Autoroute Yaoundé - Douala

Uit Wegenwiki
Versie door Walfo79 (overleg | bijdragen) op 31 dec 2020 om 20:48 (zinsbouw)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freeway Iran.svg
Autoroute Yaoundé - Douala map.png
?
Begin Yaoundé
Einde Douala
Lengte 196 km
Route

De Autoroute Yaoundé - Douala is een in aanbouw zijnde autoroute in Kameroen. De autosnelweg zal een oost-westverbinding vormen tussen de hoofdstad Yaoundé en de grootste stad Douala. De geplande lengte bedraagt 196 kilometer.

Routebeschrijving

De autosnelweg wordt over een volledig nieuw tracé aangelegd door de dichte jungle tussen Yaoundé en Douala. De autosnelweg verloopt parallel aan de N3. Het terrein is op de oostelijke helft licht heuvelachtig en westelijker vlakker. De grootste plaats halverwege is Edéa, waar men de rivier de Sanaga oversteekt.

Geschiedenis

Yaoundé en Douala zijn de twee grootste steden van Kameroen die ruim 200 kilometer uit elkaar liggen. Ze worden verbonden via de N3. Yaoundé is de hoofdstad van Kameroen, Douala is de grootste stad en belangrijkste havenstad van Kameroen. Een groot deel van de import en export van Kameroen gaat via de N3 van en naar Douala.

Toekomst

In eerste instantie werd gesproken over een autoroute met een lengte van 236 kilometer, later van 196 kilometer lengte. De bouw startte in 2014 aan de oostelijkste 80 kilometer vanuit Yaoundé. De werkzaamheden waren gegund aan het Chinese bouwbedrijf China First Highway Engineering.[1] De voortgang was echter traag,[2] de oorspronkelijke oplevering in 2017 is bij lange na niet gehaald. In december 2020 was de eerste fase nog niet voltooid. In oktober 2020 startte de aanbesteding van de tweede fase van 136 kilometer.[3]

Referenties