Hoofdmenu openen

Chengwan Expressway

(Doorverwezen vanaf Chengmian Expressway)
S1.png
Sichuan S1 map.png
S1
Begin Chengdu
Einde Wanyuan
Lengte 457 km

De Chengwan Expressway (Chinees: 成万高速公路), voluit de Chengdu - Wanyuan Expressway (Chinees: 成都-万源高速公路) is een provinciale expressway in China, gelegen in de provincie Sichuan. De snelweg moet Chengdu met Wanyuan verbinden over een lengte van 457 kilometer.

Inhoud

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de noordzijde van Chengdu op de Ring Expressway en voert met 2x4 rijstroken noordwaarts door vlak gebied, met veel industrie tot Pengzhou. De snelweg verloopt daarna met 2x2 rijstroken langs de steden Shifang en Mianzhu en kruist nabij Mianyang de Jingkun Expressway (G5). De autosnelweg voert dan langs de zuidkant van de stad Mianyang, dit gebied is licht heuvelachtig en men steekt er de rivier de Fujiang over. De snelweg eindigt dan op de Chengyu Ring Expressway (G93).

Geschiedenis

De snelweg is in verschillende fases aangelegd en hernoemd. De oorspronkelijke route was de Chengpeng Expressway, tussen Chengdu en Pengzhou. Later werd dit de Chengmian Expressway, tussen Chengdu en Mianyang. In 2019 werd dit de Chengwan Expressway, tussen Chengdu en Wanyuan. Daarmee is de snelweg steeds verder naar het noordoosten ontwikkeld.

Het zuidelijke deel tussen Chengdu en Pengzhou was oorspronkelijk een aparte snelweg, de Chengpeng Expressway, die op 1 oktober 2004 is opengesteld over een lengte van 21 kilometer. Tussen 2016 en 2018 is het oorspronkelijke deel van de snelweg tussen Chengdu en Pengzhou van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed. De snelweg is daarbij enige tijd buiten gebruik gesteld om de werkzaamheden zo snel mogelijk uit te kunnen voeren. De achtstrooks snelweg heropende op 12 juli 2018 voor het verkeer.[1]

Later is de snelweg verder verlengd naar Mianyang, min of meer parallel aan de oudere Jingkun Expressway. Dit deel opende op 9 mei 2012 voor het verkeer, waarmee de volledige lengte van 109 kilometer bereikt werd. Op 29 december 2014 opende de 34 kilometer lange zuidelijke bypass van de stad Mianyang voor het verkeer.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Chengdu Pengzhou 21 km 01-10-2004
Pengzhou Mianyang 88 km 09-05-2012
Mianyang-West Mianyang-East 34 km 29-12-2014

Toekomst

De snelweg moet uiteindelijk verlengd worden naar de Baomao Expressway (G65) bij Wanyuan in het noordoosten van de provincie Sichuan. Deze route verloopt globaal vanaf Mianyang en Bazhong naar Wanyuan.

Referenties