Bahrain

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Bahrain.svg
البحرين - Baḥrayn
Bahrain.png
Hoofdstad Manama
Oppervlakte 750 km²
Inwonertal 1.425.000
Lengte wegennet 2.768 km
Lengte snelwegennet 80 km
Eerste snelweg 1986
Benaming snelweg motorway
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode BRN

Bahrain (Arabisch: al-Baḥrayn) is een ministaat in Azië, gelegen in de Perzische Golf. Het land telt circa 1,4 miljoen inwoners op 750 km². De hoofdstad is Manama.

Inleiding

De King Fahd Causeway vanaf de kant van Bahrain.

Geografie

Bahrain is een eilandnatie in de Perzische Golf, voor de kust van Saudi-Arabië en niet ver van Qatar. Het land bestaat uit één hoofdeiland en diverse kleinere eilanden, die veelal opgespoten zijn. Het land is vlak en bestaat uit een zandwoestijn. De landoppervlak is in de loop der jaren met circa 100 km² door landwinning. Het hoogste punt is de 134 meter hoge heuvel Jabal ad Dukhan. De noordelijke helft van Bahrain is sterk verstedelijkt, het zuidelijk deel bestaat uit woestijn.

Het land heeft een droog en heet klimaat, de gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 20°C in januari tot 38°C in juli. De neerslag bedraagt slechts 70 mm per jaar, wat bijna allemaal in de periode van december tot april valt. Zandstormen zijn het voornaamste natuurgevaar.

Demografie

Pas in de jaren '40 overschreed Bahrain de grens van 100.000 inwoners, maar de grootste groeiperiode was 2000-2010, toen het inwonertal van 638.000 naar 1.262.000 groeide. Minder dan de helft van de inwoners van Bahrain hebben de Bahrainse nationaliteit. Bahrain is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld, en het meest dichtbevolkte land dat geen stadsstaat is. De hoofdstad Manama zelf is niet zo groot met 160.000 inwoners, maar vrijwel de volledige bevolking woont in en rond Manama. Er zijn geen officiële cijfers van etniciteiten, maar sjiieten vormen een meerderheid van de bevolking.

Economie

De economie van Bahrain is sterk gebaseerd op olie en gas, dat 70% van het BBP uitmaakt. Er is ook enige maakindustrie, met name aluminium en textiel. De economie van Bahrain wordt beschouwd als de meest open economie van het Midden-Oosten. De Bahrainse dinar is één van de hoogst gewaardeerde valuta ter wereld. Men poogt de economie diverser te maken, en niet alleen afhankelijk van olie en gas te laten zijn. Bahrain wordt hierin als succesvol beschouwd. De financiële sector in Bahrain is omvangrijk. Omdat vrijwel geen enkel deel van het land gecultiveerd is moet het land het grootste deel van zijn voedsel importeren. Bahrain geldt als één van de meest ontwikkelde landen in de regio, maar het BBP per inwoner is lager dan Koeweit, Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten.

Geschiedenis

Bahrain heeft van oudsher onder Arabisch bestuur gestaan, maar werd in 1521 door de Portugezen gekoloniseerd. De Portugezen werden in 1602 door de Perzen verdreven. In 1783 kwam het weer onder bestuur te staan van Arabische clans. Het land staat sindsdien onder bestuur van het Huis van Khalifa. Eind 19e eeuw werd Bahrain een Brits protectoraat. In 1971 verklaarde Bahrain zich onafhankelijk. Het werd oorspronkelijk bestuurd als een emiraat, maar veranderde in 2002 naar een koninkrijk. Alhoewel het land in meerderheid sjiitisch is, is het Huis van Khalifa soennitisch, wat tot spanningen leidt.

Wegennet

Het wegennet van Bahrain is vooral stedelijk van karakter, met diverse snelwegen in en rond Manama. Een zeer belangrijk infrastructureel bouwwerk is de King Fahd Causeway, een 25 kilometer lange verbinding tussen Manama en Dhahran in Saudi-Arabië. Een soortgelijke, nog langere verbinding, is gepland naar buurland Qatar. Een dergelijke verbinding zou bijna 45 kilometer lang zijn. In 1968 ging het land over van links naar rechts rijden.

In Bahrain is 80 kilometer autosnelweg, verdeeld over drie snelwegen die allen ongeveer even lang zijn. De King Fahd Causeway en de Sheik Isa Bin Salman Highway is een 28 kilometer lange oost-westsnelweg vanaf het centrum van Manama naar de grens met Saudi-Arabië, die halverwege de causeway op kunstmatige eilanden ligt. De De Sheik Kalifa Bin Salman Highway is een noord-zuidsnelweg over de westkant van Bahrain, en de King Hamad Highway is een snelweg over het zuidoosten van het eiland. Het wegennet van Manama bestaat voornamelijk uit boulevards met verkeerslichten, in vergelijking met andere steden aan de Perzische Golf, zoals Dubai of Kuwait City, heeft Manama niet zoveel ongelijkvloerse wegen. Files komen veel voor omdat al het verkeer rond het centrum van Manama samenkomt op wegen met verkeerslichten. SPUI-aansluitingen komen relatief veel voor. Ook rotondes zijn geen zeldzaamheid.

Flag of Bahrain.svg Autosnelwegen in Bahrain Flag of Bahrain.svg

Eastern ArterialSheikh Isa Bin Salman HighwaySheikh Khalifa Bin Salman HighwayKing Hamad HighwayKing Fahd Causeway


Wegnummering

Er is geen duidelijk systeem van wegnummering in Bahrain. De wegnummers lijken willekeurig toegekend, en sommige snelwegen hebben helemaal geen wegnummer. De wegnummers zijn vooral tweecijferig, met enkele driecijferige nummers.[1]

Bewegwijzering

Op autosnelwegen worden blauwe wegwijzers met witte letters gebruikt, in het Arabisch en Brits Engels.[2] Op niet-snelwegen worden groene wegwijzers met witte letters gebruikt.[3] Het snelwegsymbool wordt ook in Bahrain gebruikt.[4] Handwegwijzers zijn in Britse stijl.[5][6] Er wordt niet naar buitenlandse steden verwezen, enkel naar Saudi-Arabië.[7]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea