Bermbeveiliging

Terminologie bermen (bron: ROA 2019)

Definitie

Bermbeveiliging betreft de maatregelen en middelen die worden getroffen, gericht op een zo veilig mogelijke zone langs de rijbaan. Tot de bermbeveiliging behoren ook constructies die obstakels beveiligen, doordat ze fysieke geleiding bieden voor voertuigen die uit de koers zijn geraakt.


Toelichting

Er zijn verschillende constructies ten behoeve van bermbeveiliging. Het betreft onder andere:

  • Geleiderail - dubbelzijdig of enkelzijdig uitgebouwde constructie. Enkelzijdig uitgebouwde constructies worden uitsluitend in zijbermen gebruikt. De planken worden afhankelijk van de rijrichting op elkaar gemonteerd, zodanig dat bij een aanrijding de planken zich niet in het voertuig spietsen.
  • Barrier - Betonnen of stalen constructie met een bepaald profiel. Er zijn naast permanente constructies ook varianten voor tijdelijk gebruik, bijvoorbeeld de RWS-barrier of de Vecu-sec.
  • RIMOB - rimpelbuis-obstakelbeveiliger. Een constructie, samengesteld uit geleiderailelementen en buizen, die onder belasting in lengterichting worden samengedrukt.
  • Buffertonnen - Beveiliging van een obstakel door plaatsing van kunststof vaten gevuld met zand. In Nederland in onbruik geraakt door de introductie van de RIMOB.
  • VeVa - Verrijdbare Vangrail oftewel een verplaatsbare geleiderail. Meest gebruikt bij tunnels om verkeer naar de rijbaan voor tegenverkeer te geleiden. De VeVa wordt op wielen verplaatst.
  • LuKuVa - Variant van een verplaatsbare geleiderail. Wordt niet op wielen verplaatst, maar middels een luchtkussen.