Bergnäsbrug

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 14 jan 2017 om 17:07 (Chris heeft pagina Bergnäsbron hernoemd naar Bergnäsbrug)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bergnäsbron
Blank.png
Bergnasbron.jpg
Overspant Lule älv
Rijstroken 1x2
Totale lengte 896,5 meter
Hoofdoverspanning ~83 meter
Hoogte brugdek 7,3 meter
Openstelling 1954
Verkeersintensiteit 14.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Bergnäsbrug is een meervoudige boogbrug in Zweden, gelegen in Luleå in Norrbotten. De brug overspant de Lule älv.

Kenmerken

De Bergnäsbrug is een combinatie van een meervoudige boogbrug en een basculebrug. De totale brug is 896,5 meter lang, met 7 boogoverspanningen van circa 83 meter lengte. De basculebrug bevindt zich tussen de zesde en zevende boog vanaf het westen gezien. De brug is in gesloten toestand 7,3 meter hoog en overspant de Lule älv bij het centrum van de noordelijke stad Luleå. De brug telt 1x2 rijstroken met fiets/voetpaden en verwerkt lokaal verkeer met een bestemming of herkomst in het centrum van Luleå.

Geschiedenis

De brug is begin jaren '50 aangelegd en verving een veerdienst die sinds 1901 als stoomboot passagiers overzette. De brug opende in 1954 voor het verkeer en maakte groei op de westoever van de Lule älv mogelijk. Het was niet de eerste brug bij Luleå, in 1941 opende de Gamla Gäddviksbron waarover de E4 enige tijd liep. De Bergnäsbrug was bij openstelling de langste brug van Zweden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 14.300 voertuigen over de brug, die daarmee redelijk intensief bereden wordt.

Referenties