Hoofdmenu openen
Een DDI in Maryland Heights, Missouri.

Een Diverging diamond interchange (DDI) (Nederlands: Divergerende diamantaansluiting) is een type aansluiting waarbij het verkeer naar de linker weghelft wordt geleid. Dit reduceert het aantal passage's door verkeerslichten bij aansluitingen naar autosnelwegen tot één, in plaats van twee. Diverging slaat op het splitsen en diamond interchange slaat op het type aansluiting (een diamantaansluiting). Het concept wordt voornamelijk in de Amerikaanse staat Missouri toegepast, maar ook in Europa worden ze zeer sporadisch gebruikt.

Geschiedenis

Voorheen waren de enige bekende DDI's in de regio Paris, namelijk langs de A4 bij Champigny-sur-Marne,[1] langs de A1 bij Seclin,[2] en langs de A13 bij Versailles.[3] In 2009 werd de eerste in de Verenigde Staten opengesteld langs de Interstate 44 in Missouri in de stad Springfield.[4] In Missouri zijn later meerdere DDI's gebouwd. Voor meer locaties wordt een DDI overwogen. In Nederland zijn geen diverging diamond interchanges.

Voor & nadelen

Het voordeel van een DDI is dat deze slechts één verkeerslicht vereist om door de aansluiting te rijden. Linksafslaand verkeer de snelweg op kan gewoon via een vrije linksaffer afslaan. Dit is door de hogere doorvoercapaciteit tevens een ruimte-efficiënte oplossing, omdat minder opstelstroken vereist zijn. Nadeel is het radicaal afwijkende ontwerp door het rijden aan de verkeerde kant van de weg. Net zoals rotondes kan dit door gewenning op den duur waarschijnlijk minder problematisch worden. Een ander probleem is dat het moeilijker in te passen is met fietsers en voetgangers. Een ander nadeel is dat bij incidenten op de snelweg het verkeer niet meer via de op- en afrit geleid kan worden.

Referenties