B4 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B4.svg
B4 DE map.png
B4
Begin Bad Bramstedt
Einde Nürnberg
Lengte 610 km
Route

Znak d42.svg Bad Bramstedt B206.svg

Znak d42.svg Quickborn

Afslagsymbool.svg BAB23.png → Hamburg / Heide

Afslagsymbool.svg BAB7.png → Kiel / Hannover

Znak d42.svg Hamburg B5.svg B73.svg B75.svg

Afslagsymbool.svg BAB7.png → Kiel / Hannover


BAB7.pngBAB39.png


Afslagsymbool.svg Lüneburg-Nord

Afslagsymbool.svg Lüneburg-Goseburg

Afslagsymbool.svg Lüneburg-Ebensberg

Afslagsymbool.svg Lüneburg-Ost B216.svg

Afslagsymbool.svg Lüneburg-Kaltenmoor

Afslagsymbool.svg Lüneburg-Deutsch Evernvern

Afslagsymbool.svg Lüneburg-Süd B209.svg

Znak d42.svg Uelzen B71.svg B191.svg

Znak d42.svg Dedelstorf B244.svg

Znak d42.svg Gifhorn B188.svg

Znak d42.svg Meine


BAB391.png


Znak d42.svg Braunschweig B1.svg B248.svg


BAB395.png


Knooppuntsymbool.svg B6.svg → Wernigerode

Afslagsymbool.svg Bettingerode

Knooppuntsymbool.svg B6.svg → Goslar

Afslagsymbool.svg Bad Harzburg

Znak d42.svg Braunlage B27.svg B242.svg

Znak d42.svg Nordhausen B80.svg B243.svg

Afslagsymbool.svg BAB38.png → Göttingen / Halle

Znak d42.svg Sondershausen B84.svg B249.svg

Znak d42.svg Straußfurt B86.svg B176.svg

Afslagsymbool.svg Andisleben

Afslagsymbool.svg Elxleben

Afslagsymbool.svg Kühnhausen

Knooppuntsymbool.svg BAB71.png → Halle / Schweinfurt

Afslagsymbool.svg Erfurt-Gispersleben

Afslagsymbool.svg Erfurt-Rieth

Afslagsymbool.svg Erfurt-Andreasvorst

Znak d42.svg Erfurt B7.svg

Afslagsymbool.svg BAB4.png → Eisenach / Dresden

Znak d42.svg Arnstadt

Znak d42.svg Ilmenau B88.svg

Afslagsymbool.svg BAB73.png → Suhl / Bamberg

Znak d42.svg Schleusingen

Znak d42.svg Eisfeld B281.svg


BAB73.png


Afslagsymbool.svg Coburg

Afslagsymbool.svg Coburg-Bertelsdorf

Afslagsymbool.svg Coburg-Mitte

Afslagsymbool.svg Coburg-Zentrum

Znak d42.svg Coburg B303.svg

Afslagsymbool.svg Ahorn

Afslagsymbool.svg Creidlitz

Afslagsymbool.svg Niederfüllbach

Afslagsymbool.svg Untersiemau

Afslagsymbool.svg Großheirath

Znak d42.svg Untermerzbach

Znak d42.svg Breitengüßbach B279.svg

Znak d42.svg Hallstadt

Afslagsymbool.svg BAB70.png → Schweinfurt / Bayreuth

Znak d42.svg Bamberg B22.svg


BAB73.png


Knooppuntsymbool.svg BAB73.png → Bamberg / Nürnberg

Afslagsymbool.svg Erlangen-Zentrum

Afslagsymbool.svg Erlangen-Süd

Afslagsymbool.svg Erlangen-Tennenlohe

Knooppuntsymbool.svg BAB3.png → Würzburg / Regensburg

Znak d42.svg Nürnberg B2.svg B8.svg B14.svg

Afslagsymbool.svg Nürnberg-Fischbach

Knooppuntsymbool.svg BAB9.png → Berlin / München

De B4 is een Bundesstraße in Duitsland, gelegen in de staten Schleswig-Holstein, Hamburg, Niedersachsen, Thüringen en Bayern. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Bad Bramstedt via Hamburg, Braunschweig en Erfurt naar Nürnberg. Diverse delen van de route zijn autobahnähnlich uitgevoerd, zoals in Hamburg, rond Lüneburg, bij Bad Harzburg, in Erfurt, in Coburg en in Erlangen. De route is in totaal 610 kilometer lang.

Routebeschrijving

Schleswig-Holstein

De B4 begint een kilometer of 40 ten noorden van Hamburg in Bad Bramstedt, aan de B206, die naar Itzehoe en Lübeck loopt. De weg voert door open en vrij vlak gebied naar het zuiden. Kenmerkend aan de weg zijn de lange rechte stukken, zelfs door dorpen. De belangrijkste plaats langs de route is Quickborn, een noordelijke voorstad van Hamburg. Hierna komt men door meerdere dorpjes, waarna de grens met Hamburg volgt.

Hamburg

De B4 in Hamburg.

Direct na de staatsgrens komt men in bebouwd gebied, en voert de B4 door het stadsdeel Schnelsen, waarna de aansluiting Hamburg-Eidelstedt met de A23 volgt. Via de wijk Eidelstadt voert de B4 naar het zuidoosten, en kruist bij de aansluiting Hamburg-Stellingen de A7. De B4 is hier zesstrooks uitgevoerd, en loopt via de wijk Altona naar het centrum van Hamburg. Men kruist daar de B431 en de B5. De B4 is de enige genummerde route die dwars door het oude centrum van Hamburg loopt, om ten oosten van het centrum op de B75 in te voegen, waarna de weg autobahnähnlich wordt en de Neue Elbbrücke de rivier de Elbe oversteekt. Hier is de weg kortstondig dubbelgenummerd met de A252 en A255. De B4/75 loopt dan zuidwaarts door de wijk Wilhelmsburg en steekt dan de zuidelijke arm van de Elbe over. Dit stuk snelweg is met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Vervolgens is de weg rond de wijk Harburg als A253 genummerd, waarna de B4 afslaat en via Wilstorf en Sinstorf naar de aansluiting Fleestedt van de A7 loopt en daar eindigt.

Niedersachsen

Bij Lüneburg-Nord eindigt de A39 uit Hamburg en begint de B4 weer, die hierna de autobahnähnliche rondweg van de stad Lüneburg vormt. Men kruist hier diverse bundesstraßen, zoals de B209 en de B216. Hierna slaat de B4 naar het zuiden af en loopt deze met lange rechte stukken over de Lüneburger Heide, een glooiend bosgebied met heidevelden. Kenmerkend aan de B4 zijn hier de lange rechte stukken, ook door dorpjes. De B4 vormt een enkelbaans ongelijkvloerse rondweg rond Uelzen, de belangrijkste plaats in het oosten van Niedersachsen. Men kruist er de B71, B191 en de B493. Men komt door uitgestrekte en dunbevolkte bosgebieden, met tussen Uelzen en Gifhorn feitelijk geen andere dorpen van belang. Halverwege kruist men de B244, die naar Wittingen loopt. De B4 bereikt dan het stadje Gifhorn, waar men de B188 kruist, en de weg de westelijke randweg van Gifhorn vormt, en dan het riviertje de Aller oversteekt. Zuidelijker voert de weg door meer open gebied, en steekt vlak voor Braunschweig het Mittellandkanal over, waarna de B4 overgaat in de A391.

De B4 bij Torfhaus, het hoogste punt.

