B10 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B10.svg
B10 DE map.png
B10
Begin Lebach
Einde Augsburg
Lengte 300 km
Route

Znak d42.svg Lebach B268.svgB269.svg

Afslagsymbool.svg BAB1.png Eppelborn


BAB1.png BAB8.png


Afslagsymbool.svg BAB8.png Pirmasens

Afslagsymbool.svg Petersberg

Afslagsymbool.svg Pirmasens-Nord

Afslagsymbool.svg Pirmasens-Zentrum B270.svg

Afslagsymbool.svg Pirmasens-Ost

Afslagsymbool.svg Ruhbank

Afslagsymbool.svg Münchweiler

Afslagsymbool.svg Hinterweidenthal B427.svg

Werkzaamheden.svg (2019)

Znak d42.svg Hinterweidenthal

Znak d42.svg Annweiler am Trifels B48.svg

Znak d42.svg Landau

Afslagsymbool.svg BAB65.png Landau-Nord


BAB65.png


Knooppuntsymbool.svg Wörther Kreuz B9.svg

Afslagsymbool.svg Maxau

Afslagsymbool.svg Karlsruhe-Knielingen

Afslagsymbool.svg Karlsruhe-Grünwinkel B36.svg

Afslagsymbool.svg Karlsruhe-Weststadt

Afslagsymbool.svg Karlsruhe-Süd

Afslagsymbool.svg Karlsruhe-Zentrum

Afslagsymbool.svg Karlsruhe-Oststadt

Knooppuntsymbool.svg BAB8.png Karlsruhe-Mitte

Knooppuntsymbool.svg BAB8.png Karlsruhe-Durlach

Afslagsymbool.svg Karlsruhe-Durlach

Znak d42.svg Remchingen

Afslagsymbool.svg BAB8.png Pforzheim-West

Znak d42.svg Pforzheim B294.svg

Afslagsymbool.svg BAB8.png Pforzheim-Ost

Znak d42.svg Mühlacker

Znak d42.svg Vaihingen an der Enz B35.svg

Znak d42.svg Schieberdingen

Afslagsymbool.svg Münchingen

Afslagsymbool.svg Korntal

Knooppuntsymbool.svg BAB81.png Stuttgart-Zuffenhausen

Afslagsymbool.svg Stuttgart-Stammheim

Afslagsymbool.svg Stuttgart-Neuwirtshaus

Knooppuntsymbool.svg B27.svg

Znak d42.svg Stuttgart

Knooppuntsymbool.svg B14.svg

Afslagsymbool.svg Stuttgart-Untertürkheim

Afslagsymbool.svg Stuttgart-Hedelfingen

Afslagsymbool.svg Stuttgart-Oberrüdern

Afslagsymbool.svg Esslingen-West

Afslagsymbool.svg Esslingen-Ost

Afslagsymbool.svg Ostfildern

Afslagsymbool.svg Altbach

Afslagsymbool.svg Deizisau

Knooppuntsymbool.svg Plochinger Dreieck B313.svg

Afslagsymbool.svg Hochdorf

Afslagsymbool.svg Reichenbach

Afslagsymbool.svg Ebersbach

Afslagsymbool.svg Uhingen

Afslagsymbool.svg Göppingen-West

Afslagsymbool.svg Göppingen-Ost

Afslagsymbool.svg Eislingen

Afslagsymbool.svg Salach

Afslagsymbool.svg Süßen

Afslagsymbool.svg Süßen-Ost B466.svg

Afslagsymbool.svg Gingen

Znak d42.svg Geislingen

Znak d42.svg Amstetten

Afslagsymbool.svg Dornstadt

Knooppuntsymbool.svg BAB8.png Ulm-West

Afslagsymbool.svg Ulm-Jungingen

Afslagsymbool.svg Ulm-Lehr

Afslagsymbool.svg Ulm-Zentrum

Afslagsymbool.svg Ulm-Schwaighofen

Znak d42.svg Ulm B30.svg

Afslagsymbool.svg BAB7.png Nersingen

Znak d42.svg Nersingen

Afslagsymbool.svg BAB8.png Leipheim

Znak d42.svg Günzburg B16.svg

Znak d42.svg Burgau

Znak d42.svg Zusmarshausen

Znak d42.svg Augsburg

Knooppuntsymbool.svg B2.svg

