Arlbergtunnel

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 14 jan 2012 om 19:19 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox tunnel | tunnelnaam = Arlbergtunnel | wegnummer = S16 AT.svg | afbeelding = Arlbergtunnel map.svg | lengte = 13.972 meter | kruist = Arlberg | openstellin...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arlbergtunnel
link={{{nummer}}}
Arlbergtunnel map.svg
Kruist Arlberg
Lengte 13.972 meter
Openstelling 01-12-1978
Intensiteit 7.700 mvt/dag
Locatie {{{plaats}}}

De Arlbergtunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de S16. Het is met 13.972 meter lengte de langste wegtunnel van het land.

Kenmerken

De Arlbergtunnel is een enkelbuizige tunnel met 1x2 rijstroken en tegenverkeer. De tunnel verloopt onder de Arlberg en is een alternatief voor de Arlbergpass die 1.793 meter hoog is. De tunnel zelf bestaat feitelijk uit twee tunnels die verbonden zijn door een kort overdekte brug over de Rosannaschlucht die 50 meter lang is. De tunnel is vanuit het perspectief van de reiziger dus wel een aaneengesloten tunnel. Ten noorden van de wegtunnel verloopt ook een spoortunnel van 10.648 meter. Er zijn vluchttunnels die vanaf de wegtunnel toegang geven tot de spoortunnel. Een 736 meter hoge schoorsteen in de berg voert de vuile lucht af naar een punt ten zuiden van de Arlbergpass op bijna 2.000 meter hoogte. Het westelijke tunnelportaal ligt op 1.195 meter hoogte, het oostelijke portaal op 1.230 meter. De tunnel ligt op de grens van de staten Vorarlberg en Tirol.

Geschiedenis

Met de toename van het gemotoriseerd verkeer bleek de Arlbergpass ontoereikend, met name in de winterperiode wanneer deze regelmatig gesloten moest worden vanwege lawinegevaar. Op 5 juli 1974 begon de bouw van de wegtunnel, en op 9 oktober 1977 werd de doorslag gevestigd, waarna de tunnel op 1 december 1978 is opengesteld voor het wegverkeer. Tussen 2004 en 2007 is de tunnel gerenoveerd en veiliger gemaakt met dwarsverbindingen naar de parallelle spoortunnel die 300 meter noordelijker loopt en tussen 1879 en 1884 is aangelegd. De bouw van de Arlbergtunnel kostte 4 miljard schilling, circa € 300 miljoen.

Toekomst

Momenteel bevinden de dwarsverbindingen tussen de spoortunnel en de wegtunnel zich op 1.700 meter afstand van elkaar. Dit wordt te groot geacht voor de huidige veiligheidsmaatregelen, en daarom zijn een tweede serie dwarsverbindingen gepland, die de dwarsverbindingen op 850 meter van elkaar moet brengen. De vluchtwegen moeten ruimte bieden voor 800 personen. Tussen 2014 en eind 2016 moet dit project uitgevoerd worden, die € 97,4 miljoen kost. Tevens wordt de wegtunnel voor € 81 miljoen gerenoveerd.

Een tweede tunnelbuis voor het wegverkeer wordt niet overwogen vanwege de lage verkeersintensiteiten.

Tol

De Arlbergtunnel is een sondermautstrecke, wat betekent dat er apart tol geheven wordt. De tolheffing vindt aan de oostzijde van de tunnel in Tirol plaats, bij het dorp Pettneu am Arlberg. De tolkosten bedragen € 8,50 enkele reis. Een jaarkaart kost € 92, maar als men ook een jaarvignet heeft betaald men € 52.[1] Vrachtwagens betalen met de GO-Box, de toltarieven bedragen dan € 12,99 voor een reguliere vrachtwagen met een euro 4 of 5-motor.[2]

Verkeersintensiteiten

De Arlbergtunnel verloopt oost-west en verwerkt daardoor minder verkeer dan de meeste noord-zuidtunnels door de Alpen. De gemiddelde dagintensiteit lag in 2010 op 7.700 voertuigen per etmaal, waarvan 1.100 vrachtwagens. De drukste dagen zijn zaterdagen, waarbij gemiddeld 9.900 voertuigen door de Arlbergtunnel rijden.[3]

Anders dan de meeste noord-zuidtunnels in de Alpen, zoals de Gotthardtunnel en de Mont Blanctunnel is er bij de Arlbergtunnel amper sprake van vertragingen tijdens de vakantieuittochten. Er rijdt weinig doorgaand vakantieverkeer door de tunnel. Doorgaand vakantieverkeer is in de Alpen vooral noord-zuid gericht, en de Arlbergtunnel verloopt oost-west en verbindt bovendien geen belangrijke noord-zuidroutes. Anders dan de Pfändertunnel loopt de Arlbergtunnel in de winter ook niet vast vanwege dezelfde reden als de zomerpieken.

Referenties

Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel