B51 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B51.svg
B51 DE map.png
B51
Begin Stuhr
Einde Sarreguemines (D/F)
Lengte 570 km
Route

Junction.svg B6.svg

Znak d42.svg Stuhr

Znak d42.svg Bassum

Znak d42.svg Twistringen

Znak d42.svg Barnstorf

Junction.svg B69.svg B214.svg

Znak d42.svg Diepholz

Znak d42.svg Lemförde

Znak d42.svg Bohmte

Junction.svg B65.svg B218.svg

Afslagsymbool.svg Ostercappeln-Ost

Afslagsymbool.svg Ostercappeln-West

Znak d42.svg Osnabrück


BAB33.png BAB30.png


Afslagsymbool.svg Osnabrück-Nahne

Afslagsymbool.svg Harderberg

Afslagsymbool.svg Harderberg

Afslagsymbool.svg Harderberg

Afslagsymbool.svg Oesede

Znak d42.svg Bad Iburg

Znak d42.svg Glandorf

Znak d42.svg Ostbevern

Junction.svg B64.svg

Znak d42.svg Telgte

Znak d42.svg Münster

Afslagsymbool.svg Münster-Ost

Afslagsymbool.svg Münster-Hafen

Afslagsymbool.svg Münster-industrie

Afslagsymbool.svg Münster-Süd

Afslagsymbool.svg Münster-Mitte

Knooppuntsymbool.svg BAB1.png BAB43.png


BAB1.png


Afslagsymbool.svg Remscheid

Znak d42.svg Wermelskirchen

Znak d42.svg Burscheid

Znak d42.svg Leverkusen

Znak d42.svg Köln

Znak d42.svg Meschenich


BAB553.png BAB1.png


Afslagsymbool.svg Euskirchen

Znak d42.svg Euskirchen B56.svg

Znak d42.svg Bad Münstereifel

Znak d42.svg Tondorf B477.svg

Afslagsymbool.svg BAB1.png → Köln

Znak d42.svg Blankenheim

Znak d42.svg Dahlem

Afslagsymbool.svg Baasem

Afslagsymbool.svg Stadtkyll

Afslagsymbool.svg Stadtkyll

Afslagsymbool.svg Reuth

Afslagsymbool.svg Brühlborn

Afslagsymbool.svg Prüm-Ost

Afslagsymbool.svg Prüm-Süd

Afslagsymbool.svg BAB60.png


BAB60.png


Knooppuntsymbool.svg BAB60.png

Afslagsymbool.svg Bitburg-Nord

Afslagsymbool.svg Bitburg-West

Afslagsymbool.svg Bitburg-Zentrum

Afslagsymbool.svg Bitburg-Süd

Afslagsymbool.svg Bitburg Flughafen

Afslagsymbool.svg Scharfbillig

Afslagsymbool.svg Helenenberg

Afslagsymbool.svg Schwarzkreuz

Afslagsymbool.svg Newel

Afslagsymbool.svg BAB64.png → Luxembourg

Znak d42.svg Trier

Znak d42.svg Konz

Znak d42.svg Saarburg

Znak d42.svg Mettlach

Afslagsymbool.svg BAB8.png → Luxembourg


BAB8.png


Afslagsymbool.svg BAB8.png → Saarbrücken

Znak d42.svg Dillingen

Znak d42.svg Saarlouis

Znak d42.svg Völklingen

Znak d42.svg Saarbrücken

Afslagsymbool.svg BAB6.png → Ludwigshafen

Znak d42.svg Rilchingen-Hanweiler

Flag of France.svg → Sarreguemines / Strasbourg

De B51 is een Bundesstraße in Duitsland, gelegen in de staten Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Saarland. De weg vormt een lange noord-zuidroute vanaf Stuhr bij Bremen via Osnabrück, Münster, Remscheid, Köln, Prüm, Bitburg, Trier, Dillingen en Saarbrücken naar de grens met Frankrijk bij Rilchingen-Hanweiler. Delen van de route zijn onderbroken en vervangen door autobahnen. Bijvoorbeeld tussen Münster en Remscheid, tussen Brühl en Euskirchen, tussen Prüm en Bitburg en tussen Merzig en Dillingen. De route vormt in totaliteit niet de meest logische route, maar verscheidene delen hebben belangrijke functies en zijn soms hoogwaardig uitgebouwd, zoals in Osnabrück, Münster en de Eifel. De B51 is in totaal 570 kilometer lang.

