Auckland

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 10 mei 2016 om 21:42
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het centrum van Auckland.

Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland. Het is echter niet de hoofdstad, dat is Wellington. Auckland telt 1.418.000 inwoners, een derde van alle Nieuw-Zeelanders woont in Auckland.

Inleiding

Auckland is gelegen in het noorden van het Noordereiland, en ligt op een smal schiereiland, en is daarom gelegen aan zowel de Tasmanzee als de Pacifische Oceaan. De omgeving van de stad wordt gekenmerkt door natuurlijke havens, 'harbours' genaamd. Naar het zuidwesten ligt de Manukau Harbour, waaraan de luchthaven is gebouwd. Naar het noorden ligt de Waitemata Harbour, waaraan het centrum van Auckland is gelegen. Dit is weer onderdeel van de grotere Hauraki Gulf. Vanwege de vele baaien en inhammen is het stedelijk gebied van Auckland enigszins versnipperd. Het stedelijk gebied meet ongeveer 50 kilometer van noord naar zuid en 30 kilometer van oost naar west.

Binnen het stedelijk gebied zijn kleine hoogteverschillen. Verder buiten de stad zijn wat hogere heuvels, met name naar het westen zijn deze ook dichtbebost. Het meeste land rond Auckland is echter agrarisch. Auckland heeft een zeeklimaat, met warme zomers en milde winters. Het is vanwege de zuidelijke ligging geen erg warme stad, de gemiddelde maximumtemperaturen variëren van 15 °C in juli tot 24 °C in februari. De hoeveelheid neerslag is vrij groot, met circa 1.200 mm per jaar. De neerslag is vrij uniform verdeeld over de maanden. Het vriest praktisch nooit in Auckland en sneeuwval is extreem zeldzaam.

Zoals de meeste steden in Nieuw-Zeeland bestaat ook Auckland overwegend uit laagbouw met vrijstaande woningen. De uitbreiding van het stedelijk gebied is echter strikt gereguleerd wat tot zeer hoge huizenprijzen heeft geleid. Het centrum kent een aantal wolkenkrabbers. Het inwonertal van Auckland groeit vrij snel, met name sinds de jaren '80 toen veel bedrijven hun hoofdkantoor verplaatsten van Wellington naar Auckland.

Wegennet

Zoals de meeste steden in de ontwikkelde landen verloopt het vervoer in Auckland grotendeels per auto. Auckland heeft 5 motorways, die genummerd zijn als een State Highway. Al het doorgaande verkeer moet door de regio Auckland om het noorden van Nieuw-Zeeland te bereiken. Daarom is de Western Ring Road ontwikkeld als tweede noord-zuidverbinding door Auckland. Vanwege de geografie speelt het secundaire wegennet alleen een lokale rol. Men verlaat Auckland doorgaans via een motorway.

Motorways

Auckland heeft 5 motorways;

Bij het centrum van Auckland komen de Northern, Southern en Northwestern Motorways samen op het Central Motorway Junction, het drukste knooppunt van Nieuw-Zeeland. In combinatie met veel toe- en afritten naar het centrum is dit een complexe verkeerssituatie met veel rijbanen en verbindingswegen. Bijna al het verkeer in Auckland komt hier samen.

Het Central Motorway Junction.

Ondanks de locatie van Auckland op een land-engte met veel water zijn er niet bijzonder veel bruggen. De Auckland Harbour Bridge is de belangrijkste. In de Southwestern Motorway bevindt zich de Mangere Bridge. De belangrijkste tunnel is de Waterview Connection.

De meeste snelwegen in en rond Auckland tellen 2x2 tot 2x4 rijstroken. Het grootste aantal rijstroken vindt men rond het Central Motorway Junction. Hier zijn deels 9 rijbanen met in totaal 13 rijstroken. De Auckland Harbour Bridge telt 4x2 rijstroken, waarbij de buitenste rijbanen er later met 'clip-ons' aan de buitenkant bij aan zijn gezet.

Alhoewel Auckland een snelwegennet heeft, is het niet mogelijk om andere steden in Nieuw-Zeeland per autosnelweg te bereiken. De snelwegen eindigen aan de rand van Auckland of op enige afstand daarbuiten. Een snelweg naar Hamilton is in ontwikkeling (de Waikato Expressway), maar een snelweg tot Wellington zal vermoedelijk nooit worden aangelegd vanwege de te lage verkeersintensiteiten over het binnenland van het Noordereiland.

Geschiedenis

De oudste snelweg is de Northwestern Motorway, waarvan het eerste deel in 1952 werd opengesteld. Dit was echter niet de oudste snelweg van Nieuw-Zeeland. In 1959 opende de Auckland Harbour Bridge voor het verkeer, het eerste deel van de Auckland Northern Motorway. Het grootste deel van het snelwegennet is in de periode 1950-1980 opengesteld voor het verkeer. Het Central Motorway Junction was in 1978 gereed.

De Southwestern Motorway is wat later ontwikkeld dan de andere snelwegen. Alhoewel het eerste deel in 1977 werd geopend, is de snelweg pas in de periode 2009-2010 goed tot ontwikkeling gekomen. Deze wordt via de Waterview Connection naar de Northwestern Motorway ontwikkeld, zodat de Western Ring Route ontstaat. Verkeer hoeft dan niet meer via het Central Motorway Junction. In de periode 2007-2011 is de Upper Harbour Motorway opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Het snelwegennet van Auckland wordt intensief bereden, met binnen het stedelijk gebied grotendeels meer dan 100.000 voertuigen per dag. Het drukste punt ligt op het Newmarket Viaduct van de Auckland Southern Motorway, met 204.000 voertuigen per dag. Dit is ook de drukste snelweg van Nieuw-Zeeland. De Auckland Harbour Bridge verwerkt bijna 160.000 voertuigen per dag.

Congestie

Files komen frequent voor in Auckland, alhoewel de druk wat verminderd is door cruciale punten te verbreden en de aanleg van de Waterview Connection, zodat niet al het verkeer in Auckland via het Central Motorway Junction hoeft. Voor een stad van deze omvang is Auckland echter zeer filegevoelig. Auckland heeft ook intensere congestie dan Australische steden, met uitzondering van Sydney. De avondspits in Auckland is het meest filegevoelig van alle steden in Nieuw-Zeeland en Australië.[1]

Referenties

Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland