Hoofdmenu openen

Busan

Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 18 feb 2018 om 19:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Zicht op Busan.

Busan (Koreaans: 부산) is een grote stad in Zuid-Korea. Het is de tweede stad van het land met 3.528.000 inwoners en een agglomeratie met 8.202.000 inwoners.

Inleiding

Busan ligt in het uiterste zuidoosten van het land, ten oosten van de monding van de Nakdong. De geografie van Busan wordt sterk bepaald door de kustlijn en een aantal bergruggen, waardoor de stad sterk versnipperd is en niet één geheel vormt. Over het algemeen is de stad vrij langwerpig in de noord-zuidrichting en meet daardoor een kilometer of 30. Oost-west beslaat de stad zo'n 20 kilometer op het breedste punt. De haven van Busan geldt als de op vier na grootste ter wereld, en is een belangrijke import en exporthaven van Zuid-Korea. Direct ten westen van Busan ligt de rivierdelta van de Nakdong, die ondanks de grotere vlakkere gebieden, niet verstedelijkt is. Wel ligt hier Gimhae Airport, de luchthaven van Busan. De stad heeft weinig verre voorsteden, waardoor er weinig naar Busan geforenst wordt vanuit de omgeving. Typerend voor de stad zijn de vele grootschalige appartementencomplexen.

Busan ligt ongeveer 45 kilometer ten zuiden van de industriestad Ulsan, 90 kilometer ten zuidoosten van Daegu, 200 kilometer ten oosten van Gwangju, 325 kilometer ten zuidoosten van Seoul en 210 kilometer ten noordwesten van Fukuoka in Japan.

Wegennet

De verkeersstromen in en naar Busan worden sterk beïnvloed door het bergachtige karakter van het gebied. Busan kent diverse tunnels door de bergruggen en bruggen over de rivier de Nakdong en zelfs over delen van de Japanse Zee. De bergruggen zijn vrij hoog, tot zo'n 700 meter hoogte, en te steil voor woningbouw. De stad is dan ook dichtbebouwd, met weinig ruimte voor infrastructuur.

De nationale expressways vanuit andere delen van Zuid-Korea eindigen allemaal aan de rand van Busan. Stedelijke expressways verbinden de verschillende wijken van de stad met het centrum en de nationale Expressways. Naar het westen loopt de Expressway 10, die richting Gwangyang en Gwangju loopt. De Expressway 104 is een korte feeder vanuit de zuidelijke wijken naar de Expressway 10.

In het westen van de stad begint tevens de Expressway 55, die binnendoor naar Daegu loopt. In het noorden van de stad begint de Expressway 1, de oudste snelweg die ook naar Daegu en Seoul loopt. De Expressway 551 verbindt beide snelwegen ten noordwesten van de stad. Vanuit het noordoosten komt de Expressway 65, die naar Ulsan loopt. Deze eindigt aan de oostkant van de stad.

Het stedelijke expressway netwerk bestaat uit de Route 6, een noord-zuidroute die de havens in het zuiden met de Expressway 1 verbindt langs het centrum. De Route 22 verbindt het centrum en de havens van Busan met de Expressway 10. De Route 66 is wellicht de spectaculairste snelweg die grotendeels over bruggen en viaducten loopt en verschillende woonwijken aan de kust met elkaar verbindt in het oosten van de stad. De Route 81 is een korte snelweg die Busan met de regio ten noordoosten van de stad verbindt, tussen de Expressways 1 en 65 in.

Daarnaast zijn er nog een aantal wegen die gedeeltelijk ongelijkvloers zijn. Dit zijn National Highways, of ongenummerde wegen die alleen een naam hebben.

Referenties