om langs de westkant van Leiden naar de Den Haag te lopen. De aansluiting Oude-Wetering is gelijktijdig met dit wegvak opengesteld. In 1961 kwam de A4a, huidige A4, langs de oostkant van Leiden gereed en werd het knooppunt Burgerveen opengesteld. Toen is besloten het oude segment langs westkant van Leiden om te nummeren tot A44 en werd de nieuwe snelweg A4. Sindsdien is de aansluiting Oude-Wetering onderdeel van de A44. In de loop der jaren is de aansluiting licht aangepast. Tot eind jaren 70 liepen de verbindingswegen loodrecht op de Lisserweg en Kaagweg waardoor het verkeer met hoge snelheden kon doorrijden, in feite liep de afrit rechtdoor weer over in de toerit. De verbindingswegen zijn vanwege de verkeersveiligheid aangepast waardoor deze nu met een bocht en duidelijke kruising aansluiten op Lisser- en Kaagweg. Al met al blijft de aansluiting en de rest van de kunstwerken in de A44 vrij krap wat te maken heeft met de ontwerpeisen die in de jaren 1930 heel anders waren dan bij wegen van na de oorlog. Er was veel minder verkeer en de voertuigen waren ook kleiner van afmetingen waardoor deze constructies voldoende waren. Tevens waren de inzichten wat betreft verkeersveiligheid en dergelijke nog lang niet zover gevorderd.

Aansluitingen in de A44

123456789

Knooppunten: BurgerveenOmmedijk