De B10 is een Bundesstraße in Duitsland, gelegen in de staten Saarland, Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg en Bayern. De weg vormt een oost-westroute van Lebach via Pirmasens, Karlsruhe, Stuttgart en Ulm naar Augsburg. De weg loopt grotendeels parallel aan de A8 en is hier deels door vervangen, met name ten westen van Pirmasens. De B10 is circa 300 kilometer lang.

Routebeschrijving

Saarland

De B10 bij Pirmasens.

De B10 begint in Lebach, een stadje een kilometer of 20 ten noorden van Saarbrücken. De B10 loopt over slechts 6 kilometer tussen Lebach en de aansluiting Eppelborn van de A1. De rest van de route door het Saarland loopt over de A1 en A8 tot aan Pirmasens.

Rheinland-Pfalz

De B10 begint op de aansluiting Pirmasens, waar de A8 overgaat in de A62. De B10 is door Pirmasens autobahnähnlich uitgevoerd en loopt door het toeristische Pfälzerwald, een bebost gebied met rotspartijen en heuvels tot zo'n 550 meter. Men passeert diverse dorpjes en rond Annweiler am Trifels liggen enkele korte tunnels op de route. De B10 is vrij goed uitgebouwd en geeft een snelle route naar Landau. Bij Landau-Nord voegt de B10 op de A65 in en de B10 volgt deze tot Karlsruhe.

Baden-Württemberg

Bij het Wörther Kreuz gaat de A65 over in de B10 en kruist men de B9. De B10 loopt door de stad Karlsruhe en is geheel autobahnähnlich uitgebouwd. De B10 loopt door het zuiden van de stad en kruist de A5 in het oosten van Karlsruhe. Ten oosten van Karlsruhe loopt de B10 enkelbaans door de Pfinzgau parallel aan de A8 en kruist deze ook twee maal ter hoogte van de stad Pforzheim. Dit is de toegangspoort naar het Schwarzwald, dat voornamelijk ten zuiden van Pforzheim ligt. De B10 loopt daarna wat verder van de A8 af, via Vaihingen an der Enz, waar de B35 eindigt. Na Schwieberdingen is de B10 een autobahnähnliche Straße en kruist deze de A81, waarna de snelweg invoegt op de B27. Ter hoogte van het centrum van Stuttgart is de B10 een reguliere stadsweg.

De Pragsatteltunnel in Stuttgart.

Ten oosten van het centrum van Stuttgart loopt de B10 over de oever van de rivier de Neckar en is deze over een grote afstand autobahnähnlich uitgevoerd. De snelweg bedient de oostelijke voorsteden van Stuttgart, zoals Esslingen en Ostfildern. Bij Plochingen is een knooppunt met de B313, een korte autobahnähnliche Straße die naar de parallelle A8 loopt. Het snelwegdeel van de B10 loopt ten oosten van Plochingen parallel aan de rivier de Fils en door de stad Göppingen, de oostelijkste grotere stad van de agglomeratie Stuttgart. Vanaf Süßen is de B10 een enkelbaans hoofdweg en loopt deze de Schwäbische Alb op en stijgt deze hierbij flink. Via Geislingen loopt de B10 naar Ulm, op circa 600 meter boven zeeniveau. Vlak voor Ulm wordt de B10 weer autobahnähnlich en kruist deze de A8 voor de laatste maal in Baden-Württemberg. De snelweg loopt door Ulm en kruist de rivier de Donau.

