Biewerbachtalbrücke

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 2 dec 2017 om 19:59 (→‎Toekomst)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Biewerbachtalbrücke
BAB64.png
Blank.png
Overspant Biewerbachtal
Rijstroken 2x1
Totale lengte ~475 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 91 meter
Openstelling 1981
Verkeersintensiteit 23.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Biewerbachtalbrücke is een Talbrücke in Duitsland, gelegen nabij Trier in Rheinland-Pfalz. Het viaduct overspant de Biewerbachtal, over het viaduct loopt de A64.

Kenmerken

Er zijn weinig exacte gegevens van de Biewerbachtalbrücke bekend. Het viaduct is circa 475 meter lang en het brugdek ligt maximaal 91 meter boven het dal. Het viaduct is ter breedte van één rijbaan van een Autobahn, met 1 rijstrook per richting. Ten westen en oosten van het viaduct liggen 2x2 rijstroken. De A64 van Trier naar Luxembourg loopt er overheen.

Geschiedenis

Het viaduct is in 1981 opengesteld, tegelijkertijd met de A64 rond Trier. Vanwege de lage verkeersintensiteiten is destijds besloten om eerst slechts één viaduct aan te leggen.

Toekomst

Met 20.000 voertuigen op het viaduct is de maximale capaciteit bijna bereikt. In 2012 is de A64 al ten oosten van het viaduct over 1,5 kilometer naar 2x2 rijstroken verbreed, zodat de Biewerbachtalbrücke een flessenhals is geworden. Er waren plannen om in 2017 te starten met de bouw van een tweede brug,[1] bij de bouw van de brug is reeds rekening gehouden met de bouw van een tweede overspanning, waarvoor voorbereidingen waren getroffen in de vorm van funderingen voor een tweede serie brugpijlers en landhoofden. Deze elementen bleken echter te zwak ontworpen en voldoen niet aan hedendaagse ontwerpeisen, zodat deze voorbereidingen uit de jaren '70 nutteloos bleken en een nieuw brugontwerp noodzakelijk is.[2]

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 23.600 voertuigen over het viaduct, waaronder 2.800 vrachtwagens.

Referenties