Hoofdmenu openen
DN39.svg
RO DN39.png
DN39
Begin Constanța
Einde Vama Veche (BG)
Lengte 54 km

De DN39 is een drum naţional in Roemenië, gelegen langs de riviera in het zuidoosten van het land, in het district Constanța. De weg vormt een belangrijke noord-zuidroute vanaf Constanța langs de Zwarte Zeekust naar de grens met Bulgarije bij Vama Veche, en bedient de voornaamste badplaatsen. De weg is 54 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DN39 begint in de grote havenstad Constanța, waar de DN3 uit Bucureşti eindigt. De weg telt 2x2 rijstroken en kent een ongelijkvloerse kruising in het zuiden van Constanța. Net buiten de stad volgt de aansluiting met de A4, de ringsnelweg van Constanța. Daarna steekt men via een indrukwekkende tuibrug het Donau - Zwarte Zeekanaal over, waarna in het plaatsje Agigea de DN38 afsplitst naar Dobrič, een alternatieve route naar Bulgarije. Daarna volgt een ongelijkvloerse kruising met de expressweg die het zuidelijk havengebied van Constanța ontsluit. Men passeert dan door Eforie Nord, een grote badplaats. Daarna voert de DN39 met 2x2 rijstroken over een smalle dijk langs de Zwarte Zee, met brede zandstranden naar het oosten en een ondiep meer naar het westen. Vervolgens passeert men door de badplaats Eforie Sud, om daarna iets verder landinwaarts te lopen. De gehele route is vierstrooks, maar zonder middenbermafscheiding. Daarna bedient de weg enkele grote resorts met namen als Jupiter, Neptun en Venus. Daarna passeert men door de stad Mangalia, die zowel een badplaats is, als een industriestad. Zuidelijk van Mangalia verloopt de DN39 weer direct langs zee, en versmalt dan naar 1x2 rijstroken, waarna vlak na Vama Veche de grens met Bulgarije volgt. Aan Bulgaarse zijde gaat de I/9 verder naar Varna.

Geschiedenis

De DN39 is van oudsher één van de belangrijkste wegen van Roemenië, met name voor de industrie en het toerisme, en is één van de oudere vierstrookswegen van het land. Tussen 1984 en 1987 is het Donau - Zwarte Zeekanaal ten zuiden van Constanța aangelegd, welke de DN39 zou onderbreken. In 1983 is de Agigeabrug opengesteld, een tuibrug met een hoofdoverspanning van 160 meter, en een totale overspanning van 263 meter.[1]

Referenties