Bayern

Men komt dan in Neu-Ulm, dat in Bayern ligt. De B10 slaat hier van het snelwegalignment af, dat verder door de B28 gevormd wordt. De B10 vormt een stadsweg door Neu-Ulm en kruist de A7 bij Nersingen. De B10 loopt vervolgens parallel aan de rivier de Donau naar Günzburg, waar men de B16 kruist. Het laatste deel tot aan Augsburg loopt parallel aan de A8, waarbij men de snelweg nog éénmaal kruist bij Zusmarshausen. Omdat de A8 parallel loopt is dit deel van de B10 niet bijzonder hoogwaardig uitgevoerd. Men bereikt vervolgens de stad Augsburg vanuit het westen, waarna de B10 op de B300 en B2 in het westen van de stad eindigt.

Geschiedenis

De B10 werd in de 18e eeuw naar Frans voorbeeld aangelegd. Reeds in 1737 werd de B10 tussen Karlsruhe en Stuttgart aangelegd, de eerste verharde weg in het zuidwesten van Duitsland. In 1748 werd dit deel voltooid. In 1746 was de weg tot aan Ulm doorgaand verhard met kasseien.

In de 19e eeuw werd de weg voor het eerst genummerd, als Bayerische Staatsstraße. De B10 had in de 19e eeuw de volgende nummers;

  • Staatsstraße 15: Ulm - Augsburg
  • Staatsstraße 151: Zweibrücken - Landau

Het deel van Karlsruhe naar Stuttgart werd in 1901 als Badische Staatsstraße 13 genummerd. In 1932 werd de Reichsstraße 10 gecreëerd tussen Zweibrücken en Salzburg. In 1935 kwam het Saargebied bij Duitsland en werd de Reichsstraße 10 verder naar Homburg verlengd, en eindigde op de Reichsstraße 40 van Frankfurt naar Saarbrücken. Na de aansluiting van Oostenrijk bij het Duitse Rijk in 1938 werd de Reichsstraße 10 verder naar Bad Aussee in de Steiermark verlengd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het deel vanaf Salzburg weer Oostenrijks en werd het deel ten oosten van München onderdeel van de B304.

Vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw is het westelijke deel door het Saarland en deels door de Rheinland-Pfalz vervangen door de autobahnen A1 en A8 tussen Lebach en Pirmasens en de A65 tussen Landau en Karlsruhe.

Op 5 oktober 2015 opende de noordelijke rondweg van Zusmarshausen. Deze is tegelijkertijd met de verbrede A8 aangelegd. Bij stremmingen op de A8 hoeft het verkeer dan niet meer door het dorp Zusmarshausen.[1]

Pirmasens - Landau

Het deel van de B10 tussen Pirmasens en Landau is een belangrijke schakel voor doorgaand verkeer omdat de A8 nooit is aangelegd op dit traject. Dit traject van de B10 is 50 kilometer lang en wordt gefaseerd uitgebouwd tot een 2x2 Autobahnähnliche Straße. Daarbij is het oostelijk deel bij Landau oorspronkelijk al als 2+1 ongelijkvloerse weg aangelegd. Voor de uitbouw van de B10 hadden nagenoeg alle plaatsen op de route al een bypass, al dan niet met ongelijkvloerse aansluitingen.

Het oostelijk deel van de B10 tussen Godramstein en de aansluiting op de A65 bij Landau is omstreeks 1990 aangelegd, tegelijkertijd met de A65. De rondweg van Annweiler is gedurende de jaren '90 aangelegd en is omstreeks 1996 opengesteld. De omleggingen van Pirmasens, Wilgartswiesen en Hauenstein zijn ouder, vermoedelijk al voor 1984 aangelegd, evenals het traject van Albersweiler tot Godramstein. Vanwege de heuvels heeft de B10 altijd buiten de kernen van Münchweiler en Hinterweidenthal verlopen, alhoewel ter hoogte van Hinterweidenthal een verkeerslicht stond die veel files veroorzaakte.