De A391 brengt de B4 tot in Braunschweig, waarna de weg door het centrum loopt, en hier grotendeels een vierstrooks stadsweg is. In Braunschweig kruist men de B1 en B248. In het zuiden van Braunschweig voegt de B4 op de A395 in, die de weg zuidelijker naar het Dreieck Vienenburg brengt, waarna een dubbelnummering met de B6 volgt, eveneens een autobahnähnliche straße langs de noordkant van de Harz. De B4 verloopt dan door het stadje Bad Harzburg en klimt dan de Harz in, een middelgebergte tot ruim 1.100 meter hoogte. De B4 is deels met 4 rijstroken uitgevoerd en kent geen dorpen op de weg. Het hoogste punt ligt bij Torfhaus op zo'n 820 meter boven zeeniveau. De omgeving is dichtbebost, en de weg loopt parallel aan de grens met Sachsen-Anhalt. Een belangrijke plaats is de wintersportplaats Braunlage, waar men de B27 en B242 kruist. Er is een bypass bij Braunlage aanwezig, waarna de weg bij het driestatenpunt met Niedersachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen de grens met Thüringen over steekt.

Thüringen

De B4 verloopt dan door de Unterharz, die men na Ilfeld verlaat, en de weg door betrekkelijk vlak gebied naar Nordhausen loopt, de eerste grotere plaats op de route door Thüringen. In Nordhausen kruist men de B80, waarna men bij de aansluiting Nordhausen de A38 kruist. Zuidelijk van Nordhausen loopt de weg door enkele heuvelrugge, namelijk de uitlopers van het Kyffhäuser en de Hainleite. Daarna volgt het vrij saaie Thüringer Becken, een kaal akkerland met wat dorpjes. Behalve Sondershausen komt men op de route naar Erfurt niet door grotere plaatsen. Wel kruist men in het dorp Straußfurt de B86 en B176. Vanaf Andisleben wordt de B4 autobahnähnlich en kruist de A71 met een klaverblad. De B4 is dan tot aan het centrum van Erfurt autobahnähnlich uitgevoerd. In het centrum kruist men de B7. Zuidelijk van Erfurt kruist men de A4 bij de aansluiting Erfurt-West, waarna de weg het Thüringer Wald inloopt, een sterk heuvelachtig gebied. De belangrijkste plaats is eerst Arnstadt, later Ilmenau, waar men de A71 nogmaals kruist. De bergen zijn in dit gebied tot zo'n 1.000 meter hoog. De weg vormt een mooie route door het landschap. Bij Schleusingen kruist men de A73, waarna de B4 er parallel aan loopt tot aan Eisfeld, en vervolgens over de A73 verloopt.

Bayern

Bij Coburg slaat de B4 af, en vormt een autobahnähnliche route door Coburg, die tot Groheirath loopt. De weg loopt langs de rivier de Itz. Dit is het Coburger Land, een heuvelachtig gebied met toppen tot zo'n 500 meter. Parallel aan de B4 loopt de A73, waardoor de weg niet zoveel doorgaand belang heeft. Het gebied wordt naar het zuiden toe wat vlakker, maar blijft sterk bebost. Even voor Bamberg kruist men de rivier de Main, waarna de B4 bij de aansluiting Bamberg de A70 kruist. Hierna vormt de B4 een 2x2 route door Bamberg en mondt bij Bamberg-Süd op de A73 uit.

De B4 verloopt tot Erlangen over de A73, en slaat dan af om een autobahnähnliche route door de stad Erlangen te vormen. Het eerste deel kent enkele kruispunten, maar de rest tot aan de A3 is ongelijkvloers. Dit deel voert ook door bosgebieden, het Sebalder Reichswald. Via een klaverblad kruist men de A3, waarna de B4 een gelijkvloerse 2x2 weg is die de stad Nürnberg inloopt. De stad heeft een grote centrumring, waar de B4 overheen loopt, evenals de B2, B8 en B14. De ring heeft voornamelijk 2x2 rijstroken. Men steekt er de rivier de Pegnitz over, waarna de B4 in zuidoostelijke richting van de ring afslaat en het laatste deel autobahnähnlich aflegt tot aan de aansluiting Nürnberg-Fischbach met de A9

Geschiedenis

De aanleg van de 2x2 B4 in Erfurt in 1971.

