Hoofdmenu openen
DN22.svg
RO DN22.png
DN22
Begin Râmnicu Sărat
Einde Constanţa
Lengte 291 km

De DN22 is een secundaire drumul naţional in Roemenië. De weg vormt zowel een oost-west als noord-zuidverbinding in het zuidoosten van Roemenië. De weg begint in Râmnicu Sărat en loopt via Brăila en Tulcea naar de havenstad Constanţa. De route is 291 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het stadje Râmnicu Sărat aan de DN2, de hoofdweg van Bucureşti naar Suceava. De weg loopt door de vlakten van zuidoost Roemenië en kent een goed wegdek. Men passeert door wat dorpjes en kruist de rivier de Buzău. De weg kent vrij veel lange rechte stukken met een bomenrij langs de verder kale omgeving. Men bereikt dan de grote stad Brăila die 216.000 inwoners telt. Hier kruist men de DN2B, de weg vanaf Buzău naar Galaţi. Er is geen brug over de Donau, dus men moet met de veerboot vanaf Brăila naar Smârdan. Men komt dan in de Donaudelta, de grootste rivierdelta van Europa. De wegkwaliteit is hier niet meer dan redelijk. Bij Issacea komt men zeer dicht langs de Oekraïnse grens, die gevormd wordt door de rivier de Donau. Dit gebied is zelfs enigszins glooiend door de nabijheid van een heuvelrug. Men bereikt dan het stadje Tulcea, vanwaar men verder de Donaudelta in kan. Dit is echter een afgelegen gebied, en de DN22 slaat naar het zuiden af. De route naar het zuiden is vrij lang. Over het algemeen staan er weinig bomen, maar bij Babadag komt men door een dicht bos. De wegdekkwaliteit is ook hier niet meer dan redelijk. Landschappelijk gezien is het een vrij saaie route, men rijdt wel langs de kust, maar de Zwarte Zee ligt net te ver om te zien. De weg kent veel lange rechte stukken. Bij Ovidiu eindigt de DN2A uit Slobozia. De weg telt dan nog 4 rijstroken tot aan Constanţa, waar de weg eindigt op de DN3.

Geschiedenis

Tussen september 2011 en de herfst van 2013 is de DN22 tussen Tulcea en Constanţa significant gemoderniseerd. De weg is niet alleen van betere kwaliteit, maar ook veiliger gemaakt. De DN22 stond bekend als dodenweg.

Referenties