Routebeschrijving

Niedersachsen

De B51 begint bij de voorstad Stuhr van Bremen op een semi-ongelijkvloerse kruising met de B6. De weg vormt een bypass van Stuhr en voert door een vlak en agrarisch gebied met veel bebouwing langs de weg. Men komt door de rand van het natuurpark Wildeshauser Geest, met wat bossen. De omgeving is licht glooiend. Rondom Bassum ligt een rondweg, waarna de B61 afslaat richting Minden. De B51 loopt in zuidwestelijke richting door agrarisch gebied en men passeert het stadje Twistringen. Alhoewel de weg lange rechte stukken kent is deze niet hoogwaardig uitgebouwd. De weg loopt diverse malen door dorpjes, zoals Barnstorf. Langs Diepholz ligt een rondweg. Hier kruist men de B69 uit Vechta en de B214, de oost-westas van Lingen naar Nienburg. Zuidelijker komt men langs het Dümmer, een groot meer. De omgeving bestaat deels uit veengebied en deels uit open weilanden en is niet al te interessant. Er liggen bypasses langs Lemförde en Bohmte.

Na Bohmte steekt men het Mittellandkanal over, het grote oost-westkanaal naar Minden en Hannover. Hierna wordt de omgeving heuvelachtig, het zogenaamde lage Wiehengebirge, met toppen net boven 150 meter. Vlak voor Ostercappeln kruist men de B65 naar Lübbecke. Langs Ostercappeln is de weg kortstondig tot 2x2 rijstroken uitgebouwd, met twee ongelijkvloerse kruisingen. Het gebied blijft glooiend en men bereikt de verstedelijkte regio rond Osnabrück. Aan de rand van Osnabrück loopt de B51 over de A33 en de A30 via het Kreuz Osnabrück-Ost. Bij de aansluiting Osnabrück-Nahne begint de B51 weer, die hier een ongelijkvloerse 2x2-weg is door heuvelachtig gebied tot Georgsmarienhütte. Hierna loopt de weg door het Teutoburgerwald, met toppen tot ruim 300 meter. Daarna volgt de bebouwde kom van Bad Iburg, waarna de weg langs de rand van Glandorf komt. Hier kruist men de B475. Hierna volgt de grens met Nordrhein-Westfalen.

Nordrhein-Westfalen

De B51 in Münster.

De weg loopt hier door het glooiende Münsterland naar het zuidwesten, langs Ostbevern naar Telgte. Bij Telgte begint de B64 naar Rheda-Wiedenbrück. Men komt daarna door halfbebost gebied en bereikt het stedelijk gebied van de stad Münster. De B51 is langs Münster autobahnähnlich uitgebouwd, met 2x2 rijstroken, vluchtstroken en ongelijkvloerse kruisingen, zodat men snel langs Münster kan. De 280.000 inwoners tellende stad wordt met 5 aansluitingen bedient, inclusief het industriële zuiden van de stad. Men steekt hier het Dortmund-Emskanal over, waarna de B51 eindigt op het Kreuz Münster-Süd. De A43 gaat rechtdoor naar Recklinghausen en Wuppertal, terwijl men de A1 kruist, die vanaf Osnabrück naar Dortmund loopt.

