Blue Ridge Parkway

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 16 dec 2013 om 18:28 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Blue Ridge Parkway''' is een parkway en toeristenweg in de Verenigde Staten. De 755 kilometer lange route loopt door de staten Virginia en North...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Blue Ridge Parkway is een parkway en toeristenweg in de Verenigde Staten. De 755 kilometer lange route loopt door de staten Virginia en North Carolina, vanaf Cherokee tot Waynesboro. De weg verbindt het Great Smoky Mountains National Park met het Shenandoah National Park.

Routebeschrijving

North Carolina

De weg begint nabij Cherokee op de US 441 in North Carolina. De weg verloopt eerst oostwaarts door de Great Smoky Mountains en volgt de bergrug van de Blue Ridge. Het is een bochtige tweestrooks weg. De weg loopt langs de zuid- en oostkant van de stad Asheville, maar heeft maar beperkt aansluitingen naar andere wegen. De weg kruist bijvoorbeeld de Interstate 26 en Interstate 40, maar heeft er geen aansluitingen mee.

Ten noorden van Asheville loopt de weg behoorlijk hoog over de Blue Ridge, deels op meer dan 1.700 meter hoogte. Er is een zijweg naar de 2.037 meter hoge Mount Mitchell, de hoogste berg van het oosten van de Verenigde Staten. De gehele route door North Carolina voert door bergachtig terrein over tal van bergkammen. In de regio lopen diverse andere wegen, die echter ook vrij bochtig zijn, maar het meeste doorgaande verkeer verwerken.

Virginia

Ten zuiden van Galax komt de Blue Ridge Parkway de staat Virginia binnen. De weg kruist de Interstate 77 bij Fancy Gap, maar heeft er geen aansluiting mee. De weg loopt daarna meer over een hoogvlakte, maar soms wel aan de rand ervan. De weg loopt dan langs de zuidkant van de stad Roanoke. Men kruist daarna de James River, waarna de weg weer stijgt naar circa 1.000 meter hoogte. De weg eindigt op Rockfish Gap bij Waynesboro, nabij de Interstate 64. De Skyline Drive gaat dan verder noordwaarts.

Kenmerken

De Blue Ridge Parkway ligt grotendeels solitair van het overige wegennet, en biedt maar op een beperkt aantal punten toegang tot de weg. De weg verloopt langs de steden Asheville en Roanoke, maar ontsluit deze steden niet, men ziet er vanaf de Blue Ridge Parkway weinig van. De weg verloopt veel over bergkammen en langs steile hellingen, waardoor de weg erg bochtig is.

De weg is technisch gezien geen National Park, maar is wel het meestbezochte deel van het National Park System in de Verenigde Staten. Op talloze plekken zijn korte tunnels aangelegd om ecologische verbindingen mogelijk te maken. De Blue Ridge Parkway is één van de zeer weinige wegen in de Verenigde Staten met ecoducten.

De maximumsnelheid is nergens hoger dan 45 mph. Tankstations en restaurants zijn niet langs de parkway te vinden, daarvoor moet men bij één van de plaatsen onderweg afslaan. Delen van de Blue Ridge Parkway zijn vaak in de winter afgesloten vanwege extreme sneeuwval of reparaties in het laagseizoen. De Blue Ridge Parkway is tolvrij.

Geschiedenis

De weg is als toeristenweg vanaf de jaren '30 ontwikkeld, in eerste instantie als de Appalachian Scenic Highway. De aanleg begon in 1935 in North Carolina. In 1936 werd het een onderdeel van de National Park Service. De aanleg van de weg duurde in totaal 52 jaar en kwam in 1987 gereed met de openstelling van het Linn Cove Viaduct in North Carolina.

Zie ook

Externe links

Referenties