Botswana

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 3 mei 2014 om 13:37
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Botswana.svg
Botswana
Botswana.png
Hoofdstad Gaborone
Oppervlakte 581.730 km²
Inwonertal 2.156.000
Lengte wegennet 5.620 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode BW

Botswana is een ingesloten land in het zuiden van Afrika. Het land telt 2 miljoen inwoners en is circa 15 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Gaborone.

Inleiding

Botswana ligt in het binnenland van zuidelijk Afrika en ligt niet aan zee. Het land grenst in het westen aan Namibië, in het noorden een zeer kort stukje aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het zuiden aan Zuid-Afrika. De hoofdstad Gaborone ligt in het zuiden van het land, aan de grens met Zuid-Afrika. Botswana meet maximaal 960 kilometer van oost naar west en 950 kilometer van noord naar zuid. Het land ligt op een vrij vlakke hoogvlakte, het hoogste punt zijn de Tsodo Hills op 1.489 meter. Het grootste deel van Botswana is een woestijn, met uitzondering van een strook in het zuidoosten en in het uiterste noorden. Naast Gaborone zijn er nog een paar andere grotere plaatsen, zoals Serowe en Francistown.

Botswana is het 4e welvarendste land van Afrika, en geldt als één van de meest stabiele landen op het continent. Het land is het minst corrupte land van Afrika en scoort daarin beter dan veel Europese landen. Het land heeft een inkomen van circa $ 14.000 per inwoner, een sterk contrast met noordelijker gelegen landen, waar dit vaak maar $ 1.500 of lager is. De officiële taal van Botswana is het Engels, maar ook de taal Setswana wordt wijdverbreid gesproken.

Wegennet

Vanwege de lage bevolkingsdichtheid is het wegennet erg dun, maar redelijk goed onderhouden. Het land heeft circa 5.600 kilometer verharde wegen, gerekend naar bevolkingsdichtheid is dit zeer hoog, vergeleken met andere landen in Afrika. Er zijn drie grote hoofdwegen in Botswana, de A1 van Gaborone naar Francistown, de A2 van Gaborone naar Windhoek in Namibië en de A3 van Francistown naar Ghanzi door het noorden van het land. Regionale wegen lopen voornamelijk in het oosten van het land, behalve de A2 zijn er vrijwel geen wegen door de Kalahari-woestijn. Er zijng een autosnelwegen in Botswana, maar in Gaborone zijn wel een flink aantal wegen met 2x2 rijstroken uitgevoerd, die vaak met rotondes op elkaar aansluiten. De hoofdwegen zijn degelijk uitgevoerd, met goed asfalt en wegmarkeringen.

De belangrijkste grensovergang met Zuid-Afrika ligt bij Lobatse, even ten zuiden van Gaborone, waar de A1 overgaat in de N4 van Zuid-Afrika richting Johannesburg. Ook bij Gaborone is een grensovergang, evenals ten zuidoosten van Palapye, waar de Zuid-Afrikaanse N11 uit Mokopane op aan sluit. De grensfaciliteiten zijn modern, maar niet erg uitgebreid omdat er niet zo heel veel grensoverschrijdend verkeer is. Met Zimbabwe is er één belangrijke grensovergang, ten noorden van Francistown, waar de A3 overgaat in de Zimbabwaanse A7 richting Bulawayo. Ook deze grensovergang is vrij modern, met grotere faciliteiten. Er is één belangrijke grensovergang met Namibië, waar de A2 overgaat in de B6 naar Windhoek. Ook dit is een moderne grensovergang. Er is tevens een secundaire grensovergang bij Mohembo, een kleine, maar moderne grensovergang. Botswana heeft een grens van 50 meter met Zambia, in de vorm van de rivier de Zambezi. Hier is een veerdienst, die geenzins modern is. Hij sluit aan op de M10 naar Livingstone.

Wegnummering

Sinds de jaren 90 heeft Botswana een wegnummering, bestaande uit A- en B-wegen. De A-wegen vormen het hoofdwegennet, B-wegen zijn secundaire wegen.

Routes

  • A1 (gr. Zuid-Afrika) - Lobatse - Gaborone - Francistown - (gr. Zimbabwe): 650 km
  • A2 Lobatse - Ghanzi - (gr. Namibië): 770 km
  • A3 Francistown - Maun - Ghanzi (A2): 830 km

Bewegwijzering

In Botswana gebruikt men groene wegwijzers met witte tekst, vergelijkbaar met die in het Verenigd Koninkrijk.


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan