Aansluiting Amstelveen

Afslagsymbool groot.png
4 Amstelveen
AS Ouderkerk ad Amstel.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen Burgemeester Boersweg S109.svg -> (N522)
Type halfklaverblad / haarlemmermeer
Opengesteld 1974

De aansluiting Amstelveen is een aansluiting in de A9 en heeft nummer 4. De aansluiting bedient de genoemde plaats en Ouderkerk aan de Amstel, een paar kilometer naar het oosten langs de A9. Voorheen was de naam van deze afrit 'Ouderkerk aan de Amstel', maar in 2019 is dit aangepast naar 'Amstelveen'.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een aangepast halfklaverblad aan de noordzijde en een aangepaste haarlemmermeer aan zuidzijde waarbij de A9 over de S109 heen gaat met een zeer ruim bemeten viaduct. De A9 heeft 2x3 rijstroken en vluchtstroken en het viaduct heeft nog ruimtereservering aan beide zijde. De S109 is ook ruim opgezet met twee opstelstroken voor zowel rechtdoorgaand verkeer als de afslaande richtingen. Elk van de kruisingen is geregeld met een VRI. Ten westen van de aansluiting staat de bebouwing van Amstelveen, de oostzijde is redelijk open. Ook loopt de rivier de Amstel ten oosten van de aansluiting onder de A9 door. Ten zuiden van de aansluiting eindigt de S109 en aan de noordzijde ligt de kruising van de S109 met de N522. De N522 loopt richting het oosten langs Ouderkerk aan de Amstel en eindigt in Amsterdam-Zuidoost bij de Amsterdam Arena. De S109 is een stadsroute die door Amstelveen naar Amsterdam-Buitenveldert loopt.

Geschiedenis

De rijksweg A9 richting Badhoevedorp opende in 1969 met één rijbaan en een jaar later kwam de tweede rijbaan gereed waarbij de snelweg meteen werd uitgevoerd met 2x3 rijstroken. In 1974 opende het wegvak richting Holendrecht met eveneens 2x3 rijstroken. De aansluiting Ouderkerk a/d Amstel is aangelegd maar was gepland als knooppunt met de rijksweg A3 die toen nog in de rijkswegenplannen stond. Voor dit knooppunt Amstelplein zijn voorbereidende grondwerkzaamheden verricht, net als voor het tracé van de A3 langs Amstelveen en door Buitenveldert en het knooppunt met de A10.

Het viaduct van de A9 is voorbereid op de rijbanen van de A3 getuige de ruime velden die nu deels in gebruik zijn door de Burgemeester Boersweg. De dijklichamen voor de verbindingswegen van het knooppunt hebben tot 2008 bestaan. Deze werden deels gebruikt door de verbindingswegen van de aansluiting die overgedimensioneerd was voor zijn huidige functie. De gemeente Amstelveen is in 2010 begonnen met het bebouwen van delen van de gronden van het voormalige A3-tracé en het knooppunt. Om deze reden zijn de overbodige dijklichamen verwijderd en is de aansluiting omgebouwd naar één met meer gangbare afmetingen. Alleen het ruime viaduct verraadt de oorspronkelijke functie van de aansluiting. De ruimtereservering aan weerszijden op het viaduct was bestemd voor de in- en uitvoegers van het knooppunt.

Naamgeving

De aansluiting had oorspronkelijk de naam Ouderkerk aan de Amstel. Dit is begin februari 2019 veranderd naar Amstelveen. De naam voor het ooit geplande knooppunt was Amstelplein. Al deze namen zijn afgeleid van de nabij gelegen rivier de Amstel.

Toekomst

De A9 valt binnen het project Schiphol-Amsterdam-Almere waarbij deze snelweg verbreed gaat worden naar 2x4 rijstroken. Westelijk van de aansluiting wordt de A9 verdiept aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer