AutoPASS

Uit Wegenwiki
Versie door Keokiracer (overleg | bijdragen) op 11 nov 2018 om 23:30 (→‎Voertuigen zonder AutoPASS)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een bord met toltarieven voor de Hardangerbrug.
De technische installaties van een automatisch tolstation.

AutoPASS is een manier van electronic toll collection in Noorwegen. Het is een transponder waarmee men tol kan betalen zonder te hoeven stoppen. Bijna alle tolstations in Noorwegen zijn volledig elektronisch. Tevens wordt gewerkt om AutoPASS in te voeren op veerdiensten en parkeergarages.

Toepassing

AutoPASS is een transponder die met portalen over de weg communiceert. Men kan met de geldende maximumsnelheid door de tolpoorten rijden, borden geven specifiek aan niet te stoppen bij tolportalen voor AutoPASS. In 2017 werden 78,3% van de passages van een tolpoort uitgevoerd door een voertuig met een transponder. In recente jaren stijgt het aandeel AutoPASS niet veel meer.

Voertuigen zonder AutoPASS

Van voertuigen zonder een AutoPASS wordt een foto van het kenteken gemaakt en wordt de rekening per post naar de kentekenhouder gestuurd. In het geval van buitenlandse voertuigen wordt de rekening gestuurd door een Brits bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. De rekening kan tot 6 maanden na de passage van een tolstation gestuurd worden. Er geldt geen toeslag voor buitenlandse voertuigen, de rekening die een buitenlander krijgt is hetzelfde als die van een inwoner van Noorwegen. Wel wordt er bij een aanmaning een toeslag geheven. Wel gold er voorheen een toeslag als iemand zonder autoPASS door een elektronisch tolportaal reed terwijl er wel een handmatige tolpoort aanwezig was, maar dit is sinds 2015 niet relevant meer omdat deze handmatige tolstations niet meer bestaan.

De tol kon voorheen ook bij tankstations en sommige andere plekken handmatig na het berijden van de tolweg betaald worden. Deze punten waren te vinden met bordjes "Kr-service".

Daarnaast is er de optie om van te voren een creditcard en kenteken te registreren en prepaid 300 of 1000 NOK te betalen. Het ongebruikte bedrag wordt na 85 dagen inactiviteit teruggestort. Hiermee kan men te allen tijde door de autoPASS portalen kan rijden en wordt de tol verrekend met het prepaid betaalde bedrag.

Vrachtverkeer

Sinds 1 januari 2015 moeten alle vrachtwagens (ook buitenlandse) en andere voertuigen met een gewicht van meer dan 3,5 ton (behalve campers) een AutoPASS transponder hebben. Deze kunnen dus niet meer gebruikmaken van de optie om de rekening opgestuurd te krijgen. Dit om oneerlijke concurrentie tegen te gaan in het vrachtvervoer. In de praktijk bleken veel transportbedrijven de tolrekeningen niet te betalen.

Systeemkosten

In 2017 bedroegen de inningskosten van de tolheffing 730 miljoen kronen (€ 75 miljoen), ongeveer 7 procent van de tolinkomsten.[1]

Zie ook

Externe links

Referenties