Dolnośląskie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
COA Dolnoslaskie.svg
Dolnoslaskie.png
Hoofdstad Wrocław
Grootste stad Wrocław
Oppervlakte 19.946 km²
Inwonertal 2.884.000
Lengte snelwegennet 333 km
Eerste snelweg 1937
Afkorting D

De provincie Dolnośląskie, vertaald Neder-Silezië is een województwo of provincie van Polen, gelegen in het zuidwesten van het land. De provincie heeft een oppervlakte van bijna 20.000 km², vergelijkbaar met iets minder dan een tweederde van Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Wrocław.

Inleiding

Ligging

Dolnośląskie grenst in het noorden aan Lubuskie en Wielkopolskie en in het oosten aan Opolskie. Naar het zuiden ligt Tsjechië, naar het westen Duitsland, namelijk de staat Sachsen. De provincie meet maximaal 190 kilometer van oost naar west en 180 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

De provincie heeft een gevarieerd landschap. Het noorden is vrij vlak en kent veel bos, het midden is meer open, waar de grotere steden zijn gelegen en de rivier de Odra (Oder) doorheen stroomt. In het zuiden ligt het Karkonosze, ook wel bekend als het Reuzengebergte, met de Śnieżka op 1.602 meter als hoogste punt. Er zijn twee nationale parken in Dolnośląskie.

Steden

Veruit de belangrijkste stad is Wrocław. Andere grote steden zijn Wałbrzych en Legnica, daarnaast spelen stadjes als Jelenia Góra, Kłodzko, Lubin en Zgorzelec een belangrijke rol.

Economie

Dolnośląskie is de op twee na welvarendste provincie van Polen, in 2012 lag het gemiddelde inkomen op € 830 per maand. De mijnbouw is van belang in de grensgebieden met Tsjechië en Duitsland. Legnica is een belangrijke industriestad. In Wrocław is de servicesector erg belangrijk. Wrocław heeft één van de laagste werkloosheidscijfers van Polen.

Wegennet

Dolnośląskie is van belang voor doorgaand verkeer, met name oost-westverkeer dat over drie assen gaat, waarbij de stad Wrocław het belangrijkste knooppunt is. Er is ook sprake van noord-zuidverkeer dat in belang toeneemt.

Autosnelwegen

De langste snelweg is de A4 die in Dolnośląskie geheel voltooid is. De A8 vormt de bypass van Wrocław en telt 2x3 rijstroken en een grote brug over de rivier de Odra. Daarnaast is de A18 van belang voor verkeer richting Berlin. De S5 is in Dolnośląskie gereed en verloopt vanaf Rawicz naar Wrocław. De S8 verloopt vanaf Wrocław richting Łódź.

Droga krajowa

De DK4 is in Dolnośląskie geheel vervangen door de A4, en de oude route is omgenummerd naar DK94. De DK3 vormt een noord-zuidas door het westen van de provincie, de DK5 is inmiddels vervangen door de S5 als verbinding tussen Poznań met Wrocław. Van belang voor het internationale verkeer is de DK8 die Praha met Wrocław verbindt. De meeste andere wegen hebben een regionaal karakter. De DK33 verwerkt internationaal verkeer richting Brno in Tsjechië. De interregionale routes DK15 en DK25 beginnen in het noordoosten van Dolnośląskie.

Geschiedenis

Dolnośląskie was één van de eerste gebieden in Polen waar een snelweg werd aangelegd, omdat dit deel vroeger tot Duitsland behoorde. De eerste snelweg was de in 1937 opengestelde Reichsautobahn vanaf Berlin naar Wrocław, dat destijds nog Breslau heette. De eerste snelweg die door de Poolse overheid zelf werd aangelegd volgde pas ruim een halve eeuw later, toen in 2000 de A4 oostelijk van Wrocław werd opengesteld richting Gliwice. In 2006 werd de oude A4 gerenoveerd. In 2009 opende de ontbrekende schakel van de A4 tussen de Duitse grens bij Zgorzelec en Krzyżowa, waarmee de A4 door Dolnośląskie gereed was. In 2010 en 2011 is de A8 rond Wrocław in fases opengesteld, waarmee doorgaand verkeer de stad Wrocław kan omzeilen. In 2012-2013 kwam de S8 van Wrocław richting Łódź gereed en in 2017 opende het ontbrekende deel van de S5 ten noorden van Wrocław.

Toekomst

De hoogste prioriteit gaat uit naar het bouwen van de S3 vanaf Zielona Góra via Legnica naar de Tsjechische grens bij Lubawka. Ook wordt er nagedacht over een doorgetrokken S5 of S8 naar de Tsjechische grens die aan moet sluiten op de D11 naar Praha.

Referenties


Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie