Divergerende diamantaansluiting

Uit Wegenwiki
Versie door Tobias (overleg | bijdragen) op 9 apr 2015 om 19:39 (→‎Geschiedenis: hoofdletter)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een DDI in Maryland Heights, Missouri.
Een DDI in St. George, Utah.

Een divergerende diamantaansluiting (Engels:Diverging diamond interchange (DDI)) is een type aansluiting waarbij het verkeer kortstondig naar de andere weghelft wordt geleid. Dit reduceert het aantal passages door verkeerslichten bij aansluitingen naar autosnelwegen tot één, in plaats van twee. Divergerend slaat op het splitsen en diamantaansluiting slaat op het type aansluiting (een diamantaansluiting). Het concept wordt voornamelijk in de Verenigde Staten toegepast, maar ook in Europa worden ze zeer sporadisch gebruikt.

Geschiedenis

Voorheen waren de enige bekende DDI's in Europa, op een aantal locaties in Frankrijk, namelijk langs de A4 bij Champigny-sur-Marne,[1] langs de A1 bij Seclin,[2] en langs de A13 bij Versailles.[3] In 2009 werd de eerste in de Verenigde Staten opengesteld langs de Interstate 44 in Missouri in de stad Springfield.[4] In Missouri zijn later meerdere DDI's gebouwd. Sinds 2010 is het aantal DDIs flink gestegen en veel staten hebben er inmiddels één of meerdere. Voor meer locaties wordt een DDI overwogen. In Nederland zijn zulk soort aansluitingen niet te vinden. In Bogotá, Colombia is een gelijkvloerse variant van een DDI.[5] Ook in São Paulo, Brazilië is een gelijkvloerse DDI.[6]

Verenigde Staten

Het concept van de DDI is niet door één enkel persoon bedacht, maar het concept werd onafhankelijk van elkaar bedacht. In 2000 bedacht student Gilbert Chlewicki een nieuw type aansluiting als scriptie. Eén van de problemen die hij waarnam waren de vele conflicterende richtingen wanneer een voertuig linksaf wil slaan op een kruispunt. In New Jersey waren hiervoor zogenaamde "jughandles" voor bedacht, feitelijk een klaverlus waarbij verkeer gelijkvloers rechtsom een bocht van 270 graden maakt om zodoende geen linksafbewegingen op kruispunten te genereren. Het nadeel van deze oplossing is dat het ruimte-intensief is en moeilijk in te passen is in bestaande situaties vanwege aangrenzende gebouwen en/of percelen.

In de Verenigde Staten bestaan ook enkele zeldzame snelwegknooppunten waarbij het verkeer op de rijbaan eerst regulier rechtsaf kan slaan, waarna de rijbaan over de tegenrichting gaat en het verkeer linksaf kan slaan. Dit knooppunttype is ongebruikelijk en daardoor niet efficiënt, maar in theorie wel capaciteitsverhogend daar scherpe lussen niet noodzakelijk zijn. Een voorbeeld van een dergelijk knooppunt is te vinden in Birmingham, Alabama.[7] Dit ongelijkvloerse knooppunt laat zien hoe het linksafslaande verkeer door de andere rijrichting te kruisen via vloeiende verbindingen kan. Chlewicki bedacht dat dit ook mogelijk was bij gelijkvloerse aansluitingen, zodat al het verkeer, linksaf en rechtdoor, via één verkeerslicht afgewikkeld kan worden in plaats van twee. Eén van de grote nadelen van een diamantaansluiting waren immers de twee sets verkeerslichten die nodig waren, waardoor de capaciteit beperkt wordt. Uiteindelijk werd de naam "diverging diamond interchange" bedacht voor dit type aansluiting.

Er kwam echter een probleem; het was voor zover bekend nog nooit toegepast en het ontwerp week zo radicaal af van de gebruikelijke kruispunten, dat men initieel niet enthousiast was over het plan. Het kon alleen in de praktijk getest worden, en zoiets kostte veel geld. Chlewicki ging aan het einde van het schooljaar op bezoek bij zijn zus in Sevilla, Spanje, en deed daarna een tour door Europa. Op zijn laatste deel kwam hij door Paris, waar hij over een aansluiting met de A13 kwam waar zijn ontwerp reeds gerealiseerd was. (!) Zijn concept bleek dus al te bestaan. Blijdschap aan de ene kant, dat zijn idee serieus in de praktijk is toegepast, maar aan de andere kant een teleurstelling omdat het idee toch niet origineel bleek te zijn. In 2003 presenteerde Chlewicki zijn scriptie tegenover verkeerskundigen. De reacties liepen uiteen van sceptisch tot onder de indruk. De FHWA was onder de indruk van het idee, waarna diverse studies met verkeersmodellen doorlopen werden met weinig, gemiddeld en veel verkeer. De resultaten hiervan waren veelbelovend, de verliestijden konden significant teruggedrongen worden. Diverse Department of Transportations in de VS waren geïnteresseerd in het nieuwe ontwerp. Het leek erop dat de eerste Amerikaanse DDI in Findlay, Ohio gebouwd zou worden, maar uiteindelijk is toch voor een conventioneler ontwerp gekozen. Daarna werd gesproken over een locatie in Kansas City. Het DOT van Missouri is geïnteresseerd in experimentele ontwerpen, en uiteindelijk werd in 2009 de eerste DDI gebouwd in Springfield langs de Interstate 44. Op 21 juni 2009 werd de DDI opengesteld en op 7 juli officieel ingewijd. Het succes van het ontwerp zorgde ervoor dat direct erna diverse andere aansluitingen ook tot DDI omgebouwd werden. Begin 2011 waren er 5 DDI's in de VS, wat steeg naar 32 DDI's eind 2013.[8] In 2012 en 2013 zijn een groot aantal nieuwe DDI's aangelegd in tal van staten, waarmee het concept definitief doorgebroken is.

Denemarken

De aansluiting 52 (Odense SV) van de E20 in Denemarken wordt tussen 2015 en 2017 omgebouwd tot DDI.[9] Dit is de eerste DDI in Denemarken en de eerste in Europa buiten Frankrijk.

Voor- & nadelen

Het voordeel van een DDI is dat deze slechts één verkeerslicht vereist om door de aansluiting te rijden. Linksafslaand verkeer de snelweg op kan na een eerste verkeerslicht vrij linksafslaan. Dit is door de hogere doorvoercapaciteit tevens een ruimte-efficiënte oplossing, omdat minder opstelstroken vereist zijn. Andere voordelen zijn dat het aantal conflictpunten van 26 naar 14 wordt teruggebracht, de kruispunten overzichtelijker zijn en het oprijden van een snelweg in de verkeerde richting nagenoeg onmogelijk is. Nadeel is het radicaal afwijkende ontwerp door het rijden aan de verkeerde kant van de weg. Net zoals rotondes kan dit door gewenning op den duur waarschijnlijk minder problematisch worden. Een ander probleem is dat de inpasbaarheid met betrekking tot langzaam verkeer complexer wordt. Een ander nadeel is dat bij incidenten op de aansluitende snelweg het verkeer niet meer via het op- en afritcomplex geleid kan worden. Ook zijn DDI's lastiger in te passen in een gecoördineerde verkeersregeling met andere VRI's in de buurt.

In andere talen

  • Engels (English): Diverging diamond interchange
  • Spaans (Español): Intersección de doble divergencia

Zie ook

Referenties