De B51 begint een heel stuk zuidelijker weer, bij de aansluiting Remscheid aan de A1. De B51 voert door sterk heuvelachtige gebied naar het zuidwesten, parallel aan de A1. De weg bedient Wermelskirchen, Burscheid en Leverkusen. De weg is niet hoogwaardig uitgebouwd, met veel bebouwde kommen. Het doorgaande verkeer wordt geacht de A1 te nemen. De B51 voert daarna dwars door de stad Köln, die 1 miljoen inwoners telt. Men kruist de A3 en de A4, maar er zijn geen aansluitingen mee. Via de 2x2 tuibrug Mühlheimer Brücke steekt men de rivier de Rhein over, waarna de B51 dwars door het centrum van Köln over de oever van de rivier loopt. De weg telt hier veelal 4 rijstroken en is een belangrijke stadsweg. Ter hoogte van het centrum ligt de weg in een tunnel. De weg loopt dan zuidwaarts de stad uit en gaat bij Brühl over in de A553.

Bij de aansluiting Euskirchen slaat de B51 van de A1 af en de B51 loopt vervolgens door Euskirchen. Het glooiende landbouwlandschap maakt zuidwaarts plaats voor de bossen van de Eifel. De weg loopt ten noorden van Bad Münstereifel langs en buigt dan naar het zuidwesten af. De weg krijgt veel meer doorgaand belang na het einde van de A1 bij Blankenheim. De route tussen de A1 en de A60 is deels ongelijkvloers uitgebouwd, met 2x2 of 2+1 rijstroken en voert langs Blankenheim en Dahlem. Na Dahlem volgt de grens met Rheinland-Pfalz.

Rheinland-Pfalz

De omgeving is sterk heuvelachtig en bestaat voor circa de helft uit bos. Bij Prüm ligt een TOTSO, waarna de B51 op de A60 invoegt. De weg verloopt tussen Prüm en Bitburg over de rustige A60, waarna bij de aansluiting Bitburg de B51 in zuidelijke richting afslaat. De weg verloopt hier over een hoogwaardig enkelbaans tracé met een ongelijkvloerse bypass langs Bitburg. Zuidelijker is ongeveer de helft van de aansluitingen ongelijkvloers. De weg loopt hier dicht langs de grens met Luxemburg en daalt af naar het Moseltal (Moezeldal) bij Trier. Hier kruist men de A64, de snelweg van Luxembourg naar de Duitse A1. De B51 loopt vervolgens als stadsweg door het westen van Trier, over de westoever van de Mosel. Aan de zuidkant van de stad steekt de weg de Mosel over en kruist deze de B49. Over de oostoever van de Mosel loopt de weg naar Konz om het toeristische Saardal naar het zuiden te volgen. De weg loopt ongelijkvloers door Saarburg, slaat af, en loopt door het steile Saardal naar het zuiden.

Saarland

De omgeving Mettlach is sterk bebost en men kan via een zijweg de beroemde Saarschleife bereiken: een bijzondere meander van de rivier de Saar om een heuvelrug. Bij Merzig voegt de B51 in op de A8 richting Saarbrücken. Een kilometer of 15 zuidelijker, bij Dillingen, slaat de B51 af en loopt deze door het centrum van Dillingen, terwijl men de rivier de Saar weer oversteekt. Hierna kruist men de A8 nogmaals en loopt de B51 als stadsweg door een industriële regio langs de Saar door plaatsen als Saarlouis en Völklingen. Zware industrie is vanaf de B51 duidelijk zichtbaar. De weg loopt op de andere oever van de Saar parallel aan de A620 en gaat door de grote stad Saarbrücken. De stad Saarbrücken telt 175.000 inwoners. Binnen de agglomeratie bedient de A620 met zijn vele aansluitingen het doorgaande verkeer terwijl de B51 door het centrum van de stad loopt. Men kruist er onder andere de B40 en B41. Men kruist het einde van de A620, vlak voor het Dreieck Saarlouis, waarna de B51 onder de A6 door gaat. Het laatste deel van de route loopt parallel aan de rivier de Saar en de Franse grens naar het zuiden, door een verstedelijkte regio. Aan de Franse kant van de rivier loopt de parallelle N61, die meer geschikt is voor doorgaand verkeer. Bij Rilchingen-Hanweiler volgt de grens met Frankrijk, waarna men direct in de stad Sarreguemines uitkomt.

