Hoofdmenu openen
DN71.svg
RO DN71.png
DN71
Begin Tărtăşeşti
Einde Sinaia
Lengte 110 km

De DN71 is een drum naţional in Roemenië, gelegen in het zuiden van het land. De weg vormt een noord-zuidroute tussen de DN7 bij Tărtăşeşti en de DN1 bij Sinaia. De belangrijkste stad die ontsloten wordt is Târgovişte. De weg voert door de districten Dâmbovita en Prahova en is 110 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DN71 begint bij het onbelangrijke dorp Tărtăşeşti, waar hij van de DN7 afsplitst. De weg voert noordwestwaarts, parallel aan de rivier de Dâmbovita, door nog vlak gebied, waarbij de DN71 lange rechte stukken kent, maar er wel veel lintbebouwing langs de weg staat. Men bereikt dan de stad Târgovişte, die 90.000 inwoners telt. Hier kruist men de DN72. Men steekt de rivier de Ialomiţa over, waarna de weg de Karpaten inloopt. De weg volgt het smaller wordende dal van de Ialomiţa, door een beboste omgeving waarbij de bergen steeds hoger worden, met toppen tot 2.300 meter hoogte. Op de grens van de districten Dâmbovita en Prahova bevindt zich een circa 1.070 meter hoge bergpas, met haarspeldbochten aan beide zijden, maar voornamelijk aan de kant van Prahova. Vervolgens daalt men af naar Sinaia, dat op zo'n 770 meter hoogte ligt, en de DN71 op de DN1 eindigt.

Geschiedenis

De DN71 is van oudsher geen belangrijke doorgaande weg, en is ook niet als zodanig uitgebouwd, wat ervoor zorgt dat de stad Târgoviste relatief excentrisch ligt van het Roemeense hoofdwegennet. Het meeste verkeer gaat vanaf Bucureşti tot Târgoviste, voor doorgaand verkeer ligt de iets oostelijker lopende DN1 meer voor de hand. Het noordelijk deel van Târgoviste tot Sinaia is desondanks belangrijk voor het toerisme.

Referenties