Alignement

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het alignement is een geheel van (rij)lijnen, bochten en bogen in wegen en spoorwegen. De belangrijkste onderscheidingen zijn het horizontaal alignement en het verticale alignement.

Horizontale alignement

Het horizontale alignement is de loop die een weg volgt door het landschap, rechtuit of met (scherpe) bochten. Het horizontale alignement is van invloed op de capaciteit van een weg en aansluitingen, met name wanneer er scherpe bochten in de weg zitten die het noodzaken om de snelheid te verlagen. Hierdoor kan de doorstroming beïnvloed worden. Ook het alignement van verbindingsbogen kan capaciteitsbepalend zijn, vooral op krappe knooppunten. Een voorbeeld waar het horizontale alignement dagelijks voor extra congestie zorgt zijn de oude snelwegen van New York City. Krappe verbindingsbogen, scherpe bochten en onvoldoende doorzicht zorgen ervoor dat de doorstroming niet optimaal is. Het horizontale alignement kan dus ook bij voldoende rijstrookcapaciteit toch voor files zorgen!

Verticale alignement

Het verticale alignement is de loop van een weg ten opzichte van een referentiepunt, bijvoorbeeld maaiveld of NAP. Het verticale alignement verandert bijvoorbeeld bij bruggen en tunnels, in berggebieden, maar ook in een hybride vorm, bijvoorbeeld in verbindingsbogen in knooppunten waarbij een (fors) hoogteverschil kan zitten. Hierdoor kan het verticale alignement ook voor capaciteitsreductie zorgen, alhoewel de invloed meestal wat kleiner is dan bij ongewenste afwijkingen van het moderne horizontale alignement. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld hellingen van invloed zijn op de doorstroming van het (vracht)verkeer.

Ontwerpeisen

Het alignement is vastgelegd in ontwerpeisen. Vrijwel elk land en/of wegbeheerder heeft bijvoorbeeld ontwerpeisen voor een boogstraal, clothoïdes of de hellingsgraad. Op snelwegen wordt meestal een maximum van 7 á 8% als hellingsgraad aangehouden, aangezien steilere hellingen problematisch zijn voor het vrachtverkeer wat bij dergelijke hellingen vaak al ver onder de maximumsnelheid omhoog kruipt. Dit kan in het ontwerp opgelost worden door bijvoorbeeld een kruipstrook aan te leggen.

Moderne ontwerpeisen wijken af van de vroegere ontwerpeisen, vooral die van voor de jaren 50 en 60. Oudere snelwegen die nooit meer zijn aangepast op hun alignement zijn hierdoor herkenbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor oude Reichsautobahnen in Duitsland of de eerste snelwegen in de Verenigde Staten. Het alignement is in de VS vastgelegd in de ontwerpeisen voor Interstate Highways. Een voorbeeld van een weg waarbij het alignement niet is aangepast in Nederland is te vinden op de A44.

Externe links