De B4 volgt door Niedersachsen een oude handelsroute van Braunschweig naar Hamburg die de "Salzstraße" genoemd werd, naar de vele zoutwinningen op de Lüneburger Heide. Deze weg is rond 1800 verhard, om militaire redenen over een zeer recht alignement, wat nu nog het verkeer ten goede komt. De weg begon oorspronkelijk in Kiel, en is tussen 1830 en 1932 tussen Kiel en Hamburg aangelegd. Later is de weg ingekort tot Bad Bramstedt. Tot in de jaren 60 was de weg de belangrijkste route tussen Kiel en Hamburg. In de jaren 90 is het deel tussen Kiel en Bad Bramstedt afgewaardeerd naar landesstraße. De Neue Elbbrücke in Hamburg is in 1960 voor het verkeer opengesteld. Iets eerder, in 1951, werd de rondweg van de wijk Harburg reeds autobahnähnlich uitgebouwd. In 1971 is de B4 in Erfurt naar 2x2 rijstroken verbreed. In de jaren 90 is de B4 tussen Braunschweig en Bad Harzburg vervangen door de A395. In 2008 opende een bypass van Sondershausen.

Na de aanleg van diverse snelwegen in Thüringen, met name de A71 en A73, zijn enkele delen van de B4 komen te vervallen. In 2006 opende de bypass van Schleusingen en op 27 juli 2012 opende de rondweg van Rödental, die de projectnaam B999 had.[1] Op 13 mei 2014 opende de rondweg van Kirchweyhe, nabij Uelzen.[2]

Toekomst

Thüringen en Bayern

In Nürnberg moet in de toekomst een aftakking worden gebouwd naar de luchthaven. Dit deel van de B4 zal de B4f gaan heten. Er zijn in Thüringen plannen voor rondwegen bij Ilfeld en Niedersachswerfen, en de verbreding van de B4 tussen Nordhausen en Sondershausen naar 2+1 rijstroken.

Niedersachsen

De B4 moet uiteindelijk tussen Lüneburg en Wolfsburg vervangen worden door de bouw van de A39. In 2010 is hiervoor de A250 tussen Hamburg en Lüneburg al omgenummerd naar A39. Het zuidelijke deel van de B4 rond Gifhorn en Braunschweig zal intact blijven, daar de A39 wat oostelijker in Wolfsburg zal beginnen en via Uelzen naar Lüneburg zal lopen.

Hamburg

De Wilhelmsburger Reichsstraße, het autobahnähnliche deel van de B4/B75 in het zuiden van Hamburg zal verlegd worden over een nieuw tracé, langs een spoorlijn. Het te verleggen tracé is ongeveer 4,5 kilometer lang. De aanleg begon op 8 augustus 2013.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 10.000 voertuigen bij Bad Bramstedt, wat iets stijgt naar 11.000 in Quickborn en 14.500 op de grens met Hamburg. Voor het deel door Hamburg zijn geen intensiteiten bekend, behalve het deel dat is dubbelgenummerd met de B75 in Wilhelmsburg, daar rijden 50.000 voertuigen per etmaal. Rond Lüneburg rijden tot 31.000 voertuigen, wat daalt naar 14.000 voertuigen richting Uelzen. Rondom Uelzen rijden 15.000 voertuigen, dalend naar 6.000 halverwege naar Gifhorn. Dit stijgt naar 20.000 voertuigen vlak voor Braunschweig.

Het deel door de Harz telt zo'n 4.500 voertuigen per etmaal, maar is in de winter aanzienlijk drukker. Dit stijgt naar 13.000 voertuigen bij Sondershausen en daalt weer naar 7.400 voertuigen in Straußfurt. In Erfurt rijden 25.000 voertuigen en 3.000 voertuigen bij Ilmenau. Het deel door het Thüringer Wald is met 2.000 à 4.500 voertuigen vrij rustig. In Coburg rijden tot 43.000 voertuigen en 22.000 voertuigen in Bamberg. Zuidelijker rijden 33.000 voertuigen tussen Erlangen en Nürnberg, met 35.000 voertuigen voor de aansluiting met de A9.

