Hoofdmenu openen

Wegenwiki β

Chengmian Expressway

S1.png
Sichuan S1 map.png
S1
Begin Chengdu
Einde Mianyang
Lengte 109 km

De Chengmian Expressway (Chinees: 成绵复线高速), voluit de Chengdu - Mianyang Expressway (Chinees: 成都-绵阳高速公路) is een provinciale expressway in China, gelegen in de provincie Sichuan. De snelweg verbindt de stad Chengdu met Mianyang, waar de naam vanaf geleid is. De snelweg is 109 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de noordzijde van Chengdu op de Ring Expressway en voert met 2x4 rijstroken noordwaarts door vlak gebied, met veel industrie tot Pengzhou. De snelweg verloopt daarna met 2x2 rijstroken langs de steden Shifang en Mianzhu en eindigt nabij Mianyang op de Jingkun Expressway (G5). De Ximian Expressway (S32) gaat dan verder langs Mianyang en verder naar Xichong.

Geschiedenis

Het zuidelijke deel tussen Chengdu en Pengzhou was oorspronkelijk een aparte snelweg, de Chengpeng Expressway, die op 1 oktober 2004 is opengesteld over een lengte van 21 kilometer. Later is de snelweg verder verlengd naar Mianyang, min of meer parallel aan de oudere Jingkun Expressway. Dit deel opende op 9 mei 2012 voor het verkeer, waarmee de volledige lengte van 109 kilometer bereikt werd.

Tussen 2016 en 2018 is het oorspronkelijke deel van de snelweg tussen Chengdu en Pengzhou van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed. De snelweg is daarbij enige tijd buiten gebruik gesteld om de werkzaamheden zo snel mogelijk uit te kunnen voeren. De achtstrooks snelweg heropende op 12 juli 2018 voor het verkeer.[1]

Referenties