Divergerende diamantaansluiting

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 10 jan 2011 om 19:33
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een DDI in Maryland Heights, Missouri.

Een Diverging diamond interchange (DDI) (Nederlands: Divergerende diamantaansluiting) is een type aansluiting waarbij het verkeer naar de linker weghelft wordt geleid. Dit reduceert het aantal passage's door verkeerslichten bij aansluitingen naar autosnelwegen tot één, in plaats van twee. Diverging slaat op het splitsen en diamond interchange slaat op het type aansluiting (een diamantaansluiting). Het concept wordt voornamelijk in de Amerikaanse staat Missouri toegepast, maar ook in Europa worden ze zeer sporadisch gebruikt.

Geschiedenis

Voorheen waren de enige bekende DDI's in de regio Paris, namelijk langs de A4 bij Champigny-sur-Marne,[1] langs de A1 bij Seclin,[2] en langs de A13 bij Versailles.[3] In 2009 werd de eerste in de Verenigde Staten opengesteld langs de Interstate 44 in Missouri in de stad Springfield.[4] In Missouri zijn later meerdere DDI's gebouwd. Voor meer locaties wordt een DDI overwogen. In Nederland zijn geen diverging diamond interchanges.

Verenigde Staten

Het concept van de DDI was niet door één persoon bedacht, maar het concept werd onafhankelijk van elkaar bedacht. In 2000 bedacht student Gilbert Chlewicki een nieuw type aansluiting als scriptie. Eén van de problemen die hij waarnam waren de vele conflicterende richtingen wanneer een voertuig linksaf wil slaan op een kruispunt. In New Jersey waren hiervoor zogenaamde "jughandles" voor bedacht, feitelijk een klaverlus waarbij verkeer gelijkvloers rechtsom een bocht van 270 graden maakt om zodoende geen linksafbewegingen op kruispunten te genereren. Het nadeel van deze oplossing is dat het ruimte-intensief is en moeilijk in te passen is in bestaande situaties vanwege aangrenzende gebouwen en/of percelen.

In de Verenigde Staten bestaan ook enkele zeldzame snelwegknooppunten waarbij het verkeer op de rijbaan eerst regulier rechts af kan slaan, waarna de rijbaan over de tegenrichting gaat en het verkeer linksaf kan slaan. Dit knooppunttype is ongebruikelijk en daardoor niet efficiënt, maar in theorie wel capaciteitsverhogend daar scherpe lussen niet noodzakelijk zijn. Een voorbeeld van een dergelijk knooppunt is te vinden in Birmingham, Alabama.[5] Dit ongelijkvloerse knooppunt laat zien hoe het linksafslaande verkeer door de andere rijrichting te kruisen via vloeiende verbindingen kan. Chlewicki bedacht dat dit ook mogelijk was bij gelijkvloerse aansluitingen, zodat al het verkeer, linksaf en rechtdoor, via één verkeerslicht afgewikkeld kan worden in plaats van twee. Eén van de grote nadelen van een diamantaansluiting waren immers de twee sets verkeerslichten die nodig waren, waardoor de capaciteit beperkt wordt. Uiteindelijk werd de naam "diverging diamond interchange" bedacht voor dit type aansluiting.

Er kwam echter een probleem; het was voor zover bekend nog nooit toegepast en het ontwerp week zo radicaal af van de gebruikelijke kruispunten, dat men initieel niet enthousiast was over het plan. Het kon alleen in de praktijk getest worden, en zoiets kostte veel geld. Chlewicki ging aan het einde van het schooljaar op bezoek bij zijn zus in Sevilla, Spanje, en deed daarna een tour door Europa. Op zijn laatste deel kwam hij door Paris, waar hij over een aansluiting met de A13 kwam die zijn ontwerp had! Zijn concept bleek dus al te bestaan. Blijdschap aan de ene kant, dat zijn idee serieus in de praktijk is toegepast, maar aan de andere kant een teleurstelling omdat het idee toch niet origineel bleek te zijn. In 2003 presenteerde Chlewicki zijn scriptie tegenover verkeerskundigen. De reacties liepen uiteen van sceptisch tot onder de indruk. De FHWA was onder de indruk van het idee, waarna diverse studies met verkeersmodellen doorlopen werden met weinig, gemiddeld en veel verkeer. De resultaten hiervan waren veelbelovend, de verliestijden konden significant teruggedrongen worden. Diverse Department of Transportations in de VS waren geinteresseerd in het nieuwe ontwerp. Het leek erop dat de eerste Amerikaanse DDI in Findlay, Ohio gebouwd zou worden, maar uiteindelijk is toch voor een conventioneler ontwerp gekozen. Daarna werd gesproken over een locatie in Kansas City. Het DOT van Missouri is geinteresseerd in experimentele ontwerpen, en uiteindelijk werd in 2009 de eerste DDI gebouwd in Springfield langs de Interstate 44. Op 21 juni 2009 werd de DDI opengesteld en op 7 juli officieel ingewijd. Het succes van het ontwerp zorgde ervoor dat direct erna diverse andere aansluitingen ook tot DDI omgebouwd werden. Begin 2011 waren er 5 DDI's in de VS.[6]

Voor & nadelen

Het voordeel van een DDI is dat deze slechts één verkeerslicht vereist om door de aansluiting te rijden. Linksafslaand verkeer de snelweg op kan gewoon via een vrije linksaffer afslaan. Dit is door de hogere doorvoercapaciteit tevens een ruimte-efficiënte oplossing, omdat minder opstelstroken vereist zijn. Nadeel is het radicaal afwijkende ontwerp door het rijden aan de verkeerde kant van de weg. Net zoals rotondes kan dit door gewenning op den duur waarschijnlijk minder problematisch worden. Een ander probleem is dat het moeilijker in te passen is met fietsers en voetgangers. Een ander nadeel is dat bij incidenten op de snelweg het verkeer niet meer via de op- en afrit geleid kan worden.

Referenties