Damsgårdstunnel

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 21 aug 2016 om 13:09 (Chris heeft pagina Damsgårdstunnelen hernoemd naar Damsgårdstunnel)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Damsgårdstunnelen
Riksvei 555.svg
Blank.png
Kruist Damsgårdsfjellet
Lengte 2.360 meter
Openstelling 1992/1993
Intensiteit 38.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Damsgårdstunnel is een tunnel in Noorwegen, gelegen in Hordaland. De tunnel verbindt het centrum van Bergen met de westelijke voorsteden en is ruim 2,3 kilometer lang.

Kenmerken

De Damsgårdstunnel gaat onder het Damsgårdsfjellet, een bergrug ten westen van het centrum van Bergen. De tunnel is gelegen in een bocht en is dubbelbuizig, met een buis van 2.360 en een buis van 2.342 meter lengte. Door de tunnel loopt de riksvei 555, die hier motorvei-status heeft. Het is een belangrijke verbinding in de regio Bergen. Het oostelijk tunnelportaal ligt in het verlengde van de Puddefjordsbrug, waar ook de Løvstakktunnel begint. Het westelijk portaal ligt in de wijk Laksevåg. Bij het westelijk tunnelportaal bevindt zich een tolstation van het tolcordon van Bergen.

Geschiedenis

Oost-westverkeer door Bergen verliep oorspronkelijk via de Fv. 582, een bochtige enkelbaans weg die door dichtbebouwd gebied loopt. Deze weg was ongeschikt om grote hoeveelheden verkeer te verwerken, daarom is de riksvei 555 aangelegd als nieuwe motorvei. De tunnels zijn tegelijkertijd aangelegd, en in 1992 en 1993 opgeleverd voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 38.700 voertuigen door de tunnel, die daarmee vrij druk, maar niet overbelast is.

Zie ook

Referenties