De uitbouw van de B10 begon al in de jaren '90 ten westen van Pirmasens, het eerste deel met 2x2 rijstroken opende vermoedelijk eind jaren '90 tussen de A8/A62 en vlak voor Pirmasens. Begin jaren 2000 is het deel rond Staffelhof in het westen van Pirmasens uitgebouwd. Hierbij is ook een korte landtunnel aangelegd. Vervolgens is het stedelijke deel door Pirmasens uitgebouwd, grotendeels over een nieuw tracé gezien het krappe karakter van de oorspronkelijke B10, die echter al wel een aantal ongelijkvloerse kruisingen had. Dit deel kwam vermoedelijk in 2010 gereed. Omstreeks 2010 kwam ook een 8 kilometer lang deel ten oosten van Pirmasens gereed, tot voorbij Ruppertsweiler. In Pirmasens ontbrak echter nog een kort stuk dat omstreeks 2012 gereed kwam. Vervolgens is in twee fases in 2015 en 2016 een verlenging van bijna 3 kilometer tot aan Hinterweidenthal aangelegd, waarmee 17 kilometer van de B10 met 2x2 rijstroken te berijden was.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
A8/A62 (Höheischweiler) Petersberg 1,1 km 00-00-199x
Petersberg Pirmasens / Staffelhof 1,1 km 00-00-200x
Pirmasens / Staffelhof Pirmasens-Centrum 2,3 km 00-00-2010?
Pirmasens-Waldfriedhof Ruppertsweiler 8,0 km 00-00-2010?
Pirmasens-Centrum Pirmasens-Waldfriedhof 1,4 km 00-00-2012
Ruppertsweiler Hinterweidenthal 2,4 km 30-10-2015
Hinterweidenthal Hinterweidenthal 0,4 km 28-06-2016

Karlsruhe

In 1966 werd de Rheinbrücke Maxau bij Karlsruhe opengesteld voor het verkeer. Tussen 1970 en 1988 is de Südtangente Karlsruhe aangelegd als autobahnähnliche straße. In de periode 1972-1975 is de Südtangente grotendeels aangelegd. In 2009 werd een stukje autobahnähnlich bij Karlsruhe-Durlach opengesteld, de B10 lift sindsdien een klein stukje met de A5 mee.

Stuttgart

Circa 1974-1976 is het deel van de B10/B27 in Stuttgart-Zuffenhausen aangelegd. In 1980 werd 5,2 kilometer van de B10 aan de noordkant van de regio Stuttgart Autobahnähnlich opengesteld, tussen Münchingen en Stuttgart-Zuffenhausen. Circa 1985 opende nog 2 kilometer hiervan, onduidelijk is welk deel dit exact is, vermoedelijk het knooppunt met de B27.

Stuttgart - Geislingen

Het snelwegdeel door de regio Stuttgart en in Ulm was oorspronkelijk gepland als de A80, die vanaf Karlsruhe naar Ulm moest lopen, parallel aan de A8. In de jaren 70 en 80 zijn vrij grote delen autobahnähnlich aangelegd, namelijk tussen de A81 en Stuttgart, en van Stuttgart tot voorbij Göppingen, evenals de route door Ulm. De rest van het tracé is niet uitgevoerd, en een belangrijk knelpunt is het centrum van Stuttgart waar de B10 niet autobahnähnlich is uitgevoerd. In 1971 opende een bijna 8 kilometer lang deel rond Göppingen. Göppingen-Ost was lange tijd het eindpunt van de Autobahnähnliche Straße. Het Plochinger Dreieck opende omstreeks 1974 voor het verkeer. In 1978-1979 opende een 5,8 kilometer lang deel tussen het Plochinger Dreieck en Reichenbach-West. Tussen 2001 en 2006 is het deel tussen Göppingen-Ost en Eislingen/Salach aangelegd, en opende op 7 juni 2006. Aansluitend is tussen 2006 en 2009 het autobahnähnliche deel tussen Salach en Süßen aangelegd, dat op 22 december 2009 opende. Daarna is vanaf 2008 een korte verlenging tot Süßen-Ost aangelegd. Dit deel opende op 19 september 2011. Op 30 oktober 2015 begonnen werkzaamheden om de Autobahnähnliche B10 2,6 kilometer te verlengen van Süßen-Ost tot Gingen-Ost, ten oosten van Stuttgart.[2] Dit deel opende op 10 juli 2018.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening
Stuttgart-Talstraße Esslingen-Hedelfinger Straße 8,4 km 00-00-195x
Faurndau/Göppingen-West Göppingen-Ost 7,6 km 00-00-1971
Esslingen-Hedelfinger Straße Esslingen 1,5 km 00-00-1975
Esslingen Plochinger Dreieck 8,0 km 00-00-197x
Plochinger Dreieck Reichenbach-West 2,8 km 00-00-1979
Reichenbach-West Reichenbach-Ost 2,7 km 08-11-1989
Reichenbach-Ost Ebersbach-Ost 5,7 km 00-1x-1991
Ebersbach-Ost Faurndau/Göppingen-West 4,7 km 00-1x-1993
Göppingen-Ost Eislingen/Salach 3,4 km 07-06-2006
Eislingen/Salach Süßen-West 1,4 km 22-12-2009
Süßen-West Süßen-Ost 1,9 km 19-09-2011
Süßen-Ost Gingen an der Fils 2,8 km 10-07-2018

