Afrijtijd

Uit Wegenwiki
Versie door Keokiracer (overleg | bijdragen) op 26 jul 2013 om 02:55 (→‎Voertuiglengte)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De afrijtijd is de duur van het verkeer dat een kruispunt verlaat, meestal uitgedrukt in seconden of zelfs in milliseconden. De afrijtijd start meestal zodra de roodfase is gestart omdat er in geel nog steeds voertuigen door kunnen en mogen rijden. De afrijtijd is opgebouwd uit de afrijafstand, de lengte van het voertuig en de afrijsnelheid. De afrijtijd is van belang voor het berekenen van de ontruimingstijd.

Formule

Voor het berekenen van de afrijtijd geldt de volgende formule:

taf = daf + laf / vaf

Afrijafstand

daf staat voor de afrijafstand. Deze wordt meestal in meters weergegeven. De afrijafstand wordt opgemeten vanaf de stopstreep tot het punt waar het voertuig het conflictvlak net is gepasseerd. Dit is gedefinieerd als het punt waar de verkeersdeelnemers elkaar net niet raken.

Voertuiglengte

laf staat voor de voertuiglengte. Aan het einde van de afrijtijd moet het langste voertuig het conflictvlak volledig verlaten hebben, anders is het mogelijk dat oprijdende voertuigen het afrijdende voertuig raken. Bovendien is het benodigd voor een veilige ontruiming om uit te gaan van het langzaamste voertuig. Dit zal niet altijd handig zijn omdat maar een aantal keren per dag een extreem lang en traag voertuig voorkomt. Daarom worden voor de voertuiglengten gemiddelden genomen, om nog enigszins geloofwaardige regelingen te behouden. Afhankelijk van de verkeerssoorten verschilt de voertuiglengte.

Afrijsnelheid

vaf staat uiteraard voor de afrijsnelheid. Dit is de snelheid waarmee het traagste voertuig het kruispunt afrijdt.

Conflictsituaties

Er bestaan de volgende drie conflictsituaties voor het opmeten van de afrijafstanden:

Kruisende verkeersstromen

Bij kruisende verkeersstromen geldt het meest verweg gelegen punt op het conflictvlak vanaf de stopstreep gemeten als de afrijafstand. Dit is meestal de makkelijkste manier van opmeten.

Samenvoegende verkeersstromen zonder fietsers

Bij samenvoegende verkeersstromen zonder fietsers wordt de afrijafstand opgemeten vanaf de stopstreep tot aan het dichtstbijzijnde punt op het conflictvlak.

Samenvoegende verkeersstromen met fietsers

In dit geval is niet het dichtstbijzijnde punt op het conflictvlak benodigd, maar juist het punt waar de verkeersstromen volledig samenkomen. Dit is een voorwaarde voor een veilige oversteek voor fietsers. In deze gevallen dient dus de afstand vanaf de stopstreep tot het volledig samenkomen opgemeten te worden.

Bronnen

Wilson, A. Handboek verkeerslichtenregelingen, CROW, Ede: januari 2006