Dilemmazone

Versie door Mavas (overleg | bijdragen) op 19 feb 2011 om 01:32
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De dilemmazone is het gebied waarin de bestuurder moet kiezen tussen stoppen voor geel of nog net door einde geel / begin rood rijden. Wanneer een verkeerslicht groen toont zal er een moment komen dat de regeling het groen zal beëindigen. Wanneer een bestuurder bij dat groene licht aan komt rijden zal deze verwachten dat hij door kan rijden.

Wanneer de bestuurder zich op relatief grote afstand van de verkeersregelinstallatie bevindt is het nog mogelijk om te stoppen wanneer het licht op geel springt. Wanneer de bestuurder zich op kleine afstand van de verkeersregelinstallatie bevindt is het niet meer mogelijk om te stoppen wanneer het licht op geel springt. Het voertuig zal dan in de geelfase de stopstreep passeren.

Het probleem dat een voertuig zich in de dilemmazone bevindt, komt voor wanneer de bestuurder kan kiezen tussen stoppen voor geel of doorrijden door geel. In het geval dat het voertuig besluit te stoppen en er bevindt zich een voertuig achter dat wel door wil rijden dan ontstaat er een gevaarlijke situatie. Een kop-staartbotsing is dan al snel het gevolg.

Het is mogelijk om kop-staartbotsingen te beperken ondermeer door een dilemmazonemeting uit te voeren. Als zich in de dilemmazone 2 of meer voertuigen bevinden met een korte hiaattijd is het mogelijk om de groentijd te verlengen. In de regelstrategie LHOVRA zit deze functie standaard geimplementeerd. Dat dit positieve effecten heeft op de verkeersveiligheid moge duidelijk zijn.