Hoofdmenu openen
DN74.svg
RO DN74.png
DN74
Begin Brad
Einde Alba Iulia
Lengte 105 km

De DN74 is een drum naţional in Roemenië, gelegen in het midden van het land. De weg vormt een oost-westroute tussen de DN76 in Brad en de DN1 in Alba Iulia. De weg voert door de districten Hunedoara en Alba en is 105 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DN74 begint in het plaatsje Brad, in het noorden van het district Hunedoara, waar men de DN76 kruist, de weg van Deva naar Oradea. De weg voert door de Westelijke Karpaten van Transylvania, met bergtoppen tot circa 1.200 meter hoogte. De weg volgt een niet al te logisch verloop, en kent zowel oost-west als noord-zuidsegmenten. Op de grens van de districten Hunedoara en Alba ligt een bergpas met enige haarspeldbochten, de DN74 stijgt hier naar zo'n 800 meter boven zeeniveau. Daarna daalt men af naar het stadje Abrud, en voert de weg zuidoostwaarts, door een zeer heuvelachtige en beboste omgeving. Dit is een rustig platteland, met weinig dorpen op de route. Via Zlatna bereikt men de Transylvanische hoogvlakte, het laatste deel tot Alba Iulia voert door vlakker gebied. Bij de stad Alba Iulia eindigt de DN74 op de DN1.

Geschiedenis

De DN74 is van oudsher geen belangrijke weg, behalve het eindpunt Alba Iulia bedient de weg geen grotere steden, en is voor het doorgaand verkeer niet zo interessant, men rijdt vanaf Oradea naar Alba Iulia en verder meestal via Cluj-Napoca, via een noordelijkere route. De weg ontsluit afgelegen plattelandsgebieden van Transylvania.

Referenties