Botswana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Botswana.svg
Botswana
Botswana.png
Hoofdstad Gaborone
Oppervlakte 581.730 km²
Inwonertal 2.250.000
Lengte wegennet 5.620 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode BW

Botswana, formeel de Republiek Botswana (Tswana: Lefatshe la Botswana) is een binnenstaat in het zuiden van Afrika. Het land telt 2 miljoen inwoners en is circa 15 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Gaborone.

Inleiding

Geografie

Botswana ligt in het binnenland van zuidelijk Afrika en ligt niet aan zee. Het land grenst in het westen aan Namibië, in het noorden een zeer kort stukje aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het zuiden aan Zuid-Afrika. De hoofdstad Gaborone ligt in het zuiden van het land, aan de grens met Zuid-Afrika. Botswana meet maximaal 960 kilometer van oost naar west en 950 kilometer van noord naar zuid. Het land ligt op een vrij vlakke hoogvlakte, het hoogste punt zijn de Tsodo Hills op 1.489 meter. Het grootste deel van Botswana is een woestijn, de Kalahari Desert, met uitzondering van een strook in het zuidoosten en in het uiterste noorden. Bijzonder is de Okavango Delta in het noordwesten van het land.

Botswana is een droog land, met maar een kort regenseizoen. Vanwege de hoge ligging heeft het een subtropisch klimaat. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Gaborone varieert van 23 °C in de winter tot 33 °C in de zomer. In de winter kan het soms vriezen maar sneeuw is extreem uitzonderlijk omdat er in de winter bijna nooit neerslag valt.

Demografie

Botswana is een groot land maar heeft slechts 2 miljoen inwoners, een gevolg is een zeer lage bevolkingsdichtheid. Botswana is relatief verstedelijkt, de grootste stad Gaborone telt 227.000 inwoners, daarnaast telt Francistown 100.000 inwoners. Er zijn 16 plaatsen met meer dan 20.000 inwoners. In tegenstelling tot andere delen van Afrika is het platteland dunbevolkt.

De grootste etnische groep is de Tswana, waar het land naar vernoemd is. Zij maken circa 80% van de bevolking uit. De officiële talen van Botswana zijn het Engels en Tswana. Het Engels is de koloniale taal en een groot deel van de geschreven communicatie in het land is in het Engels. Tswana is de spreektaal maar wordt weinig geschreven.

Economie

Botswana heeft zich in de tweede helft van de 20e eeuw ontwikkeld van één van de armste landen van de wereld tot één van de rijkste van Afrika, met een BBP per inwoner van $ 19.000. De levensstandaard in het land is één van de hoogste van Afrika. Het land heeft een stabiele democratische regering, een ontwikkelde bancaire sector en een goed rechtssysteem, waardoor er veel investeringen vanuit het buitenland zijn. De meeste investeringen zijn in de mijnbouw, dit is ook het voornaamste exportproduct van Botswana. De hoge opbrengsten uit de mijnbouw en kleine bevolking zorgen ervoor dat Botswana een relatief hoog welvaartsniveau heeft.

Geschiedenis

Botswana ligt geïsoleerd, de Europese kolonisatie van zuidelijk Afrika vond in eerste instantie in de kustgebieden plaats en dus niet in wat tegenwoordig Botswana is. Midden 19e eeuw kwamen de eerste Afrikanen uit Zuid-Afrika in de grensstreek en werden kerken gebouwd in bijna alle dorpen. Eind 19e eeuw lieten zowel de Britten als Duitsers hun oog op Botswana vallen, waarna de Britten het gebied in 1885 annexeerden om de toegang van Zuid-Afrika vanaf het noorden veilig te stellen. Hiermee ontstond het protectoraat Bechuanaland. Als Brits protectoraat had Bechuanaland enige mate van zelfbestuur. Het gebied werd echter nauwelijks ontwikkeld.

Botswana werd in 1966 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Het was vanaf dat moment één van de armste gebieden van Afrika, met nauwelijks infrastructuur of steden. De nieuwe hoofdstad was Gaborone. Omdat Botswana decennialang een stabiele democratie was kon het land zich ontwikkelen tot een modern land, dat minder corruptie en sociale onrust kende dan veel andere Afrikaanse landen. Ook was het niet betrokken bij de proxy-oorlogen van de Koude Oorlog in die periode.

Wegennet

Vanwege de lage bevolkingsdichtheid is het wegennet erg dun, maar redelijk goed onderhouden. Het land heeft circa 5.600 kilometer verharde wegen, gerekend naar bevolkingsdichtheid is dit zeer hoog, vergeleken met andere landen in Afrika. Er zijn drie grote hoofdwegen in Botswana, de A1 van Gaborone naar Francistown, de A2 van Gaborone naar Windhoek in Namibië en de A3 van Francistown naar Ghanzi door het noorden van het land. Regionale wegen lopen voornamelijk in het oosten van het land, behalve de A2 zijn er vrijwel geen wegen door de Kalahari-woestijn. Er zijn geen autosnelwegen in Botswana, maar in Gaborone zijn wel een flink aantal wegen met 2x2 rijstroken uitgevoerd, die vaak met rotondes op elkaar aansluiten. De hoofdwegen zijn degelijk uitgevoerd, met goed asfalt en wegmarkeringen.

De belangrijkste grensovergang met Zuid-Afrika ligt bij Lobatse, even ten zuiden van Gaborone, waar de A1 overgaat in de N4 van Zuid-Afrika richting Johannesburg. Ook bij Gaborone is een grensovergang, evenals ten zuidoosten van Palapye, waar de Zuid-Afrikaanse N11 uit Mokopane op aan sluit. De grensfaciliteiten zijn modern, maar niet erg uitgebreid omdat er niet zo heel veel grensoverschrijdend verkeer is. Met Zimbabwe is er één belangrijke grensovergang, ten noorden van Francistown, waar de A3 overgaat in de Zimbabwaanse A7 richting Bulawayo. Ook deze grensovergang is vrij modern, met grotere faciliteiten. Er is één belangrijke grensovergang met Namibië, waar de A2 overgaat in de B6 naar Windhoek. Ook dit is een moderne grensovergang. Er is tevens een secundaire grensovergang bij Mohembo, een kleine, maar moderne grensovergang. Botswana heeft een grens van 50 meter met Zambia, in de vorm van de rivier de Zambezi. Hier is een veerdienst, die geenzins modern is. Hij sluit aan op de M10 naar Livingstone.

Wegnummering

Sinds de jaren 90 heeft Botswana een wegnummering, bestaande uit A- en B-wegen. De A-wegen vormen het hoofdwegennet, B-wegen zijn secundaire wegen.

Routes

  • A1 (gr. Zuid-Afrika) - Lobatse - Gaborone - Francistown - (gr. Zimbabwe): 650 km
  • A2 Lobatse - Ghanzi - (gr. Namibië): 770 km
  • A3 Francistown - Maun - Ghanzi (A2): 830 km

Bewegwijzering

In Botswana gebruikt men groene wegwijzers met witte tekst, gebaseerd op de geharmoniseerde bewegwijzering van Zuidelijk Afrika. Meer hierover op de pagina over Zuid-Afrika.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan