Hoofdmenu openen
DN61.svg
RO DN61.png
DN61
Begin Ghimpaţi
Einde Găeşti
Lengte 79 km

De DN61 is een drum naţional in Roemenië, gelegen in het zuiden van het land. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de DN6 bij Ghimpaţi tot aan de DN7 in Găeşti. De weg voert door de districten Giurgiu en Dâmbovita en is 79 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DN61 begint bij het plaatsje Ghimpaţi op de DN6, circa 30 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Bucureşti. De weg voert noordwaarts door de glooiende landbouwvelden van Walachije, en passeert door enkele kleine dorpjes, maar doet geen grotere plaatsen aan, en kruist ook weinig grote wegen. Een uitzondering volgt bij Petreşti, waar men de A1 kruist, de snelweg van Bucureşti naar Piteşti. Daarna steekt men de rivier de Arges over, waarna de DN61 in Găeşti op de DN7 eindigt.

Geschiedenis

De DN61 is één van de minder belangrijke wegen van Roemenië, wat ook te zien is in de uitbouwstandaard, die laag is. Men passeert door veel dorpen. Er zijn ook geen plannen om de DN61 significant op te waarderen. De weg is een alternatieve route voor verkeer naar Bulgarije dat de Centura Bucureşti wil vermijden.

Referenties