Arnatunnel

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 21 aug 2016 om 12:33 (Chris heeft pagina Arnatunnelen hernoemd naar Arnatunnel)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arnatunnelen
E16 NO.svg
Blank.png
Kruist Fløyfjellet
Lengte 8.000 meter
Openstelling ?
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Arnatunnel was een geplande tunnel in Noorwegen, gelegen in Hordaland, bij de stad Bergen. De tunnel moest onderdeel van de E16 worden en had een geplande lengte van circa 8 kilometer.

Kenmerken

De Arnatunnel zou een tweebuizige tunnel van circa 8 kilometer lengte worden. De tunnel moest vanaf de E39 in Bergen tot de E16 bij Arna lopen, en zou de afstand vanaf de E16 tot in Bergen van 24 kilometer naar 8 kilometer verkorten. De tunnel zou waarschijnlijk in of bij de Fløyfjellstunnel aansluiten. De tunnel zou waarschijnlijk op enige afstand parallel aan de Ulrikstunnel komen te liggen, een 7,6 kilometer lange spoortunnel uit 1964.

Toekomst

Verkeer vanaf de E16 naar Bergen moet tegenwoordig een omweg maken rond de bergrug die ten oosten van Bergen ligt, via Åsane. Dit zorgt ook voor een dubbelnummering van de E16 en E39 langs de oostkant van Bergen. De Arnatunnel moet de afstand tot Bergen vanaf de E16 verkorten van 24 kilometer naar 8 kilometer. Tevens bypasst dit een druk enkelbaans deel van de E16 tussen Åsane en Arna. Er zijn momenteel geen wegen die over het bergmassief lopen, alle verbindingen gaan er omheen, wat tot omrijkilometers leidt.

Het project zou één van de grootste verkeersprojecten in de regio Bergen zijn. De kosten werden geschat op 2 miljard NOK en zou worden gefinancierd met tolheffing. De procedures begonnen in 2006, maar uit onderzoeken bleek dat de tunnel teveel verkeer langs het centrum van Bergen zou sturen. Het project ligt sindsdien min of meer stil. Mogelijk wordt als alternatief een betere ringstructuur rond Bergen aangelegd, zodat verkeer naar de westelijke en zuidelijke helft van Bergen niet via het centrum hoeft.[1]

Zie ook

Referenties