Geschiedenis

De geschiedenis van de B51 is divers en gaat ver terug. Tussen 1809 en 1813 werd het noordelijkste deel tussen Bremen en Münster door de troepen van Napoleon aangelegd. Delen van de route tussen Osnabrück en Bad Iburg en tussen Münster en Telgte stammen uit de 18e eeuw en zijn in de Napoleonsbaan geïntegreerd. Tussen 1838 en 1842 werd de weg tussen Haltern en Bochum aangelegd, via Recklinghausen. Het deel tussen Remscheid en Köln is reeds in 1775 opengesteld. Tussen 1826 en 1841 werd het deel tussen Köln en Trier aangelegd, door de Eifel.

Delen van de weg zijn door autobahnbouw overbodig geworden en zijn komen te vervallen. Dit is het geval rond Osnabrück, waar het verkeer de A33 en A30 moet nemen, en tussen Münster en Remscheid, waar het verkeer de A43 of de A1 moet nemen. Tussen Remscheid en Köln is de A1 een betere optie, maar de B51 bestaat hier nog wel. Ook zuidelijk van Köln tot aan Blankenheim loopt de A1 parallel en heeft de B51 alleen een lokale functie.

De B51 als rondweg van Münster ging al eind jaren '30 in aanbouw, maar de werkzaamheden werden vanwege de Tweede Wereldoorlog gestaakt. De bouw werd in 1954 hervat en in 1962 was de rondweg van Münster gereed, tussen de Weseler Straße en de Warendorfer Straße. Rond Münster is de B51 later gedeeltelijk autobahnähnlich uitgebouwd rond de zuid- en oostkant van de stad. De aanleg ervan begon begin jaren '90 en het eerste deel werd in 1994 opengesteld voor het verkeer. In 2001 opende de tweede fase tot de Albersloher Weg.

Het belangrijkste deel van de B51 als hoofdschakel in het wegennet ligt in de Eifel; met name tussen Blankenheim en Prüm en in wat mindere mate tussen Bitburg en Trier. De route tussen Trier en Merzig is voornamelijk toeristisch van aard; doorgaand verkeer kan beter de A1 naar Saarbrücken nemen. Het deel door de verstedelijke regio Saarland verloopt vrijwel continu door bebouwd gebied en doorgaand verkeer wint veel tijd door de A8 en de A620 te volgen. Op 13 december 2013 opende de rondweg van Besseringen in Saarland. De aanleg van de 3,6 kilometer lange rondweg duurde 2,5 jaar en kostte € 27,2 miljoen.[1]

Rond het stadsdeel Könen van Konz, net ten zuiden van Trier, is tussen februari 2012 en augustus 2017 een westelijke rondweg aangelegd.[2] De rondweg opende op 23 augustus 2017 voor het verkeer.[3] Het project kostte € 24 miljoen. Op 11 september 2018 opende een korte verlegging van de B51 bij het dorp Hohensonne, tussen Bitburg en Trier.[4][5]

Een belangrijk project was de omlegging van de B51 rond Belm, net buiten Osnabrück. De B51 is hier omgelegd ten westen van Belm over een nieuw tracé met 2x2 / 2+1 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Tevens is daarbij de A33 twee kilometer verlengd.[6][7] De voorbereidende werkzaamheden aan de B51 rond Belm begonnen in februari 2013, het officiële bouwbegin volgde op 17 juni 2013.[8] De rondweg is op 7 augustus 2019 geopend voor het verkeer[9][10] na bijna 7 jaar bouwtijd.