Ulm

Circa 1973 opende de B10 tussen de A8 en Ulm als Autobahnähnliche Straße. Oorspronkelijk was er alleen een klaverblad met de A8 bij Dornstadt. In 1982 opende ook het deel langs Dornstadt voor het verkeer, voornamelijk door het kruispunt met de L1239 ongelijkvloers te maken.

Toekomst

Pirmasens - Landau

In het Pfälzerwald wordt de B10 stapsgewijs naar 2x2 rijstroken verbreed. Tussen 2006 en 2012 is de B10 door Pirmasens autobahnähnlich uitgebouwd. Tussen 2010 en 2019 wordt dit deel 3,8 kilometer oostwaarts verlengd tot Hinterweidenthal en later tot Hauenstein. Op 30 oktober 2015 opende een klein stuk van 2,5 kilometer bij Hinterweidenthal met 2x2 rijstroken.[3] De bouw van dit deel duurde 5,5 jaar. Medio 2019 opent na 6 jaar bouwtijd nog eens 1,3 kilometer tot de oostkant van Hinterweidenthal.[4] Een probleem zijn de smalle en steile dalen in dit gebied, die veel kunstwerken vereisen. Het deel tussen Hauenstein en Godramstein zal niet worden verbreed. Het oostelijkste deel tussen Godramstein en de aansluiting Landau-Nord met de A65 wordt wel naar 2x2 rijstroken verbreed. Op 25 maart 2019 begon de verbreding van het deel tussen Godramstein en het knooppunt met de A65.[5] Dit duurt tot medio 2026.[6]

Karlsruhe

Zie ook Rheinbrücke Maxau.

De grens tussen de staten Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz wordt gevormd door de rivier de Rhein (Rijn). In 1966 is de B10 hier over een tuibrug aangelegd met 2x3 rijstroken. De tuibrug heeft dringend renovatie nodig. Er is een tweede brug over de rivier gepland, ongeveer 1,5 kilometer ten noorden van de bestaande brug. De nieuwe brug wordt autobahnähnlich met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen en sluit aan op de eveneens autobahnähnliche B9 richting Speyer.

Stuttgart

In de regio Stuttgart is de B10 autobahnähnlich, behalve rond het centrum van Stuttgart, waar één van de drukste kruispunten van Duitsland ligt. Diverse doorgaande Bundesstraßen zijn hier onderbroken met verkeerslichten. Tussen 2014 en medio 2021 wordt een 2x2-tunnel onder het Rosensteinpark aangelegd.[7]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden tussen 4.600 en 10.000 voertuigen tussen Lebach en de A1 bij Eppelborn. Het deel door Pirmasens telde 24.000 voertuigen en 13.000 tot 20.000 voertuigen tussen Pirmasens en Landau. Bij Landau stijgt dit naar 28.000 voertuigen per etmaal. De B10 door Karlsruhe telt maximaal 75.000 voertuigen per etmaal op de Rheinbrücke Maxau. Dit daalt naar 24.000 voertuigen in het oosten van Karlsruhe en 12.000 voertuigen tussen Karlsruhe en Pforzheim, 30.000 voertuigen in Pforzheim en 14.000 voertuigen tussen Pforzheim en Vaihingen.

