Hoofdmenu openen
DN67.svg
RO DN67.png
DN67
Begin Drobeta-Turnu Severin
Einde Râmnicu Vâlcea
Lengte 197 km

De DN67 is een drum naţional in Roemenië, gelegen in het zuiden van het land. De weg vormt een oost-westroute tussen de DN6 in Drobeta-Turnu Severin en de DN64 bij Râmnicu Vâlcea. De weg voert door de districten Mehedinti, Gorj en Vâlcea en is 197 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DN67 begint in de stad Drobeta-Turnu Severin, gelegen aan de rivier de Donau en de grens met Servië. Ter plekke is geen grensovergang, maar men kruist wel de belangrijke DN6, die vanaf Craiova naar Timişoara loopt. De weg voert noordoostwaarts, in eerste instantie door een industrieel landschap met energiecentrales, daarna door de zuidelijke uitlopers van de Karpaten. De DN67 vormt geen continue rechtdoorroute, men moet diverse malen afslaan, kenmerken van een minder belangrijke weg voor doorgaand verkeer. Tussen Motru en Târgu Jiu bevinden zich veel open mijnen in dit gebied. De meeste energie in Roemenië wordt hier opgewekt. Men passeert door de grotere stad Târgu Jiu, waar men de DN66 kruist. Oostelijker volgt de DN67 een route langs de zuidelijke voet van de Karpaten, met toppen tot 2.500 meter naar het noorden. In de winter heeft men goed uitzicht op de besneeuwde bergen. De weg passeert hier door nogal wat dorpen en volgt een soms wat onlogische route, waarbij de weg regelmatig van richting veranderd. In de stad Râmnicu Vâlcea eindigt de DN67 op de DN64, vlakbij de DN7.

Geschiedenis

De DN67 is voor de industrie een belangrijke weg, met name voor verkeer tussen de reservoirs in de Donau, de energiecentrales bij Drobeta-Turnu Severin en de mijnbouw rond Târgu Jiu. Voor het doorgaand verkeer heeft de DN67 wat minder belang, vanaf Drobeta-Turnu Severin is de route naar Bucureşti via Craiova logischer dan via Râmnicu Vâlcea.

Referenties