Borskiy Bridge

Борский мост

Второй Борский мост

R159 RUS.svg
Borskiy Bridge.jpg
Overspant Volga
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.608 meter
Hoofdoverspanning 161 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1965 / 2017
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Borskiy Bridge (Russisch: Борский мост) is een set van drie bruggen in Rusland, gelegen over de Volga bij de stad Nizhny Novgorod. Het betreft een vakwerkbrug voor spoorverkeer, een dubbeldeks vakwerkbrug voor spoor en weg en een boogbrug voor wegverkeer. De bruggen zijn onderdeel van de R159.

Kenmerken

De Borskiy Bridge zijn drie bruggen naast elkaar.

Borskiy Bridge (spoorbrug)

De meest westelijke brug is een spoorbrug, dit is een stalen vakwerkbrug over de Volga en een betonnen boogbrug met hooggelegen dek over de noordelijke uiterwaarden. Deze brug is circa 1.125 meter lang en heeft twee overspanningen van circa 158 meter. Daarnaast zijn er twee kleinere vakwerkoverspanningen van circa 50 meter. De noordelijke aanbrug bestaat uit 12 boogoverspanningen van circa 55 meter lengte. Deze brug is enkelsporig.

Borskiy Bridge (spoor/wegbrug)

De middelste brug is een dubbeldeks vakwerkbrug met vrijwel dezelfde dimensies als de westelijke spoorbrug. De vakwerkconstructie is wel afwijkend, in plaats van twee aparte constructies zoals op de westelijke spoorbrug is het hier één grote constructie. Daarnaast zijn er geen kleinere vakwerkoverspanningen boven het brugdek zoals op de spoorbrug. De noordelijke aanbruggen zijn wel vergelijkbare boogbruggen.

Deze brug is dubbeldeks en de brug is daardoor hoger dan de westelijke spoorbrug. De wegbrug is daardoor ook langer, namelijk circa 1.585 meter. Het brugdek van de weg ligt boven dat van de spoorlijn. Het brugdek is 7 meter breed met twee rijstroken van de R159 richting Nizhny Novgorod.

Tweede Borskiy Bridge

De oostelijke brug wordt de tweede Borskiy Bridge genoemd, alhoewel het feitelijk de derde brug is. Dit is een dubbele boogbrug met twee overspanningen van 161 meter. De totale lengte bedraagt 1.451 meter. Deze brug heeft aan de zuidzijde wat langere aanbruggen op land dan de spoorbruggen. De noordelijke aanbruggen zijn liggerbruggen met dezelfde lengte als de boogbruggen van de spoorbruggen. Over de brug gaat het verkeer van de R159 richting noorden.

Geschiedenis

De Borskiy Bridge was de eerste en vooralsnog enige Volga-kruising bij Nizhny Novgorod. Tussen 1932 en 1935 werd de eerste spoorbrug gebouwd. Dit was een enkelsporige brug die al relatief snel een knelpunt vormde, daarnaast nam de vraag toe naar een wegbrug. In 1965 opende de dubbeldeks brug voor het verkeer, waarmee er voor het eerst geen veerdienst nodig was om de Volga bij Nizhny Novgorod over te steken.

Vanwege het toegenomen verkeer, mede door grootschalige woonwijken ten noorden van de Volga, werd de brug een knelpunt. In 2012 werd de bouw van een tweede wegbrug goedgekeurd. De bouw begon in oktober 2013. In juni 2015 werd de eerste boogoverspanning geïnstalleerd, in november dat jaar volgde de tweede. De brug is uiteindelijk op 31 juli 2017 opengesteld voor het verkeer.[1]

Zie ook

Referenties