Toekomst

Blankenheim - Trier

De bouw van de A1 tussen Blankenheim en Daun is er één van de lange adem, waardoor de B51 hier voorlopig nog het doorgaande verkeer zal verwerken. Wanneer de A1 voltooid is zal het doorgaande belang van de B51 in dit gebied wat afnemen hoewel de weg van belang blijft voor de ontsluiting van de westelijke Eifel. Er gaan stemmen op om het deel tussen Bitburg en Trier onder de LKW-maut te brengen of zelfs af te sluiten voor vrachtverkeer. Richting Trier gaat de route via snelwegen over de A60 en de A1 via Wittlich, wat voor vrachtverkeer niet zo interessant is vanwege de langere reistijd ten opzichte van de B51.

Trier

Er zijn plannen voor een westelijke bypass van Trier, tussen de A64 en Konz, zodat doorgaand verkeer niet meer door Trier hoeft. In 2005 is het tracébesluit vernietigd door de rechtbank in Koblenz, waardoor een bouw op korte termijn niet waarschijnlijk is.

Bremen - Osnabrück

Er zijn plannen om tussen Bremen en Osnabrück enkele rondwegen te bouwen.

Münster

Op 22 juni 2015 begonnen werkzaamheden om het autobahnähnliche deel van de B51 in Münster 2,6 kilometer te verlengen. Dit kost € 49 miljoen.[11]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 11.000 voertuigen bij het begin in Stuhr, wat zuidwaarts afbouwt, met name na Twistringen, waar 3.900 voertuigen rijden. De bypass van Ostercappeln telt 9.000 voertuigen, oplopend naar 15.800 voertuigen voor Osnabrück. Ten zuiden van Osnabrück rijden 29.900 voertuigen per etmaal, dalend naar 5.800 voertuigen op het rustigste deel tussen Osnabrück en Münster. Het snelwegdeel door Münster is drukker, met maximaal 45.600 voertuigen voor het Kreuz Münster-Süd.

Bij Remscheid is de weg behoorlijk druk voor een onderliggende schakel, wat te wijten is aan de hoge bevolkingsdichtheid in de regio. Hier rijden maximaal 13.000 voertuigen per etmaal. In Köln rijden 26.500 voertuigen per etmaal, maar details over het tracé door het centrum van Köln zijn niet bekend.

Dagelijks rijden 12.000 voertuigen langs Bad Münstereifel, met 9.400 tot 16.200 voertuigen tussen Blankenheim en Prüm. Ter hoogte van Bitburg rijden maximaal 20.900 voertuigen, wat vrij stabiel blijft tot aan Trier. Door Trier rijden 27.800 voertuigen per etmaal, dalend naar 3.400 voertuigen ten zuiden van Saarburg. De route door Dillingen verwerkt 21.600 voertuigen, maar exacte intensiteiten van het deel door Saarbrücken zijn niet bekend. Ten zuiden van Saarbrücken rijden 21.000 voertuigen, dalend naar 8.500 voertuigen op de grens met Frankrijk.

Referenties

Autobahnen en Bundesstraßen in Niedersachsen

Autobahnen: A1A2A7A26A27A28A29A30A31A33A37A38A39A250A261A280A293A352A391A392A395

Bundesstraßen: B1B3B4B6B27B51B61B62B64B65B68B69B70B71B72B73B74B75B79B80B82B83B188B191B195B209B210B211B212B213B214B215B216B217B218B238B239B240B241B242B243B244B247B248B322B401B402B403B404B408B436B437B438B439B440B441B442B443B444B445B446B461B475B482B493B494B495B496B497B498B522

