Autoroute Nord-Sud

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 FR.svg
Autoroute Nord-Sud map.png
A?
Begin Chiffa
Einde Boughezoul
Lengte 125 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A1 FR.svg

Afslagsymbool.svg1 Sidi El-Madani

Werkzaamheden.svg

Afslagsymbool.svg4 Médéa

Afslagsymbool.svg5 Médéa-Sud

Afslagsymbool.svg6 Ouzera

Afslagsymbool.svg7 El Omaria / Ben Chicao

Afslagsymbool.svg8 El Omaria / Sidi-Naamane

Afslagsymbool.svg9 Berrouaghia-Nord

Afslagsymbool.svg10 Berrouaghia-Sud

De Autoroute Nord-Sud (Arabisch: الطريق السيار شمال جنوب) is een autoroute in Algerije. De snelweg vormt een 125 kilometer lange noord-zuidroute vanaf Chiffa tot Boughezoul in het centrale noorden van het land.

Routebeschrijving

De autoroute bij Médéa.

Bij Chiffa, ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Algiers en nabij de stad Blida, begint de Autoroute Nord-Sud op een knooppunt met de A1 (Autoroute Est-Ouest). De snelweg loopt vrijwel direct een canyon in met rondom bergen tot 1.600 meter hoogte, dit heet de Gorges de Chiffa. De snelweg loopt hier door een circa 4,7 kilometer lange dubbelbuizige tunnel. De snelweg kent daarna enkele grote viaducten en stijgt door berggebied naar circa 750 meter hoogte bij Médéa. De autoroute heeft een wisselend wegontwerp, delen zijn een moderne autosnelweg en andere delen zijn de verdubbelde N1. Zuidelijk van Ouzera stijgt de weg naar meer dan 1.000 meter hoogte, het hoogste punt ligt op ruim 1.200 meter.

De weg voert dan langs Berrouaghia en komt geleidelijk in wat droger gebied. Dit gebied bestaat uit een plateau op 600 tot 800 meter hoogte, met enkele hogere bergruggen. Zuidelijk van Ksar Boukhari is het terrein droger en minder gecultiveerd. De weg eindigt daarna ten zuiden van Boughezoul. Dit gebied is een droge steppe, maar nog lang niet de Sahara.

Geschiedenis

De Autoroute Nord-Sud bij El Omaria.

Op 27 april 2016 opende de eerste 2,4 kilometer van de autoroute, het noordelijkste deel tussen de A1 bij Chiffa en Sidi El Madani.[1] Ook opende die dag 23,2 kilometer tussen Ksar el Boukhari en Boughezoul.[2] Op 25 mei 2017 opende een stuk langs de stad Médéa voor het verkeer, vermoedelijk gaat dit om een 5 kilometer lang deel. Op 19 april 2018 opende een 22 kilometer lang deel tussen Médéa en Berrouaghia.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Knooppuntsymbool.svg A1 FR.svg Afslagsymbool.svg Sidi El Madani 2,4 km 27-04-2016
Afslagsymbool.svg Ksar el Boukhari Afslagsymbool.svg Boughezhoul 23,2 km 27-04-2016
Afslagsymbool.svg Médéa Afslagsymbool.svg Médéa-Sud 5,0 km 25-05-2017
Afslagsymbool.svg Médéa-Sud Afslagsymbool.svg Berrouaghia 22,0 km 19-04-2018

Toekomst

Het project startte in 2012 en is voornamelijk de verdubbeling van de N1, maar diverse delen krijgen een nieuw tracé met een bijna 5 kilometer lange tunnel ten zuiden van Chiffa en tal van grote viaducten en grondwerken.[3] De verdubbeling is in totaal 125 kilometer lang en bestaat uit drie delen, 14 kilometer tussen Chiffa en El Hamdania, wat het tunneltraject omvat, 39 kilometer verder van El Hamdania tot Berrouaghia, welke het hoogste deel van de weg omvat en 72 kilometer verder zuidwaarts van Berrouaghia tot Boughzoul. De Agence Nationale des Autoroutes (ANA) is verantwoordelijk voor de noordelijkste twee delen tot Berrouaghia.

In begin 2019 moet 19 kilometer tussen Chiffa en Médéa worden geopend.[4][5]

Wegnummer

Het project wordt de 'verdubbeling van de N1' genoemd, maar in 2017 geplaatste bewegwijzering bij Médéa heeft een schildje voor een A-nummer, waarin nog niet het wegnummer zelf bewegwijzerd is.

Referenties

Autosnelwegen in Algerije

A1 - Autoroute Est-OuestAutoroute Nord-SudAutoroute des Hauts PlateauxAutoroute Algiers-Tizi OuzouAutoroute Tizi Ouzou-BouiraAutoroute Thenia-LakhdariaAutoroute Oran-ArzewAutoroute Batna-Ain ToutaAutoroute Annaba-BerrahalRocade Nord (Algiers)Rocade Est (Algiers)Rocade Sud (Algiers)2e Rocade Sud (Algiers)Rocade Ouest (Algiers)Rocade Sud (Constantine)Rocade Est (Constantine)Rocade Sud (Oran)Pénétrante de MostaganemPénétrante Sud (Oran)Pénétrante Sud (Annaba)Pénétrante de BéjaïaPénétrante de BouinanPénétrante Bouira - Sour El Ghozlane