Achraintunnel

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 20 jan 2021 om 16:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achraintunnel
B200-AT.svg
Achraintunnel.JPG
Kruist Bregenzerwald
Lengte 3.340 meter
Openstelling 29-01-2009
Intensiteit mvt/dag
Locatie kaart

De Achraintunnel is een tunnel in Oostenrijk, gelegen nabij Dornbirn in Vorarlberg. De 3.340 meter lange tunnel is onderdeel van de voormalige B200.

Kenmerken

De Achraintunnel is een 3.340 meter lange enkelbuizige tunnel tussen Dornbirn en Alberschwende. De tunnel doorkruist een steile helling van het Bregenzerwald, het westelijk tunnelportaal ligt in het Rheintal op circa 425 meter boven zeeniveau, het oostelijk tunnelportaal ligt in een nauw dal op 600 meter hoogte, vlak voor het dorp Alberschwende. De tunnel ligt daardoor in een vrij stevige helling van gemiddeld 5,1%. De tunnel heeft twee rijstroken bergopwaarts en één rijstrook bergafwaarts. Met de tunnel kan verkeer een smal en bochtig deel door een nauw zijdal vermijden. Het maakt het oostelijk deel van het Bezirk Bregenz beter bereikbaar. De tunnel is tolvrij.

Geschiedenis

Het Bezirk Bregenz bestaat uit twee delen, gescheiden door de heuvels en lage bergen van het Bregenzerwald. Het westelijk deel ligt in het Rheintal en aan de Bodensee en is dichtbevolkt. Hier ligt de stad Bregenz en plaatsen zoals Dornbirn. Het oostelijk deel van het Bezirk Bregenz is van oudsher geïsoleerd van de rest van het district vanwege de bergen en de smalle bochtige wegen daartussen. Om dit te verbeteren is de Achraintunnel aangelegd.

De bouw van de tunnel startte in juni 2004 en duurde 4,5 jaar. Op 29 januari 2009 werd de tunnel voor het verkeer geopend.[1][2] De bouw van de tunnel viel aanzienlijk duurder uit dan aanvankelijk begroot. Dit kwam vooral vanwege lastige grondcondities. De bouw werd oorspronkelijk op € 46 miljoen geschat maar kwam uiteindelijk op € 138 miljoen uit. Het Landesrechnungshof heeft het project onder de loep genomen en vond de kostenoverschrijding gerechtvaardigd gezien de onvoorziene problemen.

Met de opening van de tunnel kon verkeer veel makkelijker het Bregenzerwald over. Dit leidde tot een sterke afname van het verkeer op alternatieve routes, maar een sterke toename van het verkeer door het dorp Alberschwende, omdat al het oost-westverkeer in het Bezirk Bregenz op deze route werd geconcentreerd, waardoor plannen werden gemaakt voor een omlegging bij Alberschwende.[3]

Referenties