Knooppunten: AD Ahlhorner HeideBad Harzburger DreieckAK Braunschweig-NordAK Braunschweig-SüdAD Braunschweig-SüdwestBremer KreuzBuchholzer DreieckAD BundeAD DelmenhorstAD DrammetalAK Hannover-BuchholzAK Hannover/KirchhorstAD Hannover-NordAK Hannover-OstAD Hannover-SüdAD Hannover-WestHorster DreieckAK KehdingenAD LeerMaschener KreuzAK Oldenburg-NordAK Oldenburg-OstAD Oldenburg-WestAK ÖlperAK Osnabrück-SüdAD SalzgitterAK SchüttorfSeelhorster KreuzAD StuhrAD VienenburgAD WalsrodeWilhelmshavener KreuzAK Wolfsburg/Königslutter

Autobahnen en Bundesstraßen in Nordrhein-Westfalen

Autobahnen: A1A2A3A4A30A31A33A40A42A43A44A45A46A52A57A59A61A445A448A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565

Bundesstraßen: B1B7B8B9B42B51B54B55B56B57B58B59B61B62B63B64B65B66B67B68B70B83B219B220B221B223B224B225B226B227B228B229B231B233B234B235B236B237B238B239B241B251B252B256B258B264B265B266B288B326B399B473B474B475B476B477B478B480B481B482B483B484B499B504B506B507B509B510B511B513B514B515B516B517B525B528B611

Knooppunten: AK AachenAK Bad OeynhausenAK BielefeldAK BliesheimAK BochumAD Bochum-WestAK Bochum/WittenAK Bonn-NordAD Bonn-NordostAK Bonn-OstAK Bonn/SiegburgAD BottropAK BreitscheidAD BreitscheidAK Castrop-Rauxel-OstAK Dortmund-NWAK Dortmund/UnnaAK Dortmund-WestAK Dortmund/WittenAK DuisburgAK Duisburg-NordAK Duisburg-SüdAK Düsseldorf-NordAD Düsseldorf-SüdAD ErfttalAD Essen-OstAK HagenAK HerneAK HildenAK HolzAK JackerathAK KaarstAK KaiserbergKamener KreuzAK Kamp-LintfortAK KerpenAK Köln-GrembergAD Köln-HeumarAK Köln-NordAK Köln-OstAK Köln-SüdAK Köln-WestAK LangenfeldAK LeverkusenAK Leverkusen-WestAD LöhneAK Lotte/OsnabrückAK Marl-NordAK MeckenheimAK MeerbuschAK MoersAK MönchengladbachAK Mönchengladbach-WanloAK Monheim-SüdAK Münster-SüdAK NeersenAK Neuss-SüdAD Neuss-WestAK OberhausenAK Oberhausen-WestAK Olpe-SüdAD PorzAK Ratingen-OstAK RecklinghausenAD Sankt Augustin-WestSonnborner KreuzAD Velbert-NordAK WerlWesthofener KreuzAK Wünnenberg/HaarenAK Wuppertal-Nord

Autobahnen en Bundesstraßen in Rheinland-Pfalz

Autobahnen: A1A3A6A8A48A60A61A62A63A64A65A571A573A602A643A650

Bundesstrassen: B8B9B10B35B37B38B39B41B42B47B48B49B50B51B53B54B62B255B256B257B258B259B260B261B262B266B267B268B269B270B271B272B274B327B407B410B411B412B413B414B416B417B418B419B420B421B422B423B424B427B428

Knooppunten: AK AlzeyAD Bad Neuenahr-AhrweilerAD DernbachAK FrankenthalAD KaiserslauternAK KoblenzAK Landstuhl-WestAK LudwigshafenAD Ludwigshafen-SüdAD MainzAK Mainz-SüdAK MutterstadtAD MoseltalAD NahetalOggersheimer KreuzAD SinzigAD VulkaneifelAK WittlichAK Wörth

Autobahnen en Bundesstraßen in Saarland

Autobahnen: A1A6A8A62A620A623

Bundesstrassen: B10B40B41B51B268B269B405B406B407B419B420B423

Knooppunten: AD FriedrichsthalAK NeunkirchenAD NonnweilerAD SaarbrückenAK SaarbrückenAD Saarlouis