Het deel door Stuttgart telt maximaal 70.000 voertuigen per etmaal, 69.000 voertuigen bij Esslingen, 35.000 voertuigen na Plochingen en 43.000 voertuigen door Göppingen. Het deel verder naar Ulm is met 12.000 tot 14.000 voertuigen wat rustiger. Door Ulm rijden maximaal 63.000 voertuigen per etmaal, en 22.000 voertuigen door Neu-Ulm. Het deel parallel aan de A8 tussen Günzburg en Augsburg telt 8.000 tot 11.000 voertuigen per etmaal.

Referenties

Autobahnen en Bundesstraßen in Saarland

Autobahnen: A1A6A8A62A620A623

Bundesstrassen: B10B40B41B51B268B269B405B406B407B419B420B423

Knooppunten: AD FriedrichsthalAK NeunkirchenAD NonnweilerAD SaarbrückenAK SaarbrückenAD Saarlouis

Autobahnen en Bundesstraßen in Rheinland-Pfalz

Autobahnen: A1A3A6A8A48A60A61A62A63A64A65A571A573A602A643A650

Bundesstrassen: B8B9B10B35B37B38B39B41B42B47B48B49B50B51B53B54B62B255B256B257B258B259B260B261B262B266B267B268B269B270B271B272B274B327B407B410B411B412B413B414B416B417B418B419B420B421B422B423B424B427B428

Knooppunten: AK AlzeyAD Bad Neuenahr-AhrweilerAD DernbachAK FrankenthalAD KaiserslauternAK KoblenzAK Landstuhl-WestAK LudwigshafenAD Ludwigshafen-SüdAD MainzAK Mainz-SüdAK MutterstadtAD MoseltalAD NahetalOggersheimer KreuzAD SinzigAD VulkaneifelAK WittlichAK Wörth

Autobahnen en Bundesstraßen in Baden-Württemberg

Autobahnen: A3A5A6A7A8A61A67A81A96A98A656A659A831A861A864

Bundesstrassen: B3B10B14B18B19B27B28B29B30B31B32B33B34B35B36B37B38B39B44B45B47B290B291B292B293B294B295B296B297B298B311B312B313B314B315B316B317B378B415B462B463B464B465B466B467B491B492B500B518B523B532B535

Knooppunten: AD Bad DürrheimAK HegauAK HeidelbergAD HochrheinAD HockenheimAD KarlsruheAD LeonbergAK MannheimAD NeuenburgAK StuttgartAK WalldorfAD Weil am RheinAK WeinheimAK Weinsberg

Autobahnen en Bundesstraßen in Bayern

Autobahnen: A3A6A7A8A9A45A70A71A72A73A81A92A93A94A95A96A99A952A980A995

Bundesstrassen: B2B2RB4B4RB8B10B11B12B13B14B15B16B17B18B19B20B21B22B23B25B26B27B28B32B47B85B89B173B276B278B279B285B286B287B289B299B300B301B303B304B305B306B307B308B309B310B318B319B388B426B466B468B469B470B471B472B492B505B512B533B588

Knooppunten: AD AllgäuAK AltdorfAK Augsburg-WestAK BambergAD Bayerisches VogtlandAD Bayreuth/KulmbachAK BiebelriedAK DeggendorfAK Feuchtwangen/CrailsheimAK Fürth/ErlangenAD HittistettenAD HochfrankenAD HolledauAD InntalAK MemmingenAD München-AllachAD München/EschenriedAD München-FeldmochingAK München-NordAK München-OstAK München-SüdAD München-SüdwestAK München-WestAD Neu-UlmAK NeufahrnAK NürnbergAD Nürnberg/FeuchtAK Nürnberg-OstAK Nürnberg-SüdAK Oberpfälzer WaldAK RegensburgAD SaalhauptAD SchweinfurtAD StarnbergAK Ulm/ElchingenAD WerntalAD Würzburg-West