Cuarto Puente sobre el Canal de Panamá

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 27 mrt 2021 om 21:38 (→‎Toekomst)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cuarto Puente

sobre el Canal de Panamá

Blank.png
Blank.png
Overspant Panamakanaal
Rijstroken 2x3
Totale lengte 3.918 meter
Hoofdoverspanning 510 meter
Hoogte brugdek 80 meter
Openstelling 202x
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Cuarto Puente sobre el Canal de Panamá (werknaam) is de vierde brug over het Panamakanaal. Deze in aanbouw zijnde brug in Panama overspant het zuidelijk einde van het Panamakanaal.

Kenmerken

De brug is een tuibrug met lange aanbruggen, wat de totale lengte van de brug tot 3.918 meter brengt. De hoofdbrug is een tuibrug en is in totaal 1.010 meter lang, waarvan de hoofdoverspanning over het kanaal 510 meter bedraagt. De oostelijke aanbrug is 1.373,5 meter lang en de westelijke aanbrug is 1.534,6 meter lang.

De pylonen zijn een omgekeerde Y van 190 meter hoog. De westelijke pyloon krijgt een restaurant en uitzichtspunt onder het brugdek. Het brugdek is 51 meter breed, met 2x3 rijstroken en een lightrailverbinding. Het brugdek ligt 80 meter boven het water, de brug heeft een vrije doorvaarthoogte van 75 meter en een doorvaartwijdte van 350 meter.

De brug overspant feitelijk niet het kanaal zelf, maar een baai die naar het kanaal toe leidt. De brug overspant daarmee zeeniveau en ligt nog ten zuiden van de sluizen van Miraflores. De brug overspant de zee bij het district Balboa, op korte afstand van de Puente de las Américas.

De brug sluit aan op de Corredor Norte, die de noordelijke bypass van Panama vormt.

Geschiedenis

In 1962 opende de eerste brug over het Panamakanaal, de Puente de las Américas. Dit is tevens de drukste brug en is overbelast. In 2004 opende de Puente Centenario als tweede brug over het kanaal, 12 kilometer noordelijker. De bestaande brug bleef echter overbelast door de snelle groei van Panama en voorsteden ten westen van het kanaal. Daarom is besloten een extra brug te bouwen, de vierde over het Panamakanaal en de derde bij de stad Panama.

Toekomst

De gunning van $ 1,5 miljard voor bouw van de brug werd officieel op 5 december 2018 goedgekeurd.[1] De bouw wordt uitgevoerd door een consortium van China Communications Construction Company en China Harbour Engineering Company. De bouw begon op 2 mei 2019[2] maar werd daarna onzeker,[3] in oktober 2019 was nog maar 1% van de werkzaamheden uitgevoerd. In februari 2021 was dit nauwelijks verder gevorderd.[4] Het project omvat in totaal 41,7 kilometer nieuwe wegverbinding die op de brug aansluit.[5] De bouwtijd werd oorspronkelijk geraamd op 4,5 jaar, met een openstelling in juni 2023. Dit is echter niet meer haalbaar.

Referenties