Referenties

Autobahnen en Bundesstraßen in Schleswig-Holstein

Autobahnen: A1A7A20A21A23A24A25A210A215A226

Bundesstrassen: B4B5B75B76B77B104B199B200B201B202B203B205B206B207B208B209B404B430B431B432B495B501B502B503

Knooppunten: AD Bad SchwartauAK BargteheideAD BordesholmAK Kiel-WestAK LübeckAK Rendsburg

Autobahnen en Bundesstraßen in Hamburg

Autobahnen: A1A7A23A24A25A26A252A253A255A261

Bundesstrassen: B4B5B73B75B431B432B433B447

Knooppunten: AD Hamburg-NordwestAK Hamburg-OstAK Hamburg-SüdAK Hamburg-SüderelbeAD Hamburg-SüdostAD Hamburg-Südwest

Autobahnen en Bundesstraßen in Niedersachsen

Autobahnen: A1A2A7A26A27A28A29A30A31A33A37A38A39A250A261A280A293A352A391A392A395

Bundesstraßen: B1B3B4B6B27B51B61B62B64B65B68B69B70B71B72B73B74B75B79B80B82B83B188B191B195B209B210B211B212B213B214B215B216B217B218B238B239B240B241B242B243B244B247B248B322B401B402B403B404B408B436B437B438B439B440B441B442B443B444B445B446B461B475B482B493B494B495B496B497B498B522

Knooppunten: AD Ahlhorner HeideBad Harzburger DreieckAK Braunschweig-NordAK Braunschweig-SüdAD Braunschweig-SüdwestBremer KreuzBuchholzer DreieckAD BundeAD DelmenhorstAD DrammetalAK Hannover-BuchholzAK Hannover/KirchhorstAD Hannover-NordAK Hannover-OstAD Hannover-SüdAD Hannover-WestHorster DreieckAK KehdingenAD LeerMaschener KreuzAK Oldenburg-NordAK Oldenburg-OstAD Oldenburg-WestAK ÖlperAK Osnabrück-SüdAD SalzgitterAK SchüttorfSeelhorster KreuzAD StuhrAD VienenburgAD WalsrodeWilhelmshavener KreuzAK Wolfsburg/Königslutter

Autobahnen en Bundesstraßen in Thüringen

Autobahnen: A4A9A38A71A73

Bundesstrassen: B2B4B7B19B62B80B84B85B86B87B88B89B90B92B93B94B175B176B180B243B247B249B250B278B281B282B285

Knooppunten: AK ErfurtHermsdorfer KreuzAD Suhl

Autobahnen en Bundesstraßen in Bayern

Autobahnen: A3A6A7A8A9A45A70A71A72A73A81A92A93A94A95A96A99A952A980A995

Bundesstrassen: B2B2RB4B4RB8B10B11B12B13B14B15B16B17B18B19B20B21B22B23B25B26B27B28B32B47B85B89B173B276B278B279B285B286B287B289B299B300B301B303B304B305B306B307B308B309B310B318B319B388B426B466B468B469B470B471B472B492B505B512B533B588

Knooppunten: AD AllgäuAK AltdorfAK Augsburg-WestAK BambergAD Bayerisches VogtlandAD Bayreuth/KulmbachAK BiebelriedAK DeggendorfAK Feuchtwangen/CrailsheimAK Fürth/ErlangenAD HittistettenAD HochfrankenAD HolledauAD InntalAK MemmingenAD München-AllachAD München/EschenriedAD München-FeldmochingAK München-NordAK München-OstAK München-SüdAD München-SüdwestAK München-WestAD Neu-UlmAK NeufahrnAK NürnbergAD Nürnberg/FeuchtAK Nürnberg-OstAK Nürnberg-SüdAK Oberpfälzer WaldAK RegensburgAD SaalhauptAD SchweinfurtAD StarnbergAK Ulm/ElchingenAD WerntalAD Würzburg-West